Opiskelu lukiossa
Tervetuloa lukioon Espooseen! Lukiossa kehität yleissivistystä ja saat jatko-opintojen ja työelämän kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Sinulla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi erilaisiin yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintoihin jo lukion aikana. Lukio rakentaa siltaa tulevaisuuteen.
Lukiossa opit suunnittelemaan opintojasi pitkäjänteisesti, kantamaan vastuuta omasta opiskelustasi sekä arvioimaan omaa oppimistasi.
Opiskelijana suunnittelet itse oman opinto-ohjelmasi ja asetat omat opintotavoitteesi. Jos opintojen sujumisessa tulee ongelmia, saat tukea ja apua.
Opinnot ja opiskeluvälineet ovat lukiossa maksuttomia.
Uudistunut lukio

Lukiokoulutuksessa on tapahtunut ja tapahtumassa 2020-luvun alussa monia merkittäviä uudistuksia:
- uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön syksyllä 2021(ulkoinen linkki) ja
- oppivelvollisuuslaki tuli voimaan saman vuoden keväällä.
- Ylioppilastutkintoa uudistetaan keväästä 2022 alkaen.
Aloittaessasi lukion uudistukset ovat kuitenkin jo arkipäivää, ja 2020-luvun lukion käytännöt tulevat sinulle tutuksi jo ensimmäisestä päivästä alkaen!
Lukiokoulutuksen tavoitteena on edistää lukiolaisten hyvinvoinnin lisäksi
opiskelijalähtöisyyttä
vahvistaa koulutuksen laatua ja oppimistuloksia sekä
- sujuvoittaa siirtymistä toisen asteen opinnoista korkea-asteelle. Voitkin tutustua korkeakoulukursseihin ja -opintoihin jo lukion aikana.
Ladattavat tiedostot
Sisältöä ei voida näyttää
Opetussuunnitelma
Opetushallitus laatii valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Opetussuunnitelman perusteet on määräys, jolla koulutuksen järjestäjä velvoitetaan sisällyttämään koulu- tai järjestäjäkohtaiseen opetussuunnitelmaan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt.
- Ennen syksyä 2021 aloittaneet lukio-opiskelijat opiskelevat vuoden 2016 opetussuunnitelman mukaan.
- Syksyn 2021 jälkeen aloittaneet lukio-opiskelijat opiskelevat vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaan
Lukiokoulutuksen tuntijako
Lukiokoulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta eli opetukseen käytettävän ajan jakamisesta eri oppiaineiden ja aineryhmien opetukseen sekä opinto-ohjaukseen päätetään valtioneuvoston asetuksella.
- Lukion oppimäärä on laajuudeltaan kolmivuotinen ja se tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa.
- Lukio-opinnot suoritetaan opinto-jaksoina.
- Opintojaksot ovat yleensä 1-3 opintopisteen laajuisia ja ne voivat koostua yhden tai useamman aineen opinnoista.
- Lukion lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin, joista kukin kestää noin 7,5 viikkoa.
- Lukion oppimäärä on vähintään 150 opinto-pistettä.
- Kaikille pakollisia opintoja on 94 tai 102 opintopistettä - riippuen siitä, valitsetko lyhyen vai pitkän matematiikan.
- Opintoihin sisältyy valtakunnallisia valinnaisia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
- Opintoihin voi sisällyttää myös paikallisia valinnaisia opintoja ja monialaisia temaattisia opintoja, kuten Kohti lukio-opintoja sekä Kestävä tulevaisuus -opintojaksot.
Sinulla on oiva mahdollisuus lukion aikana vaikuttaa moniin asioihin, jotka koskevat lukio-opintojasi. Niitä ovat mm. opetukseen ja arviointiin, mutta myös jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät asiat.
Sinun kannattaa ottaa Instagramissa seurantaan @espoonlukiot-tili, jonka kautta saat tärkeää ja mielenkiintoista tietoa mm. korkeakouluopinnoista, erilaisista kilpailuista ja tapahtumista sekä kansainvälisestä yhteistyöstä, jotka on suunnattu lukiolaisille. Tilillä esitellään myös tilaisuuksia, joissa nuorilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Myös lukiot pääsevät tilillä vuorollaan ääneen.
Lukio-opintojesi aikana pääset vastaamaan erilaisiin kyselyihin. Kyselyiden tuloksia käytetään hyväksi nuorten, juuri sinunkin, asioiden kehittämiseksi ja parantamiseen. Ole siis aktiivinen ja kerro mielipiteesi!
Sinä olet lukiossasi osa opiskelijakuntaa ja opiskelijakunnalle valitaan vuosittain hallitus. Jos haluat päästä vaikuttamaan lukiosi asioihin, hae ihmeessä mukaan oppilaskunnan hallituksen (OPKH:n) toimintaan. Samalla opit paljon yhteiskuntavaikuttamisesta.
Espoon kaupungin lukioiden opiskelijakunnan hallitukset ja NUVAn edustajat muodostavat nk. Pyöreän pöydän, jossa käydään lukioiden yhteisiä asioita läpi ja kehitetään Espoon lukioverkostoa.
Espoon nuorisovaltuusto (NUVA) koostuu 40 nuoresta, jotka valitaan kahden vuoden välein. Seuraavat vaalit pidetään syksyllä 2023. Lisätietoja: espoo.fi/nuoret/nuorisovaltuusto
Tukea opiskeluun ja elämään

Opiskelijana saat tukea opintoihin, erilaisiin elämäntilanteisiin sekä hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
Sinulla on lukiossa oikeus opiskeluhuollon, kuten terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin ja psykologin palveluihin. Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Sinulla on tarvittaessa mahdollisuus myös opiskeluhuollon palveluihin eli terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin ja psykologi tukeen.
Tuki lukio-opintojen aikana
Jos olet saanut perusopetuksessa tukea, tehostettua oppilaanohjausta tai käyttänyt opiskeluhuollon palveluja, toivomme, että kerrot tästä ryhmänohjaajallesi, jotta sinua voidaan tukea opintojesi aikana mahdollisimman hyvin. Mikäli olet perusopetuksessa saanut erityistä tukea, saat Espoossa päättötodistuksen yhteydessä HOJKSin tulostettuna kahtena kappaleena. Säilytä toinen ja tuo toinen suunnitelma mukanasi, kun saavut lukioosi syksyllä. Ryhmänohjaajasi kerää nämä ensimmäisen tapaamisen yhteydessä. Mikäli olet saanut opetukseen tukea perusopetuksen aikana Espoossa, merkinnöistä siirtyy tieto automaattisesti Wilmaan.
Sinulla on lukiolain mukaisesti oikeus saada lukioissa erityisopetusta tai muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeiden mukaan kielellisiin erityisvaikeuksiin tai muihin oppimisvaikeuksiin riippumatta siitä, mistä syistä oppimisvaikeudet johtuvat. Syyt voivat olla esimerkiksi luku- tai kirjoitusvaikeudet, matemaattiset tai tarkkaavuuden vaikeudet, sairaus, vamma tai elämäntilanne.
Mahdollisten tukitoimien suunnittelu ja toteutus aloitetaan lukio-opintojesi alussa ja tuen tarve arvioidaan myös opintojen aikana. Tukitoimet kirjataan pyynnöstäsi henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi. Jos sinua mietityttävät oppimisen tukeen liittyvät asiat, ole yhteydessä omaan ryhmänohjaajaasi. Hän osaa auttaa sinua eteenpäin.
Lukio-opintojen alussa sinulle tarjotaan mahdollisuus osallistua lukiseulaan, jossa kartoitetaan kielelliset taidot (lukemisen nopeus, sujuvuus ja tarkkuus, luetun ymmärtämisen taidot ja oikeinkirjoitus). Varsinaiset lukitestit tehdään tarpeen vaatiessa seulatulosten jälkeen. Kutsu lukitestaukseen lähetetään sinulle Wilma-viestillä.
Jos sinulla on opiskeluihin liittyvää tuen tarvetta, ne kirjataan ylös Wilmaan. Nämä kirjaukset ovat tärkeitä, jotta sinun on mahdollista hakea ylioppilaskirjoituksissa erityisjärjestelyjä, kuten lisäaikaa, mikäli näistä on kohdallasi ollut hyötyä lukio-opintojen aikana. Kirjaukset voivat vaikuttaa myös jatko-opintoihin hakeutumiseen. Sinua ohjataan tarvittavien lausuntojen hankkimisessa ja erityisjärjestelyjen hakemisessa ylioppilastutkinnon kokeita varten.
Mikä on opiskelijoille maksutonta?
- opetus
- päivittäinen ruokailu
- oppimateriaali ja tietokoneet
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- lukion oppimäärän päätteeksi suoritettavan ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät 5 koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen
- vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat
Lue lisää oppivelvollisten maksuttomasta toisen asteen opiskelusta
Opiskelijat voivat saada Kelasta tukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Kelan pikaoppaan(ulkoinen linkki) avulla saat selkeän kuvan, mitkä etuudet ovat sinulle ajankohtaisia.
Lukioiden yhteinen kurssitarjonta ja korkeakoulukurssit

Espoon lukiolaisilla on monipuoliset mahdollisuudet tutustua korkeakouluopintoihin ja suorittaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun kursseja jo lukioaikana.
Espoon lukiot tekevät yhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston, Arcadan, Haaga-Helian, Helsingin yliopiston, Laurean ja Metropolian kanssa.
Tutustu lukiolaisille avoimiin korkeakouluopintoihin sivustolla Korkeakouluyhteistyö.

Yhteisen kurssitarjonnan kurssit on tarkoitettu kaikille Espoon lukiolaisille. Voit valita opintoja kaikista oppilaitoksista riippumatta siitä, missä oppilaitoksessa opiskelet.
Kursseille ilmoittaudutaan sähköisesti Wilmassa. Kaikki kurssitarjottimet, joihin voi sillä hetkellä ilmoittautua, näkyvät Wilman etusivulla.
Mikäli sinulla ei vielä ole Espoon Wilma-tunnuksia, ole yhteydessä lukiosi kansliaan.
Muut opinnot
Oman uskonnon lukio-opinnot
Myös oman uskonnon opetukseen ilmoittaudutaan Wilman kautta.
Oman uskonnon opetusta tarjotaan seuraavissa aineissa (tarjotin Wilmassa: Oman uskonnon opetus)
- islamin uskonto
- katolinen uskonto
- ortodoksinen uskonto
Muut opinnot
Kieliopinnot
Tietoa kieliopinnoista tulossa kesällä 2022.
Oman äidinkielen lukiokurssit lv. 2022-2023
Oman äidinkielen opetusta tarjotaan seuraavilla kielillä:
- albania
- arabia
- dari/farsi
- englanti
- espanja
- italia
- portugali
- kiina
- kurdi
- saksa
- somali
- unkari
- venäjä
- viro
Lisätietoja oman äidinkielen lukiokursseista löydät Wilmasta.
Mikäli kieltänne ei löydy listasta, ottakaa yhteyttä opetuksen suunnittelijaan, sheena.kopsala@espoo.fi

Kesälukio
Kesälukio on avointa opetusta, johon voivat ilmoittautua kaikki halukkaat. Kesälukion opintojaksot hyväksytään sellaisenaan kaikissa espoolaisissa lukioissa.
Otaniemen lukion tarjontaan voit tutustua sivulla Kesälukiosta vauhtia opintoihin.
Espoon aikuislukion tarjontaan voit tutustua Omnian sivuilla(ulkoinen linkki).
Mitä kaikkea kesälukiossa tehdään?
Kesälukiossa voit nopeuttaa omia opintojasi tai paikata ohueksi jääneitä tietoja. Lisäksi kesälukiossa voi suorittaa lukion opintojaksoja ja kerrata lukiossa opittua sekä harjoitella ylioppilaskirjoituksia varten.
Espoon kaupungin kesälukio tarjoaa suomenkielisen lukion opetussuunnitelman mukaista opetusta. Opiskelijalle annetaan todistus kesälukiossa suoritetuista opintojaksoista.
Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.
Keväällä 2022 ja sen jälkeen ylioppilaskirjoitukset aloittaneet kirjoittavat pakollisena joko äidinkielen ja kirjallisuuden tai suomen toisena kielenä sekä kolme seuraavista aineista: matematiikka, vieras kieli, toinen kotimainen kieli ja reaaliaine. Näiden lisäksi valitaan vielä yksi aine. Vähintään yhdessä kokeessa (matematiikka, vieras kieli tai toinen kotimainen kieli) on kirjoitettava pitkä oppimäärä.
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautettuna kolmena perättäisenä tutkintokertana. Hyväksyttyjä kokeita saa uusia rajoituksetta. Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen rajoituksetta. Tutkinnon suorittamisen aikana kokelaalla on oikeus uusia hylätty koe kolme kertaa.
Tältä sivulta löydät opiskeluun liittyvät lomakkeet ja ohjeet esimerkiksi oppimisympäristöjen käytön tueksi.