Digitaaliset hoitopolut tulevat – tänä syksynä kokeilussa kolme hoitopolkua

Julkaistu: 25.11.2021 10.13Päivitetty: 21.12.2021 9.32
Kuva neuvonnasta, henkilö on tietokoneella.

Digitaalisella hoitopolulla voit seurata hoitosi etenemistä, viestitellä sinua hoitavien ammattilaisten kanssa ja tutustua hoitoasi koskeviin lisätietoihin - sähköisesti ja tietoturvallisesti. Esimerkiksi Odottavat äidit ovat ilahtuneet mahdollisuudesta käyttää mobiilisovellusta raskausajan diabeteksen seurannassa.

Digitaaliset hoitopolut saattavat olla sinulle tuttuja, jos olet asioinut erikoissairaanhoidossa. Nyt testaamme digitaalisia hoitopolkuja myös terveysasemilla ja kouluterveydenhuollossa.  

Tänä syksynä keräämme kokemuksia raskausdiabeteksen hoitopolusta, alakoululaisten kastelun ja ummetuksen hoitopoluista sekä 3. luokan kouluterveyskyselystä. Mukana kokeilussa on Espoon, Lohjan ja Karviaisen äitiysneuvoloita sekä Espoon ja Lohjan kouluterveydenhuoltoa. Palveluja testaamassa on noin 300 asukasta. 

Odottavat äidit ovat ilahtuneet mahdollisuudesta käyttää mobiilisovellusta 

Raskausajan diabeteksen hoitopolun testaajat ovat täyttäneet itse esimerkiksi ruokapäiväkirjaa ja kirjanneet ylös veriarvojen omaseurannan tulokset. Hoitaja voi kommentoida merkintöjä saman tien ja vaikkapa kannustaa, että olet menossa oikeaan suuntaan. Ei siis tarvitse odottaa seuraavaan vastaanottoaikaan asti, että pääset keskustelemaan hoidon etenemisestä, vaan keskustelua voi käydä myös vastaanottojen välissä. 

Projektipäällikkö Pauliina Koivisto kertoo, että moni odottava äiti on ilahtunut mobiilisovelluksen käyttämisestä. Digitaaliset hoitopolut eivät välttämättä korvaa kasvokkain tapaamisia: ideana on digitalisoida sellaisia hoidon osuuksia, joissa digitalisaatiosta on oikeasti hyötyä. 

Kouluterveyskyselyyn voi vastata kännykällä 

1.–3.-luokkalaisten lasten vanhemmat ovat kokeilleet kasteluun ja ummetukseen liittyvää hoitopolkua. Hoitopolulla voi seurata, miten lapsen vointi kehittyy.  

Lisäksi 3.-luokkalaisten vanhemmat ovat kokeilleet sähköistä kouluterveyskyselyä. Pauliina Koivisto kertoo, että kyselyn täyttäminen on helppoa – saat henkilökohtaisen tekstiviestin, jonka kautta voit saman tien vastata kyselyyn kännykällä. 

Digitaalisen kouluterveyskyselyn taustalle on rakennettu myös hiukan älyä.   

”Jos vastaat esimerkiksi olevasi huolissasi lapsesi ruutuajasta, avautuu aihetta käsittelevä lisätietolaatikko ja voit lukea saman tien lisää aiheesta”, Koivisto kertoo. 

Kokeilun tulokset vedetään yhteen tämän vuoden lopulla. Sen jälkeen selviää, mihin suuntaan sähköisiä palveluja kannattaa jatkossa kehittää. 

  • Hyvinvointialue