Mielenterveyspalvelujen uusi aika: lisää palveluja ja vaikuttavampaa hoitoa

18.2.2021 12.50Päivitetty: 8.10.2021 12.07

Mielenterveys- ja päihdetyön palveluissa puhaltavat uudet ja raikkaat tuulet. Länsi-Uudenmaan alueella erilaisia kokeiluja on luvassa jo kuluvan vuoden aikana. Teemme töitä sen eteen, että kaikille alueemme asukkaille löytyy tilanteeseensa sopivat mielenterveys- ja päihdepalvelut juuri oikeaan aikaan, entistä helpommin ja selkeämmällä hoitopolulla.

Digipalvelut täydentävät palveluvalikoimaa

Nykytilanteessa ongelmalliseksi on muodostunut se, että palveluja on joutunut odottamaan.  Mielenterveyden ongelmat eivät sinänsä ole lisääntynyt merkittävästi, mutta hoitoon hakeudutaan – onneksi – matalammalla kynnyksellä kuin aikaisemmin. Mielenterveysasiat eivät enää ole samanlainen tabu kuin joskus ennen, ja hyvinvoinnista puhutaan yleisestikin enemmän niin mediassa kuin ystävien kanssa.    

Palvelun tarve on siis muuttunut ja palveluvalikoiman täytyy muuttua sen mukana. Haluamme tarjota enemmän käytännönläheistä neuvontaa ja ohjausta, ja lisätä asiakkaan mahdollisuutta tehdä omaa hoitoaan koskevia valintoja. Viimeiseksi mainitussa ison roolin saavat digitaaliset palvelut, joiden avulla asiakas voi tulevaisuudessa tehdä vastaanottokäyntien välissä omaa hyvinvointia tukevia tehtäviä ja kartoituksia.

Digitaaliset palvelut monipuolistavat palveluja ja helpottavat hoitoon pääsyä. Perinteiset vastaanotto- ja puhelinpalvelut säilyvät toki niiden rinnalla.

”Huoli siitä, että potilaan hoito oltaisiin siirtämässä kokonaan verkkoon on turha – digitoimintojen tarkoitus on tukea kokonaisvaltaista hoitoa, ei korvata sitä”, projektipäällikkö Petri Luomaa vakuuttaa.   

Vähemmän mutkia, enemmän palveluja 

Kun pystymme tarjoamaan monipuolisemmat palvelut ja hoitohenkilöstöllä on käytössään kattavampi työkalupakki, asiakas saa kaikki palvelunsa helpommin ja ilman turhia lisäkäyntejä.

Paremmat palvelut tehdään aina yhdessä. Länsi-Uudenmaalla tehdään jo suunnitelmaa siitä, miten kaikkien äänet saadaan kuuluviin. Asukkaiden, kokemusasiantuntijoiden ja järjestökentän kuulemisella on kaikilla paikkansa uusien ja ehompien mielenterveys- ja päihdepalveluiden suunnittelussa.

”Yhteistyöllä varmistamme, että kaikilla Länsi-Uudenmaan asukkailla on tasa-arvoiset ja yhdenmukaiset mahdollisuudet saada palvelua, riippumatta asuinkunnasta. Lähipalvelut eivät siis ole katoamassa mihinkään, vaan suunta on pikemminkin päinvastainen”, Petri Luomaa kertoo.

Tästä on hyvä jatkaa.

Haluatko tulla mukaan kehittämään mielenterveys- ja päihdepalveluja?

Unelmien sote-palvelut -yhteisössä aloittaa maaliskuussa 15–22-vuotiaille tarkoitettu nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisryhmä. Etsimme pienryhmään 10-15 nuorta, joilla on kokemusta palveluistamme tai kiinnostusta niihin. Voit osallistua nimimerkillä. Tiedustelut ja ilmoittautuminen: petri.luomaa@espoo.fi.

  • LU-sote
  • Hyvinvointialue