Asumisoikeusasuminen

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joiden asukkaaksi pääsee hakemalla järjestysnumeron, ilmoittautumalla hakijaksi asumisoikeustalojen omistajalle ja maksamalla asumisoikeusmaksun, kun hakija on hyväksytty asumisoikeuden saajaksi. Asumisoikeusmaksun lisäksi asukas maksaa asumisestaan asumisoikeustalon omistajalle käyttövastiketta joka kuukausi.

Espoossa on eri alueilla valmiita ja rakenteilla olevia asumisoikeusasuntoja yhteensä noin 6 500.

Helsingin seudun kunnat (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti) ovat muodostaneet yhteisen hakualueen 1.1.2015 alkaen.

Ennen 1.1.2015 haetut järjestysnumerot ovat voimassa vain niissä kunnissa tai sillä hakualueella, josta ne on haettu. 1.1.2015 jälkeen haetut numerot ovat voimassa yhteisellä hakualueella.

Asumisoikeusoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttuu, 1.9.2023 alkaen uusia numeroita haetaan ARAsta. Kunnista haettuja järjestysnumeroita voi käyttää 31.12.2023 saakka.