Meidän Espoo 20X0 kutsuu asukkaat puhumaan tulevaisuuden kaupungista: Kenelle, miten ja millä ehdoilla Espoota rakennetaan?

Julkaistu: 11.1.2022 8.23Päivitetty: 11.1.2022 11.55
Kuva Elina Hiltusesta ja Meidän Espoo 20X0 -tunnuksesta.
Tapahtumasarjan avaustilaisuutta tähdittää tunnettu futuristi Elina Hiltunen. 

Meidän Espoo 20X0 on laaja tapahtumasarja, jossa asukkaat, päättäjät ja asiantuntijat suunnittelevat ja rakentavat Espoon tulevaisuutta yhdessä. Kokonaisuus sisältää 14 tapahtumaa, jotka ajoittuvat tammi–toukokuulle.

Teemailloissa Espoon muutoksiin sukelletaan eri näkökulmista. Keskusteluilloissa asukkaat voivat sanoa painavan sanansa kotikulmiensa tulevaisuudesta. Niitä järjestetään Tapiolan, Keski-Espoon, Matinkylän, Espoonlahden, Pohjois-Espoon, Kauklahden ja Leppävaaran alueista. Lisäksi pidetään kaksi koko Espoota koskevaa keskustelua sekä yksi työpaja.

–  Asukkaat ja poliitikot toivovat usein laaja-alaisempaa keskustelua siitä mihin, kuinka paljon ja minkälaista Espoota halutaan rakentaa tai toisaalta, mitä pitää säilyttää. On tärkeää pohtia yhdessä, miten kaupunki voi kasvaa kestävästi, erilaiset asukkaat ja alueiden ominaispiirteet huomioiden, kommentoi Espoon kaupunkisuunnittelun johtaja Torsti Hokkanen.

Tapahtumasarjan avaustilaisuutta tähdittää tunnettu futuristi Elina Hiltunen(ulkoinen linkki)Hän kertoo 18.1. Muutoksen tuulet -nimisessä teemaillassa, miten maailmanlaajuiset megatrendit vaikuttavat Espoossa. Hiltunen katsoo muutosta sekä tulevaisuustutkijana että espoolaisena asukkaana:

– Elämme kansainvälisemmässä ja pirstoutuneemmassa maailmassa, missä kulttuurit ja toimintatavat sekoittuvat. Vastapainona paikallisuuden arvo voi kasvaa: Ehkä tulevaisuuden Espoo on kaupunki, joka koostuu pienistä ”kylistä” eli yksilöllisistä kaupunginosista. Niiden yhteisöä vahvistetaan niin virtuaalisilla työkaluilla kuin vaikka kylätaloilla ja tiiviillä yhteisötoiminnalla.

Helmikuun teemaillassa uppoudutaan asukaslähtöiseen kaupunkisuunnitteluun Marketta Kytän johdolla. Maaliskuussa tarkastellaan luonnon ja ihmisen suhdetta Eeva Furmanin luotsaamana ja huhtikuussa kurkistetaan tulevaisuuden arkeen ja asumiseen Juha Kostiaisen johdattamana.

Meidän Espoo 20X0 -tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Espoon työväenopisto, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus sekä Espoon kestävän kehityksen osaamiskeskus.

– Muutokset haastavat meitä kaikkia elinikäiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Espoon työväenopiston kursseilla käy vuosittain kymmeniätuhansia espoolaisia. Meidän Espoo 20X0 -tapahtumat ovat hyviä foorumeita kaikkien kuntalaisten osallistua oman kotikaupungin toivotun tulevaisuuden suunnitteluun, pohtii Omnian toimialarehtori Anna-Maija Iskanius.

Meidän Espoo 20X0 -tilaisuuksien antia hyödynnetään myöhemmin kaupungin kaavoituksessa, asukkaiden osallistumismahdollisuuksien parantamisessa sekä Espoon työväenopiston koulutustarjonnan kehittämisessä. 

Meidän Espoo 20X= verkkosivuille.

Meidän Espoo 20X0 teemaillat:

Meidän Espoo 20X0 keskusteluillat:

Meidän Espoo 20X0 työpaja:

  • Kaavoitus
  • Kestävä kehitys
Koko Espoo