Kaupunginteatterille tilat Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen

14.9.2022 11.43

Espoon kulttuurikeskuksen laajennuksen hankesuunnitelma on tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn. Laajennusosa tarkoittaa uutta teatterisalia, joka korvaa Espoon Kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin.

Havainnekuva näyttää kulttuurikeskuksen laajennusosan sijainnin. Rakennuksen arkkitehtuuri täydentyy myöhemmin. Kuva: Arkkitehtitoimisto HKPKuva: Arkkitehtitoimisto HKP

Espoon Kaupunginteatteri saa hyvät ja toimivat uudet tilat. Teatterin myötä kulttuurikeskus kasvaa ja sen tilakokonaisuus tulee entistäkin monipuolisemmaksi.

Laajennukseen tulee teatterisali ja harjoitussali oheistiloineen. Katsomoon tulee noin 500 paikkaa ja tarvittaessa katsomoa voidaan muokata ja laajentaa. Teatteri oheistiloineen suunnitellaan kiinteäksi osaksi nykyistä kulttuurikeskusta, jolloin esimerkiksi aulatiloja ja eri yleisöpalveluita voidaan tarjota ja hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Espoo kehittää samalla Kulttuuriaukion ympäristöä. Tavoitteena on luoda aukiosta viihtyisä ja eheä kaupunkitila, jonka ympärille tulee toimisto- ja liiketilaa, palveluita ja asuntoja. Kulttuuriaukio halutaan vapauttaa kevyelle liikenteelle ja tapahtumille.

“Kulttuurikeskuksen laajennus ja Kulttuuriaukion suunnitelmat luovat edellytykset elävälle ja houkuttelevalle kaupunkitilalle. Nämä ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä Tapiolassa ja koko Espoossa”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo.

Laajennusosa liittyy kulttuurikeskukseen galleriatilan välityksellä. Galleria on osa Tapiolan keskuksesta pohjoiseen johtavaa jalankulkureittiä. Lisäksi kevyen liikenteen reittejä sekä Keskusaltaan että Kaupinkalliontien puolella kehitetään.

Kulttuurikeskuksen saattoliikenne hoidetaan Kaupinkalliontieltä. Tapiolassa on hyvät pysäköintimahdollisuudet, sillä maanalaisessa keskuspysäköintilaitoksessa on 2 100 autopaikkaa. Myös joukkoliikenneyhteydet ovat hyvät, sillä Tapiolaan pääsee sekä metrolla että bussilla.

Kulttuurikeskuksen laajennuksen sekä Kulttuuriaukion suunnittelee Arkkitehtitoimisto ALA Oy, joka on suunnitellut muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodin ja Helsinki-Vantaan lentokentän terminaali 2:n laajennuksen.

Laajennuksen rakentaminen voisi alkaa talvella 2024 ja uusi teatteri saataisiin käyttöön syyskaudella 2027. Nykyisen kulttuurikeskuksen toiminta turvataan laajennustyön aikana.

Alustavien laskelmien perusteella laajennusosan kustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa.

  • Espoon kulttuurikeskus
Tapiola