Tunnetko Meidän puiston?

8.9.2021 11.37Päivitetty: 8.9.2021 12.22

Haluatko hoitaa lähialueesi viheralueita ja saada hyötyliikuntaa yksin tai yhdessä toisten lähitekemisestä kiinnostuneiden kanssa? Meidän puisto -toiminnan kautta voit pitää lähialuettasi paremmassa kunnossa kuin mihin kaupungin resurssit riittävät.

Rantanäkymä Espoosta.

Meidän puisto -hankkeesta tehtiin kesän 2021 aikana selvitys, jonka avulla selvitettiin kokonaiskuva hankkeen toimivuudesta, puistokummien ajatuksista ja tulevaisuuden näkymistä. Toiminta on saanut paljon myönteistä huomiota niin kuntalaisten kuin kaupungin työntekijöiden keskuudessa.

Lisääntynyt viihtyisyys ja turvallisuus

Meidän puisto -hanke lähti vuonna 2014 liikkeelle 11 kohteen voimin. Nyt kohteita on jo 119 eri puolilla kaupunkia. Kohteet ovat monipuolisia ja sisältävät muun muassa rantaraitin varsia, katuviheralueita, lähimetsiä, avoimia alueita sekä tonttien raja-alueita. Hoitotoimenpiteet vaihtelevat nurmikon leikkuusta aina vesaikon harvennukseen. Myös vieraslajeja poistetaan hoitoalueilta ahkerasti. Kohteiden koko vaihtelee 200 neliömetristä jopa 27 hehtaariin.

Toiminnalla on huomattu olevan monenlaisia positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Ympäristön laatu ja siisteys paranee hoitotoimenpiteiden myötä, luvattomat toimenpiteet, ilkivalta sekä häiriökäytös vähentyy lisääntyneen valvonnan ansiosta, vastuu omasta ympäristöstä kasvaa ja hyötyliikunta lisääntyy. Merkittävimpiä vaikutuksia ovat arvokkaan luonnon suojelu, yhteisöllisyyden vahvistuminen sekä hyväkuntoiset ja kauniit lähiviheralueet.

Kaikkiin Meidän puisto -kohteisiin on tulossa maastokyltit, joiden avulla hoitokohteet on helpompi tunnistaa.

Puistokummeja arvostetaan

Nykyisten Meidän puisto -kohteiden läheisyyteen syntyy useasti uusia kohteita, sillä puistokummien toiminta kannustaa muitakin hoitotoimenpiteisiin.

Muut asukkaat suhtautuvat myönteisesti puistokummien hoitotoimenpiteisiin. Erään puistokummin mukaan: ”Mikä on sen parempaa kuin tehdä kotikulmilla ulkotöitä, joista saa oman mielenrauhan kannalta hyvän olon nähdessään heti työnsä jäljen ja etenkin se, että saa ohikulkijoilta positiivista palautetta”.

Hae mukaan palkitsevaan lähitekemiseen!

Hanke on osana ”Osallistuva Espoo” kehitysohjelmaa, jonka tavoitteena on helpottaa osallistumista, kannustaa asukkaita lähitekemiseen ja omatoimisuuteen sekä kehittää vaikuttamista, demokratiaa ja päätöksentekoa. Toiminta tarjoaa hyvin hoidettuja lähiviheralueita sekä yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen kautta.

Jos lähiviheralueittesi hoito kiinnostaa, siirry osoitteeseen asiontipalveluumme(ulkoinen linkki) sieltä eteenpäin Yleisten alueiden luvat -painikkeella. Kerro viestissäsi mitä haluaisit tehdä ja liitä mukaan muutama kuva alueesta. Ehdotuksen perusteella voimme laatia hoitosopimuksen, jossa sovitaan tarkemmin alueen kunnossapidon periaatteista. Lisätietoja Meidän puistosta saat sähköpostilla meidanpuisto@espoo.fi.

Hae hoitolupaa kaupungilta ja liity innokkaiden puistokummien joukkoon tekemään Espoosta entistäkin parempi paikka asua!

Koko Espoo