Uudisrakennuslupien määrä kasvoi ennätyslukemiin Espoossa

22.4.2022 6.16Päivitetty: 22.4.2022 9.18

Espoon rakennusvalvonta on myöntänyt uusille asuinkerros- ja -pientaloille tammi-maaliskuussa 2022 selvästi enemmän rakennuslupia kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan.

Eniten kasvua on ollut pientaloille myönnetyissä luvissa. Kuva: Olli Urpela

Tammi-maaliskuussa rakennusluvan sai Espoossa noin 1 730 asuntoa. 

“Määrä on ennätyksellinen. Se on 40 prosenttia enemmän kuin edellisen viiden vuoden keskiarvo samalta ajanjaksolta”, toteaa ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen johtaja Pasi Timo

Eniten kasvua on ollut pientaloille myönnetyissä luvissa. 

Asuntorakentamisen uudisrakennuslupia myönnettiin vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 118. Se on noin 25 prosenttia enemmän kuin edellisen viiden vuoden keskiarvo ja kuusi prosenttia enemmän kuin edellisenä huippuvuonna 2017. Lupa annettiin yhteensä 231 asuinrakennukselle. Rakennusten määrä on suurempi kuin lupien määrä, sillä luvat sisältävät kerrostalo- ja pientalolupia, joissa yhdellä hakemuksella on haettu lupaa useammalle samalle tontille suunnitellulle rakennukselle. 

Jonossa olevien hakemusten käsittely on aloitettu 

Maaliskuussa lupia on myönnetty erityisen paljon. Timon mukaan rakennusvalvonnan erityisjärjestelyiden ansiosta lupakäsittelyn ruuhkaa on saatu purettua ja alkuvuoden lupamäärät ovat nousseet suuriksi. 

Rakennusvalvonta lakkasi helmikuun puolivälissä osoittamasta lupakäsittelijää uusille hakemuksille. Lupakäsittelijät keskittyivät ennen 14. helmikuuta tulleiden hakemusten käsittelyyn.  

Nyt 14. helmikuuta jälkeen saapuneiden hankkeiden käsittely on aloitettu asteittain. 

Ruuhkien taustalla Espoon voimakas rakentaminen 

Luparuuhkien taustalla on Espoon jo vuosia jatkunut voimakas rakentaminen, joka on kasvattanut lupakäsittelijöiden työmäärää. Henkilöstön määrää ei ole lisätty ja Espoon rakennusvalvonnasta on hiljattain eläköitynyt tai jäämässä pian eläkkeelle useampi lupakäsittelijä.  

“Rakennusvalvontakeskuksessa on tilapäisapuna kaksi jo eläköitynyttä lupakäsittelijää. Keskukseen haetaan parhaillaan uutta lupa-arkkitehtia ja kaupunkikuva-arkkitehdin haku päättyi kuluvalla viikolla. Rekrytointeja hankaloittaa se, että rakennusalalla on työvoimapula”, kertoo rakennusvalvontajohtaja Anni Tuominen-Maila

Ympäristö- ja rakennuslautakunta suosittelee kaupunginhallitukselle myös kolmen uuden viran perustamista rakennusvalvontaan. 

Oman hankkeensa käsittelyn sujuvuutta voi edistää huolellisella suunnittelulla ja noudattamalla lupahakemusten valmistelua koskevia ohjeita sekä toimittamalla täydentäviä tietoja pyydettäessä. Rakennuslupaprosessin pääperiaatteet löytyvät täältä ja tarkemmat ohjeet täältä

Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Espoossa alkoi noin 1 160 asunnon rakentaminen ja valmistui noin 780 asuntoa. Rakentaminen jatkuu vilkkaana muun muassa raiteiden varrella. 

  • Kaupunkikehitys
Koko Espoo