Vammaispalvelut matkalla kohti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta

28.2.2022 12.52Päivitetty: 28.2.2022 14.20

Kuntien vammaispalvelut siirtyvät vuoden vaihteessa osaksi uutta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Muutoksen valmistelu on parhaillaan käynnissä. Tavoitteemme on, että asukkaat eri puolilla Länsi-Uuttamaata saavat yhdenvertaiset, laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut. Osallistu ja vaikuta: ensimmäinen vammaispalvelujen kysely on avoinna 14.4.2022 saakka.

Miten hyvinvointialueen perustaminen vaikuttaa vammaispalveluihin?

Kunnat järjestävät palvelut vuoden 2022 loppuun asti, sen jälkeen hyvinvointialue ottaa vastuun palvelujen järjestämisestä. Turvaamme palveluja pandemian aikanakin ja uudistamme palveluja yhdessä kehittäen.

Tämän vuoden aikana suunnittelemme, miten vammaispalvelut järjestetään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Muutoksen aikana turvaamme vammaisten henkilöiden palvelujen jatkuvuuden – toivomme, ettet huomaisi muutosta vuoden vaihtuessa. Samalla haluamme varmistaa, että vammaispalvelujen asiakkaat saavat tarvitsemansa vammaispalvelut yhdenvertaisesti koko Länsi-Uudenmaan alueella. Tätä työtä jatkamme myös tulevina vuosina. Teemme työtämme, jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin.

Nykyiset kehitysvammaisten erityishuoltopiirit Eteva ja Kårkulla lakkautetaan. Palvelut, kuten asumispalvelut sekä päivä- ja työtoiminta, jatkuvat ennallaan osana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Vaativien palvelujen osalta sovitaan yhteisestä vastuusta Uudenmaan kuntien kesken. Saat muutoksesta lisätietoja osoitteesta www.espoo.fi/fi/kepa-uusimaa

Vammaispalvelujen valmistelun tilanne

Vammaispalvelujen valmistelun tueksi on perustettu koordinaatioryhmä, jossa on edustajat jokaisen kunnan vammaispalveluista. Lisäksi eri teemoihin liittyen on perustettu työryhmiä, joihin on kutsuttu vammaispalvelujen henkilöstöä.

Valmistelussa keskitytään parhaillaan mm. asunnonmuutostöiden sujuvan saannin kehittämiseen sekä kuljetuspalvelujen hankintaan ja periaatteiden luonnosteluun. Teemoja esiteltiin kuntien vammaisneuvostojen puheenjohtajille 10.2.

Vammaisneuvostojen kanssa keskustellaan muutoksen valmistelusta säännöllisesti. Lisäksi eri teemoista järjestetään työpajoja, johon myös asiakkaat kutsutaan mukaan.

Kuljetuspalvelujen hankinnan valmistelua varten on koottu ryhmä kuljetuspalvelun asiakkaita Länsi-Uudenmaan alueelta. Asiakkaat osallistuvat työpajoihin kevään 2022 aikana. Lisätietoja työpajasta tiedotteessa: Kuljetuspalvelujen hankinnan valmistelu on käynnistynyt yhdessä asiakkaiden kanssa

Vastaa kyselyyn ja osallistu valmisteluun

Rakennetaan yhdessä Länsi-Uudellemaalle hyvinvointipalveluja, jotka tuovat meille terveyttä ja hyvinvointia ja joista voimme kaikki olla ylpeitä.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteisössä voit vaikuttaa vammaispalvelujen kehittämiseen osallistumalla keskusteluihin ja muihin tehtäviin. Yhteisössä on nyt avattu ensimmäinen vammaispalvelujen kysely, johon pääset vastamaan tämän linkin kautta(ulkoinen linkki). Voit myös jättää omia ehdotuksia ja kysymyksiä valmistelijoille.

 

  • Hyvinvointialue