Yhteiskäyttöautojen kokeilu onnistui – autot jäävät espoolaisten käyttöön

14.9.2021 13.29Päivitetty: 12.1.2022 12.58
Kaksi yhteiskäyttöautoa parkkipaikalla.
Omagon yhteiskäyttöautoja Matinkylässä.

Kokeilimme yhteistyössä Omago Oy:n kanssa alueautoja neljässä Espoon kaupunginosassa. Alueautolla tarkoitetaan yhteiskäyttöisten autojen palvelua, jossa auto otetaan käyttöön ja palautetaan samalle alueelle. Kokeilualueet olivat Matinkylä, Etelä-Leppävaara, Pohjois-Leppävaara ja Espoon keskus. Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä palveluun, joten alueautot jäävät espoolaisten asukkaiden käyttöön jatkossakin. Espoossa toimii jo lukuisia yhteiskäyttöisiä autoja tarjoavia yrityksiä.

”Alueautojen kokeilu sujui hyvin, ja saimme palvelulle paljon uusia käyttäjiä”, liiketoimintajohtaja Iiro Permikangas alueautopalvelua tarjoavasta Omago Oy:stä summaa kokeilun tuloksia. 

Omagon yhteiskäyttöautopalvelua on laajennettu äskettäin myös Otaniemeen. ”Asukkailta on tullut toiveita alueautojen käyttöönotosta uusillekin alueille, muun muassa Kiloon ja Tontunmäkeen. Mahdollisuuksia näiden toiveiden toteuttamiseen selvitetään yhteistyössä yritysten kanssa”, kertoo kehittämispäällikkö Mari Päätalo Espoon kaupungilta.

Omagon yhteiskäyttöautojen kokeilu oli osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa 6Aika: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta. Liikennehubeilla tarkoitetaan liikenteen solmukohtia, joissa on tarjolla erilaisia liikennepalveluita.

Alueautoille varattu omia pysäköintipaikkoja

Yhteiskäyttöauton voi pysäköidä niille erikseen osoitetuille pysäköintipaikoille, jotka on merkitty P-merkillä ja ”Vain yhteiskäyttöautoille” -lisäkilvellä. Osalla pysäköintialueista ei ole niin sanottuja ”korvamerkittyjä” paikkoja yhteiskäyttöautoille, jolloin yhteiskäyttöauton voi pysäköidä mille tahansa pysäköintialueen paikoista. Nämä pysäköintialueet on merkitty ”Ei koske yhteiskäyttöautoja” -lisäkilvellä pysäköintialueen P-merkin yhteyteen. Edellä mainitut paikat ovat nähtävillä Pääkaupunkiseudun palvelukartalla(ulkoinen linkki).

Kaikki Espoon kaupungin maksulliset pysäköintipaikat ovat myös yhteiskäyttöautoille sallittuja maksutta ja ilman aikarajoitetta. Tällaisia paikkoja on Matinkylässä, Tapiolassa ja Leppävaarassa. Lisätietoa maksullisten pysäköintipaikkojen käytöstä sivullamme https://www.espoo.fi/fi/liikenne-ja-kadut/pysakointi#section-5429.

Tavoitteena vähentää liikenteen päästöjä

Tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Liikenteen päästöt aiheuttavat noin kolmanneksen kaikista hiilidioksidipäästöistä. Erilaisilla liikkumisen kokeiluilla pyrimme vaikuttamaan uusien päästöjen kokonaismäärää vähentävien palveluiden syntymiseen. Yhteiskäyttöautopalvelut mahdollistavat omasta autosta luopumisen tai sen hankkimatta jättämisen. Tutkimusten mukaan yksi yhteiskäyttöauto korvaa 8–25 autoa. Toivommekin yhteiskäyttöautopalveluiden saavuttavan Espoossa vakiintuneen aseman sekä tarjoavan todellisen vaihtoehdon oman auton omistamiselle.

Espoossa toimii tällä hetkellä useampia yhteiskäyttöautoja tarjoavia yrityksiä. Yhteiskäyttöisiä autoja erilaisilla toimintaperiaatteilla Espoossa tällä hetkellä tarjoavia yrityksiä ovat esimerkiksi Aimo Park(ulkoinen linkki)GreenMobility Finland(ulkoinen linkki) ja Omago(ulkoinen linkki),

Seuraa sosiaalisessa mediassa: #Liikennehubit #6Aika #MobilityHubs #SixCities

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Mari Päätalo, puh. 040 639 4550, mari.paatalo@espoo.fi

  • Kestävä kehitys
  • Kaupunkikehitys
Koko Espoo