Lintulaakson koulu
Lintulaakson koulu on Lintuvaarassa sijaitseva kolmisarjainen alakoulu, jossa annetaan laadukasta perusopetusta monipuolisilla opetusmenetelmillä ja nykyaikaisilla opetusvälineillä. Koulun käyntiosoite on Linnuntie 13. Oppilaita koulussamme on 530 ja henkilökuntaa yli viisikymmentä. Lisäksi meillä toimii kaksi esiopetusryhmää, joissa annetaan myös valmistavaa esiopetusta. Esiopetukseen liittyvän varhaiskasvatuksen järjestää Lintumetsän päiväkoti.
Meidän koulu
Koulussamme opetusta ja kasvatusta ohjaa opetussuunnitelma. Opetussuunnitelma määrittelee perusopetuksen arvoperustan, laaja-alaisen osaamisen tavoitteet, oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt sekä arvioinnin perusteet. Opetussuunnitelmassa oppilas nähdään aktiivisena toimijana ja oppimisen ilo häntä eteenpäin vievänä voimana.
Espoossa painotetaan positiivisen kasvatuksen ja opetuksen näkökulmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että autamme oppilaita tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Rohkaiseva ohjaus ja kannustava palaute lisäävät oppilaan luottamusta omiin mahdollisuuksiinsa. Oppimisen haasteisiin vastaamme kehittämällä oppilaan vahvuuksia edelleen.
Lintulaakson koulun tehtävä on edistää lasten hyvää elämää nyt ja tulevaisuudessa. Jokainen kouluun tuleva lapsi on tervetullut. Lapsia ohjataan kasvamaan yksilöinä yhteisön vastuullisiksi jäseniksi. Koulussamme monenlaiset oppijat opiskelevat yhdessä aikuisten johdolla. Aikuiset ovat koulussa lapsia varten.
Koulussamme annetaan hyvää perusopetusta. Lapsia rohkaistaan omiin oivalluksiin ja oppimaan yhdessä toisten kanssa. Oppilaskunta toimii koulussamme aktiivisesti. Lasten elämänhallintaa vahvistetaan opettamalla terveitä elämäntapoja, arjen rutiineja ja ajanhallintaa. Koulu tukee kotien kasvatustyötä. Kouluyhteisön toimintaa kehitetään tukemaan oppimista, yhteistyötä, iloa ja kaikkien hyvinvointia.
Koulujen työ- ja loma-ajat löytyvät kaupungin yhteisiltä sivuilta.
Opetussuunnitelma
Koulussamme opetus ja kasvatus pohjautuvat opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelmamme kertoo, miten opetus koulussamme järjestetään sekä mitä ja miten opiskellaan. Opetussuunnitelma määrittelee oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt sekä arvioinnin perusteet. Kunta- ja koulukohtaiset opetussuunnitelmat laaditaan valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden pohjalta.
Lintulaakson koulun opetussuunnitelma(ulkoinen linkki)
Opetettavat kielet
A1-kieli: englanti
A2-kieli: saksa
B1-kieli: ruotsi
Painotukset
Ei painotuksia opetuksessa
Lisätietoa painotetusta opetuksesta löytyy Espoon kaupungin yhteisiltä sivuilta.
Opiskeluhuolto
Terveydenhoitaja Noora Heiskanen +358 40 5079169
Koululla maanantaista perjantaihin
noora.heiskanen@luvn.fi
Koulukuraattori Johanna Salo +358 50 5641836
Koululla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina
johanna.salo@luvn.fi
Oppilas saa koulussa tukea hyvinvointiin ja oppimiseen. Tukea voi saada oppilaanohjauksen, tukiopetuksen, osa-aikaisen erityisopetuksen, oppilashuollon palvelujen, tulkitsemis- ja avustajapalvelujen sekä yleisen, tehostetun ja erityisen tuen avulla. Kaupungin sivuilta löydät lisätietoa erilaisista tukimuodoista.
Lisätietoa opiskeluhuollon palveluista löydät kaupungin yhteisiltä sivuilta.
Yhdessä vahvaksi yhteisöksi – ei kiusaamiselle -suunnitelman toimenpiteet
- Hyvinvoinnin mittarit
Kouluterveyskysely 4. ja 5. lk: Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä hyödyntää kouluterveyskyselyn tuloksia ja päättää, milloin ja miten esitellään kyselyn koulukohtaisia tuloksia henkilökunnalle, oppilaille ja vanhemmille. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.
Oppilaskysely 4. – 6. lk ja Kiva-koulukysely: Oppilaskysely toteutetaan joka toinen lukuvuosi. Kiva-kyselyyn vastataan vuosittain. Yhteisöllinen oppilashuolto, koulun opettajakunta ja johtoryhmä hyödyntävät kyselyjen tuloksia ja päättävät, miten ne esitellään oppilaskunnassa, luokissa ja vanhemmille. Myös oppilaskunnalla on aktiivinen rooli, kun päätetään tavoista, joilla kyselyn tuloksia hyödynnetään. Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, jotka kyselyjen perusteella päätetään. Kiva-koulukyselyjen tulokset on tallennettu Kiva-palveluun.
Kiva-kouluohjelma: Opettajakunnasta valitaan lukuvuosittain Kiva-kouluvastaavat. Lintulaakson koulussa käytetään Kiva-ohjelmaan kuuluvaa kiusaamisen selvittelyyn tehtyä lomaketta. Lomakkeet tallennetaan mappiin, joka sijaitsee apulaisrehtorien huoneessa.
Verso: Versovastaavat johtavat toimintaa ja näin heille syntyy käsitys siitä, miten aktiivisessa käytössä Verso kunakin lukuvuonna on. Selvittelyt taltioituvat kaavakkeisiin, joita säilytetään yhden lukukukauden ajan Verso-mapissa.
Hyvinvointikartta 5.lk
Hyvinvointikartta teetetään joka vuosi 5. luokan oppilaille. Kyselyllä kartoitetaan oppilaiden omaa näkemystä hyvinvoinnistaan 4 eri elämän alueella,
jotka ovat:
1. oppiminen ja koulunkäynti
2. Ihmissuhteet
3. Fyysinen hyvinvointi
4. Tunne-elämä.
Hyvinvointikartta sivustolle on kaikilla oppilashuollon työntekijöillä pääsy näkemään koulukohtaiset vastaukset ja Terveydenhoitajalla ja koululääkärillä yksilökohtaiset vastaukset. Näiden vastausten pohjalta oppilaat ohjautuvat ”kiireellisyys” järjestyksessä laajoihin 5. luokan tarkastuksiin. Koulukohtaisia tuloksia voidaan verrata alueen muiden koulujen oppilaiden vastauksiin yleisesti.
Oppilashuollon kysely: Oppilashuolto toteuttaa luokkakohtaisen kyselyn kerran lukuvuodessa. Tuloksia käsitellään yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän ja luokanopettajan kanssa. Oppilashuollossa sovitaan luokassa mahdollisesti tarvittavista tukitoimista.
2. Sosiaalisia ja tunnetaitoja sekä kiusaamistilanteiden käsittelyä kehittävät ohjelmat
Lintulaakson koulussa on käytössä seuraavat ohjelmat ja lähestymistavat:
- Kiva Koulu
- Verso
- positiivinen pedagogiikka (vahvuuspedagogiikka)
- Arvokas
Kouluun on hankittu edellä mainittujen ohjelmien puitteissa tuotettua opetusmateriaalia sekä myös muuta tunnekasvatuksen ja sosiaalisten taitojen kehittämisen materiaalia. Materiaalit ovat kaikkien opettajien ja vertaistiimien käytettävissä.
Näiden ohjelmien ja lähestymistapojen käyttö kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan luokkatasokohtaisesti.
3. Ryhmien, luokkien ja yhteisöjen yhdessä sovitut säännöt
Koulun järjestyssäännöt
Luokkien omat säännöt tehdään lukuvuoden alussa koulun järjestysääntöjen pohjalta.
4. Jatkuva ryhmäyttäminen ja sosiaalisen kiinnittymisen edistäminen
Luokanopettaja vastaa luokkansa jatkuvasta ryhmäyttämisestä ja pyytää tarvittaessa oppilashuoltoryhmää mukaan. Opettajat ja oppilashuolto käyvät keskustelua toimivista ryhmäyttämisen keinoista. Opettajat suunnittelevat ryhmäytyksen keinoja yhteissuunnitteluajalla.
Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä suunnittelee, koordinoi ja arvioi säännöllisesti jatkuvan ryhmäyttämisen toteuttamista yhdessä henkilökunnan kanssa.
5.Sähköiset palautekanavat
Lukuvuoden alussa jaetaan huoltajille Ei kiusaamiselle -sähköpostiosoite. Hyvinvoinnista vastaava tiimi sopii, miten ja kuka seuraa osoitteeseen saapuvia viestejä.
6.Kiusaamisen vastaisten toimien vastuuhenkilöt
Kiusaamisen estävä toiminta on kaikkien opettajien ja koulunkäyntiohjaajien vastuulla.
Kiva-vastuutiimi nostaa syyskuussa ja helmikuussa kiusaamisen vastaisen toiminnan esille. Toteutus vaihtelee vuosittain ja tiimi voi jakaa tehtävää esimerkiksi oppilaskunnalle.
Rehtori ja yhteisöllinen opiskeluhuolto johtavat kiusaamista estävää toimintaa.
7. Restoratiivisten lähestymistapojen käyttö
Restoratiivinen lähestymistapa korostaa kohtaamiseen, keskusteluun ja yhteistyöhön perustuvaa myönteistä prosessia, jossa pyritään osapuolten välisen ymmärryksen lisääntymiseen. Se vahvistaa valmiutta haastavien tilanteiden sovitteluun rakentavasti, osallisuutta vahvistaen.
Hyvinvointitiimi ja johtoryhmä pitävät aihetta yllä vuosittain. Lintulaakson koulussa toteutetaan mm. vertaissovittelua.
9. Nimikkoaikuinen paljon kiusatuksi tulleelle
Oppilaalla on itsellään mahdollisuus ehdottaa nimikkoaikuista. Nimikkoaikuinen voi olla kuka tahansa koulun opettajista, koulukuraattori, psykologi tai koulunkäynninohjaaja. Järjestetään tapauskohtaisesti nimikkoaikuiselle aikaa tavata oppilasta.
10.Tukevan oppilastoiminnan kehittäminen ja vahvistaminen
Kiusaamisen vastaista toimintaa järjestetään lukuvuoden aikana. Lisätään oppilashuollon vuosikelloon, voisi olla syyskuu tai helmikuu eli lukukauden alussa.
Kummioppilaat: Neljäsluokkalaiset toimivat esikoululaisten kummeina, viidesluokkalaiset ekaluokkalaisten kummeina ja kuudesluokkalaiset tokaluokkalaisten kummeina.
Vertaissovittelu: sovittelijaoppilaat sovittelevat pieniä ristiriitatilanteita.
Oppilaskunnan toiminnasta vastaavat opettajat huomioivat kiusaamisen vastaiset toimenpiteet suunnitellessaan oppilaskunnan ajankäyttöä. Oppilaskunnassa työstetään lukuvuosittain sellaisia kiusaamisen vastaisia toimintatapoja, jotka osallistavat kaikkia koulun oppilaita. Oppilaskunta otetaan mukaan henkilökunnan rinnalla järjestämään kiusaamisen vastaista toimintaa.
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan, ylläpidetäänkö lukuvuoden aikana esimerkiksi välituntileikittäjä tai kaverikioskia.
11.Vertaistukitoiminta
Kiusaamistilanteen käsittelyn yhteydessä kiusatulle voidaan sopia luottokaveri, joka auttaa ja puolustaa. Samalla kiusaajalle voidaan sopia tsemppikaveri, joka muistuttaa siitä, ettei kiusata.
Opiskeluhuoltohenkilöstä huolehtii mahdollisesta yhteistyöstä nuorisotoimen kanssa.
12.Niveltäminen ja siirtymätilanteet
Nivelvaiheessa luokanopettajat siirtävät tiedot seuraavalle luokkatasolle nivelpalavereissa.
Luokan kanssa työskentelyn lopettava luokanopettaja siirtää tiedot seuraavalle opettajalle.
13.Huoltajien osallistaminen
Vanhempainilloissa käydään keskustelua koulun kiusaamiseen liittyvistä toimintamalleista ja kerrotaan kyselyiden tuloksista mm. kouluterveyskysely, oppilaskysely ja mahdollisesti toteutettu Kiva-koulukysely. Kyselyihin liittyvät toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.
Vanhempainilloissa otetaan vanhemmat mukaan pohtimaan lasten hyvinvointia ja kannustetaan yhteistyöhön sekä koulun että muiden vanhempien kanssa. Luokkien sääntöjen laatimisessa tehdään yhteistyötä luokan huoltajien kanssa.
14.Puuttumisen portaat
Ennalta ehkäisevä työ
Lukuvuoden alkaessa luokissa käydään läpi koulun järjestyssäännöt. Niiden pohjalta luokat tekevät luokan omat säännöt. Samassa yhteydessä tutustutaan koulun käyttäytymisen tavoitteisiin ja keskustellaan siitä, mitä ne kullakin ikätasolla tarkoittavat. Kunkin luokan vanhemmille tiedotetaan syntyneistä säännöistä ja vanhemmat voivat ottaa kantaa niihin.
Luokkatyöskentelyssä kiinnitetään koko lukuvuoden ajan huomiota luokan ryhmäyttämiseen sekä luottamuksellisen ilmapiirin synnyttämiseen ja ylläpitoon. Opettajat suunnittelevat yhteistyössä keinoja edellä mainittuihin tavoitteisiin. Oppilaat opetetaan tunnistamaan kiusaaminen ryhmäilmiönä. Oppilaita rohkaistaan kertomaan kohtaamastaan tai havaitsemastaan kiusaamisesta aikuiselle.
Kiva-koulutunteja pidetään 1. ja 4. luokille. Kiva-oppimateriaalien käytetään myös muilla luokka-asteilla osana kiusaamisen ennaltaehkäisyä. Koulussa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Oppilaita ohjataan tunnistamaan omia ja muiden vahvuuksia sekä kohtaamaan itsensä ja toisensa rakentavasti.
Aikuisen puuttuminen akuuttiin tilanteeseen
Ensimmäinen kiusaamistilanteen tietoonsa saava aikuinen puuttuu asiaan. Hän tiedottaa asiasta luokanopettajalle. Kiusaamistapaukset seulotaan Kiva-koulumateriaalin lomakkeen avulla. Opettajat selvittävät
- Mitä on tapahtunut?
- Ketkä ovat olleet osallisina?
- Missä on tapahtunut?
- Miten pitkään on jatkunut?
- Onko kyseessä riitatilanne vai kiusaaminen?
Luokanopettaja tiedottaa huoltajia tietoon tulleista kiusaamistapauksista.
Kiusaamistilanteen selvittäminen
Seulonnan perusteella valitaan kuhunkin tilanteeseen sopiva toimintamalli.
Yksittäisen kiusaamistilanteen selvittää, kirjaa ja tiedottaa huoltajille luokanopettaja tai muu asiasta tietoinen opettaja.
Pidempään jatkuneessa kiusaamistilanteessa toimintamalli ja vastuuhenkilö sovitaan Kiva-tiimin/oppilashuollon ja luokanopettajan yhteistyönä. Vastuuhenkilö kirjaa tehdyt toimenpiteet.
Seuranta
Vastuuhenkilö seuraa tilannetta vähintään kahden viikon ajan. Vastuuhenkilö tapaa oppilaat seuranta-ajan puitteissa. Vastuuhenkilö dokumentoi seurannan.
Jatkotoimenpiteet
Tarvittaessa kutsutaan koululle/tapaamiseen huoltajat yhdessä tai erikseen kiusaamista selvittelevän ryhmän johdolla.
Oppilashuolto arvioi, tarvitaanko tilanteen ratkaisussa nuorisotyötä, lastensuojelua tai poliisia. Koulukuraattori toimii yhteyshenkilönä nuorisotyöhön ja lastensuojeluun.
Iltapäivätoiminta
Perusopetuksen iltapäivätoiminta on ohjattua ryhmämuotoista toimintaa, jossa 15 lapsen ryhmää ohjaa yksi aikuinen. Lue lisää iltapäivätoimintaan hakemisesta kaupungin yhteisiltä sivuilta.
Yhdessä huoltajien kanssa tuemme oppilaiden kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Kodin ja koulun yhteistyö on arvostavaa, monipuolista ja aktiivista kasvatuskumppanuutta, joka perustuu keskinäiseen luottamukseen.
Wilma
Verkkopalvelu Wilma(ulkoinen linkki) on keskeinen kodin ja koulun viestinnän väline. Saat Wilmassa viestejä ja tiedotteita lapsesi koulusta. Voit lähettää viestejä, seurata lapsesi oppimista tai selvittää poissaoloja Wilmassa
Vanhempainyhdistykset ja luokkatoimikunnat
Vanhempainyhdistysten ja luokkatoimikuntien toiminta edistää huoltajien yhteistyötä ja antaa tilaisuuksia toinen toisiinsa tutustumiseen. Yhteistyön tuloksina on monissa kouluissa järjestetty erilaisia teemapäiviä, tapahtumia, esityksiä ja talkoita. Huoltajia kannustetaan osallistumaan ja kehittämään koulun toimintakulttuuria.
Espoossa toimii myös kaupunkitason vanhempainyhdistys: KoKoEspoo ry(ulkoinen linkki) on kodin ja koulun yhteistyöfoorumi. Yhdistys toimii vanhempainyhdistysten ja vanhempien vaikuttamis- ja tietokanavana.
Johtokunta
Espoon kouluissa on joko koulukohtaiset tai useamman koulun yhteiset johtokunnat. Johtokunnan tehtävissä korostuvat koulun tukeminen sekä hyvän yhteistyön ja turvallisen opiskeluympäristön ylläpitäminen. Johtokunta hyväksyy mm. koulun opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman. Johtokunnassa on mukana oppilaiden vanhempia ja koulun henkilökunnan edustajia. Yläkouluissa ja yhtenäisissä peruskouluissa johtokuntatyöhön osallistuu myös oppilaiden edustajia. Johtokunta valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta kuvataan tarkemmin Espoon kaupungin hallintosäännössä.
Johtokunnan jäsenet ovat seuraavat:
Jäsen / varajäsen
Riikka Vainikka (pj.) / Terhi Sell
Heikki Räsänen (varapj.) / Heikki Tallgren
Anna-Leena Rautajuuri / Terhi Metso
Tommi Harakkamäki / Mohamed Mobin
Elina Piirainen / Kirsi Nummi
Henkilökunnan edustajat
Jarkko Soralahti / Jeremia Vuorinen
Taru Kantonen / Pirjo Peltola
Kokouspöytäkirjat
Johtokunnan kokousten pöytäkirjat liitteineen löytyvät alla olevista tiedostoista.
Ladattavat tiedostot
Osoite
Linnuntie 13
02660 Espoo
Postiosoite
PL 3104
02070 Espoon kaupunki
Rehtori
Petteri Kuusimäki, +358 50 4647775
Apulaisrehtori
Soili Paavola, +358 46 8771268
Apulaisrehtori
Riikka Huttunen, +358 43 8255036
Koulusihteeri
Saija Virtanen, +358 9 81656009
Hallinnon sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@espoo.fi.
Opettajat
Esi A Soile Saarikivi
Esi B Nelli Schirokoff
1A Sari Sorsa ja Katjaana Hellstén
1B Sirpa Kontio-Nikama
1C Virpi Eskola
2A Jeremia Vuorinen ja Maarit Vanninen
2B Riika Kotka
2C Sini Alcorn
3A Elina Nurminen ja Marjo Hiltunen
3B Lea Kudjoi-Koivistoinen
3C Krista Tujula
4A Taru Kantonen ja Katriina Putkonen
4B Liisa Holopainen
4C Jarkko Soralahti
5A Pirjo Peltola ja Elisa Huttunen
5B Eveliina Leskelä
5C Jouni Puustelli
6A Riikka Huttunen ja Laura Toivonen
6B Leo Okkonen
6C Janette Salo
Valmistava opetus 1-3 Kati Hoffmann
Valmistava opetus 4-6 Mirva Hunsa-Äijälä
Resurssiopettaja Soili Paavola
Erityisopettaja Sanna Telkki-Kova
Erityisopettaja Elina Ketven
Englanti Päivi Pelli-Kouvo
Englanti ja saksa Anna Kiljander
Englanti ja saksa Anna Kannari
Englanti ja ruotsi Johanna Lehto
S2-opettaja Mirka Tuulisaari
TS Riitta Malinen-Tyynelä
TN Pirkko Vartio
Liikunta Matti Sipilä
Opettajien sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@opetus.espoo.fi.
Koulunkäynninohjaajat
Rahime Fazliu
Peppi Forsblom
Eeva Grass
Andrea Johnsson
Riitta Kuoppala
Sophia Li-Heinola
Namam Mohammed Ahmed
Asta Nousiainen
Eerika Partiainen
Jwane Sheikhani
Ruokapalveluesimies Salla Rima +358 46 8772869
Vahtimestari Ismo Kassimäki +358 50 3449685
Kiinteistönhoitaja Apo Mgh +358 40 6365324
Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@espoo.fi