Erityisen tuen hakeminen
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki vahvistaa oppilaan perustaitoja ja ennaltaehkäisee vaikeuksien syntymistä. Erityistä tukea haetaan koulun ja huoltajien yhteistyönä.
Erityisen tuen päätöstä haetaan sinun ja lapsesi nykyisen koulun yhteistyönä. Ota yhteys lapsesi kouluun.
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT!
1. luokalle hakeminen lukuvuodeksi 2023–2024
Täytä Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen -lomake Wilmassa(ulkoinen linkki) 10.1.2023–20.1.2023 tai palauta paperinen lomake Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikköön viimeistään 20.1.2023. Paperilomakkeen palautusosoite on näkyvissä lomakkeen yläreunassa.
Oppilas hakee esiopetuksesta kouluun esiopetuksen tuen tasolla. Oppilaan tuen tarpeita arvioidaan yhteistyössä huoltajien ja koulun kanssa. Pääsääntöisesti tulevien 1.-luokkalaisten erityinen tuki järjestetään lähikoulussa, pois lukien vammaisopetus.
Erityisen tuen hakuasiakirjoja ovat:
- Erityisen tuen tarpeista laadittu pedagoginen selvitys
- Huoltajan ja oppilaan kuuleminen -lomake (täytetään tapaamisessa)
- Tarvittaessa asiantuntijalausunto (esimerkiksi psykologinen tai lääketieteellinen selvitys)
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT!
7. luokalle hakeminen lukuvuodeksi 2023–2024
Täytä Hakemus peruskoulun 7. luokalle -lomake Wilmassa(ulkoinen linkki) 10.–17.1.2023 tai palauta paperinen lomake lapsesi nykyiseen Espoon kaupungin kouluun viimeistään 17.1.2023.
Oppilaan tuen tarpeita arvioidaan yhteistyössä huoltajien ja koulun kanssa. Pääsääntöisesti tulevien 7.-luokkalaisten erityinen tuki järjestetään lähikoulussa, pois lukien vammaisopetus.
Erityisen tuen hakuasiakirjoja ovat:
- Erityisen tuen tarpeista laadittu pedagoginen selvitys
- Huoltajan ja oppilaan kuuleminen -lomake (täytetään tapaamisessa)
- Tarvittaessa asiantuntijalausunto (esimerkiksi psykologinen tai lääketieteellinen selvitys)
Lähikoulun osoittaminen
Oppilaalle osoitetaan lähikoulu, jos erityinen tuki on päätetty järjestää yleisopetuksen opetusryhmässä. Lähikoulun osoittamisperusteet löytyvät tältä sivulta.
Erityisluokan osoittaminen
Erityisluokan osoittamisessa noudatetaan edellä mainittuja perusteita soveltuvin osin. Sisarusperustetta ei kuitenkaan sovelleta.
Mitä vaiheita erityisen tuen päätöksen hakemisessa on?
- Koulu laatii lapsesi erityisen tuen tarpeista pedagogisen selvityksen kodin ja koulun yhteistyönä. Pedagogista selvitystä voidaan täydentää asiantuntijalausunnolla.
- Koulu sopii kanssasi tapaamisen keskustellakseen lapsesi erityisen tuen järjestämiseen liittyvistä vaihtoehdoista.
- Koulu selvittää tapaamisessa (ns. kuulemistilaisuus) sinun ja lapsesi mielipiteen erityisen tuen järjestämisestä sekä haettavista opetusjärjestelyistä. Esimerkiksi haetaanko lapsen erityinen tuki järjestettäväksi yleisopetuksessa vai erityisluokalla ja millaisia mahdollisia tukitoimia lapsi tarvitsee koulunkäyntiinsä. Haettavat opetusjärjestelyt ja mielipiteet kirjataan tapaamisessa täytettävälle Huoltajien ja oppilaan kuuleminen -lomakkeelle.
- Koulu huolehtii lapsesi erityisen tuen hakuasiakirjojen kokoamisesta ja toimittamisesta Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikköön.
- Hakuasiakirjat käsitellään Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikössä ja päätöksen lapsesi erityisen tuen järjestämisestä tekee perusopetuksen aluepäällikkö.
Jos lapsesi ei ole vielä koulussa, pedagogisen selvityksen laatiminen tapahtuu lapsesi esiopetusyksikössä. Lapsellesi nimetään Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön toimesta koulu, joka huolehtii edellä mainituista vaiheista 2-5.
Lisätietoa erityisen tuen päätöksestä löytyy Opetushallituksen sivuilta.(ulkoinen linkki)
Mitä oppilaan ja huoltajan kuuleminen tarkoittaa? Miten kuuleminen järjestetään?
Kuulemisella tarkoitetaan mielipiteen selvittämistä erityisen tuen järjestämiseen liittyvässä asiassa. Kuuleminen tapahtuu pääsääntöisesti henkilökohtaisessa tapaamisessa. Tapaaminen järjestetään ennen erityisen tuen päätöksen tekemistä.
Koulu lähettää sinulle kutsun tapaamiseen eli ns. kuulemistilaisuuteen. Kutsun liitteenä saat ne asiakirjat tai selvitykset, joihin esitys lapsesi erityisen tuen järjestämisestä perustuu. Tapaamisessa sinulle kerrotaan erityisen tuen järjestämiseen liittyvistä vaihtoehdoista ja kuinka lapsesi erityinen tuki esitetään järjestettäväksi. Lapsellesi nämä selitetään hänen ikänsä ja edellytystensä mukaisesti.
Lapseni erityisen tuen päätös poikkeaa siitä, mistä keskustelimme koulun järjestämässä tapaamisessa. Miksi?
Koulun järjestämässä tapaamisessa sovitaan haettavista opetusjärjestelyistä sekä selvitetään lapsen ja huoltajien mielipiteet erityisen tuen järjestämiseen liittyen. Tapaamisessa ei ole siis kyse päätöksentekotilaisuudesta. Perusopetuksen aluepäällikkö voi päätöksentekijänä käyttää harkintaa ja siksi päätös voi joskus poiketa siitä, mitä lapselle on haettu.
Milloin erityinen tuki järjestetään yleisopetuksessa lähikoulussa ja milloin erityisluokalla?
Erityistä tukea järjestetään ensisijaisesti lapsen omassa lähikoulussa. Jos lapsen etu ja opetuksen järjestäminen edellyttävät, erityinen tuki voidaan järjestää erityisluokalla. Erityisen tuen järjestäminen ratkaistaan lapsikohtaisesti.
Lapseni tarvitsee tukea koulunkäyntiinsä. Millaista tukea on saatavilla?
Milloin ja miten erityisen tuen päätös tarkistetaan?
Erityisen tuen päätös tarkistetaan 2. luokan aikana ja ennen 7. luokalle siirtymistä. Päätöstä voidaan tarkistaa myös muina ajankohtina, jos lapsen tuen tarpeissa on tapahtunut muutoksia.
Olen tyytymätön lapselleni tehtyyn erityisen tuen päätökseen. Mitä teen?
Ole yhteydessä päätöksen tehneeseen perusopetuksen aluepäällikköön ja/tai päätöksen valmistelleeseen erityisen tuen suunnittelijaan keskustellaksesi päätöksen perusteista tarkemmin. Yhteystiedot ovat näkyvissä saamassasi päätöksessä.
Mikäli olet edelleen tyytymätön päätökseen, voit tehdä oikaisuvaatimuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen on saamasi päätöksen liitteenä.
Yhteystiedot
Erityinen tuki
040 634 3332erityinentuki@espoo.fiOppimisen ja koulunkäynnin kolmiportaisen tuen neuvonta ja ohjaus.
Olethan ensisijaisesti yhteydessä koulun rehtoriin erityisen tuen asioissa.
Otathan neuvontaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse. Palvelemme puhelimitse ti-to klo 13.00–15.00 p. 040 634 3332.
Opetuksen tuen palvelualueen sihteeri: 040 505 2953.