Espoo lujittaa jatkuvan oppimisen kansainvälistä yhteistyötä

8.10.2021 7.43Päivitetty: 19.10.2021 6.43
Kwak Sang-Wook Mayor of Osan
Osanin kaupunginjohtaja Kwak Sang-Wook

Espoon kaupunki ja eteläkorealainen Osanin kaupunki ovat sopineet yhteistyöstä, jolla on tarkoitus vahvistaa jatkuvaa oppimista kaupungeissa. Yhteistyö käynnistyy osaamisen jakamisella ja e-urheilun saralla. Tarkoituksena on myös tarjota espoolaisille nuorille mahdollisuuksia oppia ja tutustua Etelä-Korean kieleen ja kulttuuriin, Osanin kaupunkiin ja kaupungin nuoriin.

Viisivuotisen sopimuskauden yhteistyö muotoutuu askel askeleelta kaupunkien tarpeiden ympärille. Suuri osa yhteistyöstä tehdään etäyhteyksien avulla. 

Oppiminen, kestävä kehitys ja UNESCO-yhteistyö yhdistää 

Espoo ja Osan ovat rakentaneet yhteistyötään jo usean vuoden ajan. Kaupunkien edustajat ovat kohdanneet UNESCOn oppivien kaupunkien verkostossa, jossa Espoo vuonna 2015 palkittiin jatkuvan oppimisen edelläkävijäkaupunkina ensimmäisten joukossa. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä vieraili Osanissa vuonna 2019 ja Osanin kaupunginjohtaja Sang-wook Kwak on vieraillut Espoossa kaksi kertaa. Muutama asiantuntijaryhmä Osanista on käynyt tutustumassa Espoon oppimisen käytäntöihin. Esimerkiksi Espoon kaupunginkirjaston pajatoiminta on innostanut Osania kehittämään vastaavia oppimisympäristöjä asukkaille.  

”Olemme menestyksekkäämpi oppiva kaupunki teidän ansiostanne”, kaupunginjohtaja Kwak totesi virtuaalisessa tapahtumassa, jossa yhteistyösopimus allekirjoitettiin. 

Osan on Espoon tavoin UNESCOn oppivien kaupunkien verkoston aktiivinen jäsen ja sitoutunut hiilineutraalisuuteen. Osanissa on mm. kolmen viime vuoden sisällä perustettu yli 100 uutta asukaspuutarhaa ja avattu kaupungin tiloja asukkaiden vapaa-ajan oppimiskäyttöön. Kaupunki on profiloitunut lapsi- ja perheystävällisenä oppimisen kaupunkina, joka panostaa asukkaiden hyvinvointiin. 240 000 asukkaan Osan sijaitsee pääkaupunki Soulista 20 km etelään.  

Yhdessä kohti toivottua tulevaisuutta 

Uusi yhteistyö on hyvä esimerkki molempia osapuolia hyödyttävästä kumppanuudesta. Suomi ja Etelä-Korea kuuluvat maailman johtaviin tietoyhteiskuntiin, ja sekä Espoo että Osan panostavat jatkuvan oppimisen kehittämiseen. Yhteistyön alkutaipaleella on tarkoitus etäyhteyksin jakaa oppimiseen liittyviä hyviä käytäntöjä ja osaamista. Esimerkiksi kestävän kehityksen taidot, digitaalinen oppiminen ja hyvinvoinnin merkitys oppimiselle kiinnostavat molempia kaupunkeja.  

Etelä-Korea on menestyksekäs e-urheilumaa ja Osanin yliopistossa käynnistyy uusi e-urheiluohjelma vuonna 2022. Myös Espoossa kehitetään e-urheilun opinto- harrastus- ja yritysmahdollisuuksia. Tavoitteena on tuoda yhteen Espoon ja Osanin e-urheiluyhteisöjä jakamaan osaamista. 

Kaupungeilla on myös tavoitteena kartoittaa nuoria kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia. Ympäröivästä maailmasta ja eri kielistä ja kulttuureista oppiminen on keskeinen osa sekä Korean, että Suomen opetuksen tavoitteita.  

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä allekirjoitti yhteistyösopimuksen virtuaalisessa tapahtumassa 29.9.2021.
  • Kansainvälisyys