Muoviroska on raaka-aineena arvotavaraa

Julkaistu: 15.4.2021 11.31Päivitetty: 23.11.2021 12.53
Lajiteltuja muovipakkauksia.
Muovista jalostettava kierrätysraaka-aine korvaa neitseellistä öljystä valmistettua muovia.

Espoolaiskouluista kerätty muovijäte saa pilottiprojektissa uuden elämän ulkokalusteina.

Espoon muovijätteestä vain murto-osa kiertää uusiokäyttöön. Kotitaloudet ovat ilahduttavasti innostuneet pakkausmuovin kierrätyksestä, mutta hyödyntämätöntä muovia on kaikkialla. Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa tehdään konkreettisia ratkaisuja muovin uusiokäyttöön.

Muovin tarina -hanke järjestää kymmeneen espoolaiseen pilottikouluun tehokkaan muovijätteen kierrätyksen. Kerätty materiaali jalostetaan LAB-ammattikorkeakoulun muovilaboratoriossa uusiksi muovituotteiksi. 

– Koululaisten kautta tieto muovin kierrätyksestä leviää koteihin ja nuorten lähipiiriin, projektipäällikkö Reetta Jänis kertoo.

Ulkokäyttöön soveltuvat uusiomuovituotteet suunnitellaan ja muotoillaan ammattikorkeakoulun muotoiluopiskelijoiden voimin. Mukana tuotteiden kaupallista potentiaalia arvioimassa on huonekalujätti IKEA. Yksi idea tuleviksi uusiotuotteiksi ovat puistokalusteet.

– Pääkaupunkiseudun jätehuoltoa hoitava HSY taas ehdotti muovisia törmäyssuojia jätekatoksiin. Näin muovi palaisi sinne mistä on tullutkin, Jänis kertoo.

LABin muovilaboratoriossa kierrätysmuovi saa uuden elämän. Kun kierrätysmuovi on laboratoriotestein todettu turvalliseksi, valmistetaan siitä hienoa rouhetta, joka soveltuu teolliseksi raaka-aineeksi. Siitä laboratorion 3D-robottitulostin valmistaa tuoteprototyyppejä, jotka pääsevät käyttöön Espoon kiertotalouden mallialueeksi rakentuvassa Kerassa.

Lopuksi huonomaineisen muoviroskan kiertokulku espoolaiskouluista uudeksi hyötytuotteeksi dokumentoidaan muovin matkasta kertovaksi näyttelyksi.

– Toivottavasti Muovin tarina -verkkonäyttely päätyy tulevaisuudessa opetusmateriaaliksi kouluihin ympäri maan, Reetta Jänis kertoo.

 

Muovin tarina on saanut rahoitusta ympäristöministeriön muovitiekartan kokeilu- ja pilotointihankkeen tukiohjelmasta. Espoon kaupunki toteuttaa projektin yhdessä LAB ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin kumppanit ovat Lassila & Tikanoja Oyj (L&T), Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), IKEA ja Smart & Clean -säätiö. 

Teksti: Petja Partanen

Artikkeli on julkaistu alun perin Länsiväylässä 31.3.2021.

  • Kestävä kehitys