Palvelut ja hyvinvointi
Tutkittua tietoa palveluista ja hyvinvoinnista
Kaupunki- ja kuntapalvelut -tutkimusta on toteutettu vuodesta 1983 ja siinä selvitetään espoolaisten mielipiteitä kunnallisten palvelujen laadusta ja käsityksiä omasta hyvinvoinnistaan.
Aikuisten terveyttä ja hyvinvointia on tutkittu vuosittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FinSote-tutkimuksessa. Tutkimus tuottaa tietoa yli 20-vuotiaan aikuisväestön hyvinvoinnista, terveydestä, toiminta- ja työkyvystä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja koskevista mielipiteistä.
Kouluterveyskyselyn toteuttaa THL joka toinen vuosi. Tietoja kerätään perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyviltä, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilta sekä perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyviltä lapsilta ja heidän huoltajiltaan.
Hyvinvointikertomus on lain edellyttämä ja tehdään kerran valtuustokaudessa. Siihen on koottu keskeisimpiä tietoja kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta sekä hyvinvointitavoitteet ikäryhmittäin valtuustokaudelle 2017-2021.
Myös Toimintaympäristön tila Espoossa -tietopaketissa on laajasti espoolaisten hyvinvointia kuvaavaa tilastotietoa.
Koronaepidemian vaikutukset näkyvät espoolaisten palvelutyytyväisyydessä - Kaupunki- ja kuntapalvelut Espoossa 2021 -tutkimus on valmistunut
Yleistä tyytyväisyyttä mittaava laaja asuinkuntaindeksi laski vuoteen 2020 verrattuna. Muutos oli tilastollisesti merkitsevä. Suurinta tyytyväisyyden lasku oli terveyskeskuksen lääkäripalveluissa, hammaslääkäripalveluissa ja sairaalapalveluissa. Koronaepidemian mukanaan tuomat muutokset totuttuihin palveluihin siis näkyvät espoolaisten vastauksissa. Kokonaisuutena tutkimus tarjoaa tietoa asukkaiden tyytyväisyydestä palveluihin ja kunnan toimintaan, asumisesta, arjen ongelmista, turvallisuudesta sekä uudesta teknologiasta ja digitalisaatiosta.
Kaupunki- ja kuntapalvelututkimuksen tiedonkeruu tehtiin kirjekyselynä loka-marraskuussa 2021. Kysely lähetettiin 2125 satunnaisesti valitulle espoolaiselle. Vastauksia saatiin 503 eli vastausaktiivisuus oli 23,7 %. Vastanneista naisia oli 60 %. Tutkimuksen toteutti FCG Konsultointi Oy.
Yhteystiedot
va. tutkimusjohtaja Minna Joensuu
puh. +358 43 8273386
minna.joensuu@espoo.fi
Ladattavat tiedostot
Kansallinen terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimus (FinSote) toteutetaan vuosittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimesta
Tutkimus tuottaa tietoa yli 20-vuotiaan aikuisväestön hyvinvoinnista, terveydestä, toiminta- ja työkyvystä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja koskevista mielipiteistä. FinSote-tutkimus on jatkoa vuosina 2010-2017 toteutetulle Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimukselle (ATH) .
Espoolaisten elintavat olivat hyvällä tasolla vuonna 2018
Elintapojen osalta alkoholin liika käyttö ja tupakointi on koko maahan verrattuna vähäisempää. Espoolaisten keskuudessa myös vapaa-ajalla liikuntaa harrastamattomien ja lihavien osuus on pienempi kuin koko maassa keskimäärin. Espoolaisten työssä jaksaminen on hyvällä tasolla. Espoolaisten keskuudessa niiden osuus, jotka kokevat, etteivät jaksa työskennellä eläkeikään saakka on huomattavasti pienempi koko maahan verrattuna. Espoolaiset osallistuvat järjestöjen ja harrastusryhmien toimintaan yhtä aktiivisesti kuin koko maassa osallistutaan. Yksinäisyyden kokeminen on espoolaisten keskuudessa koko maata harvinaisempaa. Psyykkinen kuormittuneisuus on espoolaisten keskuudessa yleisempää kuin koko maassa keskimäärin.
Aikavertailussa positiivista kehitystä
Aikavertailussa 2015-2018 positiivista kehitystä espoolaisten osalta on tapahtunut koetun terveyden, elämänlaadun, työssä jaksamisen, tupakoinnin ja yksinäisyyden kokemisen osalta. Negatiivista kehitys on ollut liikuntaa harrastamattomien, lihavien ja psyykkisesti kuormittuneiden osuuden osalta. Alkoholin liika käytön, aktiivisen järjestö- ja harrastustoimintaan osallistumisen sekä iäkkäiden toimintakyvyn osalta espoolaisten osalta on vakiinnuttu hyvälle tasolle koko maahan verrattuna.
Väestöryhmittäin tarkasteltuna hyvinvoinnin puutteita ikäryhmittäisessä tarkastelussa on kasautunut sekä yli 75-vuotialle että 20-54-vuotiaille
Koulutusryhmittäin tarkasteltuna matalasti koulutetuilla on eniten hyvinvoinnin puutteita ja korkeasti koulutetut ovat alempia koulutusryhmiä paremmassa tilanteessa. Sukupuolittain tarkasteltuna miehillä on naisia enemmän hyvinvoinnin puutteita. Hyvinvoinnin osalta heikossa asemassa olevina ryhminä erottuvat psyykkisesti kuormittuneet ja yksin asuvat. Espoossa suuralueiden väliset erot hyvinvoinnissa ovat pääsääntöisesti pieniä. Tarkastelussa erottuvat Tapiolan parhaat tilanteet sekä Pohjois-Espoon ja Matinkylän heikoimmat tilanteet.
Yhteystiedot
va. tutkimusjohtaja Minna Joensuu
puh. +358 43 8273386
minna.joensuu@espoo.fi
Tutkimus ja tilastot
tieto@espoo.fi
Ladattavat tiedostot
Kouluterveyskyselyn vuoden 2019 tulosten mukaan suurin osa espoolaisista lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja kokee terveytensä hyväksi
Tuloksissa nousee kuitenkin useiden keskeisten terveyden ja hyvinvoinnin indikaattoreiden osalta esille sukupuolten ja koulutusasteiden välisiä eroja. Kouluterveyskyselyn mahdollistamien aikasarjojen tarkastelu paljastaa myös niin myönteisiä kuin kielteisiäkin kehityssuuntia.
Kouluterveyskysely 2019 kartoitti laajemmin lasten ja nuorten väkivallan ja häirinnän kokemuksia sekä tarjosi ensimmäistä kertaa seurantatietoa alakoululaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Erityisesti tyttöjen kokema seksuaaliväkivalta ja häirintä sekä perheessä koettu henkinen ja fyysinen väkivalta ovat yksi keskeisistä esiin tulleista huolenaiheista.
Koetun terveyden ja elintapojen tarkastelu tuo esiin selkeitä kehityssuuntia
Yhä useampi nuori tuntee terveydentilansa huonoksi. Liikkumisen osalta lapset ja nuoret jakautuvat yhä selkeämmin paljon ja vähän harrastaviin. Raittiiden nuorten osuuden lisääntyminen ja humalahakuisen juomisen sekä tupakoinnin merkittävä väheneminen ja vakiintuminen aiempaa matalammalle tasolle ovat myös tärkeitä ilon aiheita. Huolestuttavaa on kuitenkin kannabiksen ja muiden laittomien huumeiden käytön yleistyminen.
Terveyden kannalta huolestuttavaa on nuorten yhä epäsäännöllisempi ruokailu aamupalan ja koululounaan osalta sekä unen riittävyyteen ja nukahtamiseen liittyvät ongelmat. Elintapojen ongelmat näkyvät myös ylipainoisten määrän kasvusuuntana. Internetin käyttöön liittyvien haasteiden lisääntyminen on myös yksi merkittävä elintapoihin liittyvä kehityssuunta.
Mielialaan liittyvät ongelmat ja niiden lisääntyminen erityisesti tyttöjen kokemana ovat väkivallan ja häirinnän lisäksi yksi suurimpia huolenaiheita
Myös avun saanti voi olla ongelma, sillä useampi kuin joka kolmas mielialan ongelmiin apua tarvinneista kokee, ettei ole saanut tukea koulun aikuisilta ja palveluista. Seksuaaliväkivaltaa ja häirintää kokeneista suurin osa myös jättää kertomatta asiasta. Apua ja tukea saadaan kuitenkin ystäviltä ja läheisiltä ja parantunut keskusteluyhteys vanhempiin onkin yksi merkittävä ilon aihe.
Koulunkäynnistä espoolaisnuoret pitävät. Koulukiusaaminen on vähentynyt ja työrauha koetaan entistä paremmaksi. Tukea hyvinvointiin nuoret kokevat saavansa koulun aikuisilta. Huolestuttavaa on kuitenkin koulu-uupumuksen yleistyminen. Osallisuuden osalta kehitys on myös huolestuttavaa, sillä kokemus osallisuudesta luokka- ja kouluyhteisöihin on vähentynyt.
Yhteystiedot
va. tutkimusjohtaja Minna Joensuu
puh. +358 43 8273386
minna.joensuu@espoo.fi
Tutkimus ja tilastot
tieto@espoo.fi
Ladattavat tiedostot
Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan keskeisimpiä tehtäviä. Vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on toimialojen yhteinen, mikä näkyy myös Espoo-tarinassa eli kaupungin strategiassa.
Hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan 2022-2025 on koottu keskeisimpiä tietoja kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta sekä hyvinvointitavoitteet ikäryhmittäin valtuustokaudelle. Hyvinvointikertomus kokoaa olemassa olevan hyvinvointitiedon (taustatekijät, vahvuudet ja kehittämistarpeet) yhteen asiakirjaan. Julkaisu on lain edellyttämä laaja hyvinvointikertomus.
Yhteystiedot
va. tutkimusjohtaja Minna Joensuu
puh. +358 43 8273386
minna.joensuu@espoo.fi
Tutkimus ja tilastot
tieto@espoo.fi