Matinkylän uimahalli on valmistunut - Espoon uusin uimahalli hyödyntää lämmityksessä uusiutuvia energiamuotoja

4.1.2022 8.58Päivitetty: 4.1.2022 13.11
Matinkylän uimahalli tammikuussa 2022.
Matinkylän uimahalli avautuu yleisölle keväällä 2022. Ennen avautumistaan halli kalustetaan ja varmistetaan käytön turvallisuus.Kuva: Tilapalvelut-liikelaitos.

Matinkylän uimahalli (os. Tynnyritie 6) on valmistunut suunnitellussa aikataulussa joulukuun loppupuolella 2021. Uusiutuvia energiamuotoja hyödyntävä uimahalli avautuu espoolaisuimareiden käyttöön keväällä 2022.

Vastavalmistunut Matinkylän uimahalli sijaitsee suotuisasti Kauppakeskus Ison Omenan ja Hotelli Mattsin välittömässä läheisyydessä. Uimahallista löytyvät kahdeksanratainen 50 metriä pitkä uima-allas, monitoimi-kuntoutusallas poreiluistuimin, kylmävesiallas sekä lapsille suunnatut kahluuallas ja opetusallas.

Liikuntarajoitteiset kuntoilijat on huomioitu hyvin jo uimahallin suunnittelussa erilaisin esteettömyyteen liittyvin ratkaisuin. Liikuntarajoitteisille on suunniteltu halliin muun muassa omat saunatilat, jotka on tarkoitettu ainoastaan liikuntarajoitteisten käyttöön. Esteettömyys on huomioitu myös uima-altaiden sijoittelussa. Lisäksi uimahallirakennuksen edustalla sijaitsevan Tynnyritien katusuunnittelussa on huomioitu esteetön saattoliikenne.

Uimahalli on keväällä avauduttuaan erittäin hyvin saavutettavissa myös joukkoliikenteellä.

Uusiutuvat energiaratkaisut edistävät Espoon hiilineutraaliustavoitetta

Matinkylän uimahallin elinkaaritaloudellisuus on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa uusiutuvia energiaratkaisuja valittaessa: hallin allasvedet lämpiävät pääosin maalämmöllä ja sen katolle on asennettu aurinkosähköpaneelit, jotka tuottavat osan hallin tarvitsemasta sähköenergiasta. Katolle on lisäksi valittu viherkatto, joka osaltaan pienentää hallin energiakustannuksia sekä toimii huleveden viivytysratkaisuna.

Myös uimahallin käyttäjät voivat jatkossa tarkkailla tuotetun sähköenergian määrää aulatilaan asennetun näytön kautta. Kohteeseen suunnitelluilla uusiutuvilla energiaratkaisuilla edistetäänkin kiitettävästi hiilineutraali Espoo 2030 -tavoitetta.

”Matinkylän uimahalli on erinomainen esimerkki siitä, miten hyvällä suunnittelulla valitut energiaratkaisut toteuttavat kaupungin toimitiloilleen asettamia hiilineutraaliustavoitteita”, Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen sanoo.

”Matinkylän uimahallissa alkavat viimeistelytyöt. Kuntalaisten käyttöön tulevat tilat kalustetaan, hallin järjestelmät testataan ja varmistetaan käytön turvallisuus. Vedenkäsittelyjärjestelmän kuormituskokeet on suoritettu jo aiemmin uimaseuran uimareilla. Kaiken pitäisi olla valmiina maaliskuun aikana ”, liikuntajohtaja Martti Merra sanoo.

Uimahallin rakentamiskustannukset olivat noin 31,5 miljoonaa euroa ja sen kokonaispinta-ala on 4810 hyötyneliömetriä. Urakka toteutettiin jaettuna urakkana ja kohteen päätoteuttajana toimi Lujatalo Oy.

Lisätietoja:

Maija Lehtinen, toimitusjohtaja, maija.lehtinen@espoo.fi, Tilapalvelut-liikelaitos, Espoon kaupunki
Martti Merra, liikuntajohtaja, martti.merra@espoo.fi, Espoon kaupunki

Rakentamiskustannuksia tarkennettu uutiseen jälkikäteen.

Matinkylä