Vieraslajit
Vieraslajilla tarkoitetaan eliölajia, joka on levinnyt sen alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle joko ihmisen tahallisella tai tahattomalla myötävaikutuksella. Nopeasti leviävistä vieraslajeista aiheutuu monenlaisia haittoja niin luonnolle kuin ihmiselle. Ne esimerkiksi syrjäyttävät alkuperäislajistoa ja hankaloittavat viheralueiden virkistyskäyttöä umpeenkasvun seurauksena.
Vieraslajien tunnistaminen on tärkeää, jotta niitä pystyttäisiin torjumaan tehokkaasti ja niiden leviäminen uusille alueille pystyttäisiin estämään. Tällä sivulla esitellään Espoossa yleisesti tavattavien haitallisten vieraslajien tuntomerkit, haitat ja torjuntamenetelmät.
Espoolaiset ja kaupungin työntekijät voivat ilmoittaa vieraslajeista tekemänsä havainnot suoraan Espoon kaupunkitekniikan keskukselle Espoon kaupungin palautejärjestelmän(ulkoinen linkki) kautta. Havainnot voi myös kirjata itse vieraslajiportaaliin(ulkoinen linkki).
Kaupungin toimesta haitallisten vieraslajikasvien torjuntatoimia tehdään pääsääntöisesti normaalien kunnossapitotöiden ohessa sekä rakentamisen ja perusparannusten yhteydessä, jonkin verran torjuntaa tilataan myös ostopalveluna. Torjunnat pyritään keskittämään luontoarvoiltaan tärkeille kohteille haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmien suositusten mukaisesti.
Espoon kaupunki kannustaa asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään sekä osallistumaan vieraslajitalkoisiin. Laaja-alaisella yhteistyöllä vieraslajien leviäminen pystytään vielä pysäyttämään ja meitä ympäröivä luonto pysyy monipuolisena, viihtyisänä ja turvallisena.
Lue lisää Espoon vieraslajieläimistä ja -kasveista
Lue lisää vieraslajeista
- Vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset(ulkoinen linkki)
- Kansallinen vieraslajiportaali(ulkoinen linkki)
Ladattavat tiedostot
Jättiputket
Jättiputket kasvavat punalaikkuisen kukkavartensa kanssa 2–3 metriä korkeiksi ja niillä on suuret liuskoittuneet lehdet. Leveät, valkoiset kukinnot aukeavat kesä-elokuussa. Torjuntamenetelmiä ovat kukintojen katkaisu, niitto, juuriston ylöskaivaminen, kasvuston peittäminen ja kemiallinen käsittely. Torjunnassa on muistettava käyttää suojavarusteita.
Jättipalsami
Yksivuotinen jättipalsami on 1–1,5 metriä korkea kasvi, joka levittäytyy laajoiksi kasvustoiksi kosteilla paikoilla. Se kukkii vaaleanpunaisin kukin heinä-syyskuussa. Jättipalsamin torjuntamenetelmiä ovat kitkentä ja niitto ennen kukintaa.
Aasialaiset tattaret
Aasialaiset tattarilla on pystykasvuiset, bambumaiset varret, jotka kasvavat 2–3 metriä korkeiksi. Ne kukkivat elo-syyskuussa melko pienin, valkoisin kukinnoin. Torjuntamenetelmiä ovat juuriston ylöskaivaminen, maanpäällisten osien jatkuva niitto, kasvuston peittäminen ja kemiallinen käsittely.
Lisätietoa japanintattaresta(ulkoinen linkki), sahalinintatttaresta(ulkoinen linkki) ja tarhatattaresta(ulkoinen linkki)
Kurtturuusu
Kurtturuusu on 0,5–1,5 metriä korkeaksi kasvava pensas, jonka oksat ovat tiheäpiikkisiä, ja kukat kookkaita, yksinkertaisia, voimakkaan vaaleanpunaisia, mutta joskus myös valkoisia. Kurtturuusua torjutaan kaivamalla kasvi juurineen maasta tai näännyttämällä. Marjojen kerääminen estää lintuja syömästä niitä ja levittämästä kurtturuusua uusille kasvupaikoille.
Komealupiini
Komealupiini on 1–1,5 metriä korkeaksi kasvava hernekasvi, joka kukkii kesä-heinäkuussa. Sen terttumainen ja pitkä kukinto voi olla väriltään sininen, violetti, vaaleanpunainen tai valkoinen. Yksittäisiä lupiineja tai pienialaisia lupiinikasvustoja voi kaivaa juurineen ylös maasta. Laajempia lupiinikasvustoja voidaan myös hävittää useita kertoja kesässä tapahtuvilla niitoilla.
Keltamajavankaali
Keltamajavankaali on suurikokoinen, märkien paikkojen vehkakasvi. Se kasvattaa keskikesään mennessä metrisen lehtiruusukkeen. Pienet yksilöt on helppo kitkeä juurineen maasta. Kukintojen katkaisu viimeistään toukokuun lopulla ennen siementen kypsymistä on toinen torjuntakeino.
Muut yleisimmät vieraslajikasvit
Ruttojuuret (etelänruttojuuri(ulkoinen linkki), japaninruttojuuri(ulkoinen linkki))
Karhunköynnökset(ulkoinen linkki)
Raunioyrtit (ruotsinraunioyrtti(ulkoinen linkki), tummarohtoraunioyrtti(ulkoinen linkki), valkorohtoraunioyrtti(ulkoinen linkki))
Pohjoisamerikkalaiset piiskut (isopiisku(ulkoinen linkki), kanadanpiisku(ulkoinen linkki), korkeapiisku(ulkoinen linkki))
Minkki
Minkki on on 35–45 senttimetriä pitkä näätäeläin. Väritys on tumman- tai mustanruskea ja leuan alla valkea on täplä.Minkin pyytämiseen ei vaadita metsästyskorttia, mutta maanomistajan lupa tarvitaan. Eläimiä saa silti pyytää vaan, jos tuntee lain vaatimukset ja osaa toimia niiden mukaisesti.
Supikoira
Supikoira on hieman kettua pienempi, väritykseltään mustan ja harmaan kirjava tai kellertävän ruskea pienpetoeläin. Sillä on lyhyet raajat, pyöreäpäiset pienehköt korvat ja sen päässä on naamioväritys. Supikoiran pyytämiseen ei vaadita metsästyskortiia, mutta maanomistajan lupa tarvitaan. Eläimiä saa silti pyytää vaan, jos tuntee lain vaatimukset ja osaa toimia niiden mukaisesti.
Espanjansiruetana
Espanjansiruetana kasvaa 7-14 senttimetriä pitkäksi ja on väritykseltään tyypillisesti likaisen ruosteenruskea.Tehokas tapa torjua espanjansiruetanaa on kerätä lajin yksilöitä ämpäreihin keväällä ennen niiden munintaa. Etanat voi lopettaa kivuttomasti upottamalla ne kiehuvaan veteen.
Villikani
Villikani on 34–50 senttimetriä pitkä jäniseläin. Väritykseltään se on tyypillisesti ruskeanharmaa. Villikanien määrä on kasvanut voimakkaasti 2000-luvun alussa. Paikoin kaneja on niin paljon, että niistä on haittaa kasvillisuudelle. Merkittävää tuhoa aiheutuu talviaikana, jolloin ne kaluavat pensaiden ja puiden tyviä kuorettomiksi, syövät silmuja, neulasia, juuria sekä versojen ja oksien päitä.
Villikani on riistaeläin, jonka pyyntiin vaaditaan metsästyskortti ja maanomistajan myöntämä metsästyslupa. Maanvuokraajalla ei ole oikeutta päättää metsästyksestä vuokraamallaan alueella. Näin ollen kaupungin vuokratontilla sijaitseva taloyhtiö ei voi ilman kaupungin lupaa toimeenpanna tontillaan villikanin pyyntiä. Metsästysaika on 1.9.-31.3. Espoon kaupunki rajoittaa villikanikantaa tilaamalla pyyntityötä ostopalveluna.
Rotta
Isorotta on kaikkiruokainen, 11–29 senttimetriä pitkäksi kasvava jyrsijä, jolla on hieman ruumista lyhyempi, kalju ja suomuinen häntä. Torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää. Kiinteistöissä jätteet tulee pitää suljetuissa astioissa, eikä ruuantähteitä saa kompostoida avokomposteissa. Espoon kaupunki torjuu rottia omien kiinteistöjensä alueelta havaitun tarpeen perusteella. Torjuntatyö tilataan aina urakoitsijoilta.
Tuholaiset ja taudinaiheuttajat
Aasianrunkojäärä(ulkoinen linkki)
Mäntyankeroinen(ulkoinen linkki)
Saarnenjalosoukko(ulkoinen linkki)
Versopolte(ulkoinen linkki)
Hollanninjalavatauti(ulkoinen linkki)
Saarnensurma(ulkoinen linkki)
Kastanjamiinaajakoi(ulkoinen linkki)
Useat vieraslajikasvit ovat Espoossa levinneet laajoille alueille, ja niitä onkin tärkeää lähteä torjumaan talkoovoimin. Vieraslajeista ja niiden torjuntatavoista saa tietoa tältä vieraslajisivulta ja kansallisesta vieraslajiportaalista.(ulkoinen linkki)
Miten järjestän vieraslajitalkoot?
- Kun olet löytänyt sopivan talkookohteen kaupungin maalta, ilmoita järjestettävien talkoiden ajankohta ja paikka talkooilmoituslomakkeella (ulkoinen linkki)hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.
- Kerää kokoon oma talkooporukka tai voit olla yhteydessä esimerkiksi alueen kaupunginosayhdistykseen, jotka saattavat järjestää talkoita omilla alueillaan. Vieraslajeja voi kitkeä myös pienellä porukalla tai vaikka yksin esimerkiksi kävelylenkin varrelta.
- Talkooilmoituslomakkeen täytettyäsi voit tarvittaessa hakea jätesäkkejä lomakkeella ilmoittamastasi paikasta. Kaikkea vieraskasvijätettä ei tarvitse pakata jätesäkkeihin ja kuljettaa pois. Esimerkiksi jättipalsamin varret, joissa ei ole vielä kukkia, voi jättää maastoon maatumaan. Ilmoita tarpeen vaatiessa arvio poisvietävien jätesäkkien määrästä sekä niiden tarkka noutopaikka talkooilmoituslomakkeessa.
- Mikäli poisvietävää vieraskasvijätettä syntyy, sijoita sitä sisältävät jätesäkit paikkaan, josta kaupungin työntekijät pääsevät ne helposti noutamaan ajoneuvolla. Noudamme jätesäkkejä vain kaupungin hallinnoimilta maa-alueilta.
Talkoot tuottavat parhaan tuloksen, kun vieraslajit kitketään alkukesästä, ennen niiden kukinta-aikaa.