Roskia ympäristössä - Mitä teen?

Julkaistu: 10.5.2022 6.00Päivitetty: 13.5.2022 6.39
Taloyhtiön jätepisteen roskaantumisesta ja keräysastioiden ylitäyttymisestä ilmoitetaan isännöitsijälle tai kiinteistöhuoltoon.
Kuva: Espoon ympäristönsuojelu, Aron Larsson.

Keväällä ympäristöstä paljastuu roskia ja saamme niistä runsaasti palautetta. Moni pohtii kenelle roskien siivous kuuluisi. Nyt voit tarkistaa Roskaatuntumistaulukosta minne voit ottaa yhteyttä. Kaupungin mailla olevasta roskaantumisesta voit ilmoittaa palautepalveluumme. Välitöntä ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavista jätteistä ilmoitetaan aina pelastuslaitokselle numeroon 112.

Ympäristössä olevien roskien siivoamisesta vastaa roskaaja tai maanomistaja. Nyrkkisääntönä on, että roskaaja siivoaa roskaamansa alueen. Jos roskaajaa ei saada selville, siivousvastuu siirtyy alueen haltijalle tai maanomistajalle. Tämä voi tarkoittaa yksityishenkilöä, yritystä, yhdistystä, yhteisöä, kaupunkia tai valtiota.

Mutta kenelle asiasta tulisi ilmoittaa? Kenen pitäisi siivota alue? Jos siis löydät roskaa, jätettä tai siivottavaa ympäristöstä, voit ilmoittaa asiasta:

  • Jos kyse on ympäristövahingosta, varmista onko siitä välitöntä vaaraa ympäristölle tai terveydelle. Jos on, niin soita 112.
  • Jos tiedät roskaajan tai roskaantuneen alueen omistajan, mainitse asiasta hänelle suoraan.
  • Tarkista kenelle asia kuuluu ja minne ottaa yhteyttä. Oikean tahon löydät nettisivultamme
  • Ilmoita palautepalvelussa(ulkoinen linkki) kiireettömistä asioista ja erityisesti, jos kohde on kaupungin mailla. Ilmoitus menee roskaantumista valvovalle taholle, katukunnossapidolle tai puistojen ja viheralueiden kunnossapidolle. Asian selvittämistä sujuvoittaa, jos palautteessasi on tieto sijainnista sekä valokuvia.

Asian selvittämistä helpottaa, jos tiedät maanomistajan. Espoon karttapalvelusta(ulkoinen linkki) voit selvittää, onko kohde kaupungin maalla.

Palautteita tulee kaupungille runsaasti. Saimme palautepalvelussa Espoon kaupungille vuoden 2021 aikana 32 250 palautetta, joista valtaosan, n. 52 %, aiheena oli Kadut ja liikenne ja noin 15 %:n aiheena olivat Puistot, luonto ja ympäristö.

Moni ympäristöhaitta tulee kaupungin tietoon vasta asukkaiden ilmoituksesta. Palautepalvelun avulla voit varmistaa, että ongelma tulee viranomaisten tietoisuuteen ja asiaan voidaan puuttua. Asukkailla on myös usein paras tieto lähiympäristönsä tilasta, joten hyvä yhteistyö asukkaiden ja viranomaisten välillä on ensiarvoisen tärkeää.

Koko Espoo