Arvokas elämän loppuvaihe: Länsi-Uudenmaan hoivakodit saivat yhteisen ohjeistuksen

3.11.2021 12.42Päivitetty: 25.11.2021 9.28
Piirros: puu, lintuja ja pilviä.

Mitä tarkoittaa arvokas elämä ennen kuolemaa? Länsi-Uudenmaan kunnat ovat luoneet hoivakodeille yhteisen ohjeistuksen, jossa on tilaa jokaisen asukkaan omille toiveille.

Projektipäällikkö Paula Niittymäki kertoo, että asia on äärimmäisen tärkeä henkilöstölle. 

”Kuolema liittyy syvästi ihmisten arvoihin ja kaikki haluavat hoitaa saattohoidon hyvin. Haluamme mahdollistaa kaikille hoivakotien asukkaille arvokkaan ja heidän omia toiveitaan vastaavan elämän loppuvaiheen”, hän kertoo. 

Kuolevan omia toiveita on tärkeä kuulla 

On tärkeää, että kuoleman lähestymisestä ja siihen liittyvistä arvoista ja toiveista kysytään hoivakodin asukkaalta itseltään eikä toimita vain olettamusten pohjalta. Myös omaisista huolehditaan. Ammattilaisten tehtävänä on kuunnellen ja kunnioittaen selvittää, mitä asukas ja omaiset toivovat. 

”Kuolema koskettaa meitä kaikkia. Siksi kannustan pohtimaan esimerkiksi omaa hoitotahtoa, johon kannattaa sisällyttää ihan arkisiakin toiveita. Joku toivoo punaviiniä ja suklaata perjantaisin, toinen jotain ihan muuta. Toisaalta jotkut ihmiset eivät halua puhua kuolemasta lainkaan, ja sekin on hyväksyttävää”. 

Käsikirja toimii hoivakotien henkilöstön osaamisen ja jaksamisen tukena

Käsikirja rakentaa vanhustenhoidon ammattilaisten osaamista palliatiivisen hoidon ja saattohoidon alueella. Tarkoituksena on järjestää henkilöstölle myös koulutusta aiheesta. 

”Ammattilaisten täytyy osata kohdata vaikeatkin asiat. Silloin he pystyvät keskustelemaan asioista paremmin myös asiakkaiden ja omaisten kanssa. Toivon, että käsikirja tuo kuolemaan liittyviä asioita lähemmäksi ja ymmärrettävään muotoon, jotta ne eivät tuntuisi pelottavilta”, Niittymäki sanoo. 

Tutustu aineistoon

Arvokas elämän loppuvaihe -käsikirja Länsi-Uudenmaan hoivakotien henkilöstölle(ulkoinen linkki) 

Arvokas elämän loppuvaihe -konsepti on kehitetty Länsi-Uudenmaan sote -hankkeessa. Lue lisää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

  • Hyvinvointialue