Kevätluonto kutsuu – Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2022 on ilmestynyt

25.4.2022 5.28Päivitetty: 25.4.2022 13.27
Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterin kannessa on kaksi lokinpoikasta kaliiolla.

Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään tänä vuonna 125 opastettua retkeä, joiden tiedot on koottu vuoden 2022 luontoretkikalenteriin. Painetut kalenterit ovat jaossa kirjastoissa ja asiakaspalvelupisteissä huhti-toukokuun vaihteessa.

Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monipuolinen, mikä näkyy vuoden 2022 luontoretkikalenterissa. Rikas eliölajisto ja monipuoliset luonnonympäristöt maisemineen avaavat aistit lähiluonnolle ja houkuttelevat tutustumaan luontokohteisiin myös naapurikaupungissa. 

Painettu luontoretkikalenteri tulee jakoon huhti-toukokuun vaihteessa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kirjastoihin, asiakaspalvelupisteisiin sekä luontotaloihin. Espoossa kalenterin voi noutaa Villa Elfvikin luontotalosta ja Suomen luontokeskus Haltiasta. Kalenteri löytyy myös pdf-muodossa verkossa. 

Opastetut retket käynnistyivät muuttolintujen ihailulla jo huhtikuussa ja päättyvät marraskuussa kaamosretkeilyyn ja taimenten kudun tarkkailuun. Retkikalenteri kokoaa retket toukokuusta alkaen. Kalenterista saat eväitä vastuulliseen luonnossa liikkumiseen myös omatoimiretkillä. Sekä opastetuilla että omatoimiretkillä on helppo käydä julkisilla kulkuvälineillä. 

Lintuteemaisia retkiä, perheretkeilyä ja monipuolista virkistystä 

Luonnossa liikkuminen virkistää kehoa ja mieltä. Vuonna 2022 tarjolla on useita erityisesti hyvinvointiteemaisia luontoretkiä. Retkillä voi tutustua muihin luonnossa liikkujiin terveysturvallisesti. Retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkilläkin hyödynnettäväksi. Pääkaupunkiseudun uudet asukkaat pääsevät retkien ja puistokävelyjen avulla tutustumaan uuteen asuinpaikkaansa.  

Myös lintuharrastus saa potkua vuoden 2022 luontoretkiltä. Retkikalenteri kertoo vinkit ja listaa lintuteemaiset retket ja lintuopaspäivystykset. Vantaalla vietetään lintujen teemavuotta, Espoon Suvisaaristossa on avautunut uusi Bergön lintutorni ja Helsingin Lammassaareen valmistuu lintujen tarkkailuun suunniteltu iso piilokoju.  

Retkikalenterin tarjonnassa on myös uusia retkiä, kuten koululaisten digikasvioretki, Kauniaisten 50-vuotisjuhlavuoden monipuoliset teemaretket ja Helsingin saaristoon kuljettavat perheretket. Helsingin puistokävelyillä muistellaan myös tasan 70 vuotta sitten järjestettyjä kesäolympialaisia Kisakylään ja Olympiakylään tutustuen.  

Hyvä tietää luontoretkistä

  • Retket ovat maksuttomia. 
  • Jos retkeen kuuluu lauttamatka, osallistujat kustantavat sen itse. 
  • Retkille on vapaa pääsy lukuun ottamatta joitain erityisretkiä, joihin on ennakkoilmoittautuminen. 
  • Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus.
  • Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.  
  • Perheretkillä liikutaan lasten ehdoilla. Osa retkistä on myös esteettömiä. 

Retkien järjestämisessä seurataan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän ohjeistusta. Tulethan retkille vain terveenä.  

Espoon kaupungin järjestämät luontoretket löydät osoitteesta: www.espoo.fi/luontoretket. Sivulla liitteenä olevasta kalenterista löydät kaikki retket. Tapahtumina niitä lisätään sivulle vähitellen.

Pääkaupunkiseudun kaupungit Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa ovat järjestäneet kuntalaisille maksuttomia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan. 

  • Luonto
  • Kestävä kehitys