Postipuun koulun ja Shell HelmiSimpukka Vallikallion TET-yhteistyö voitti tasa-arvopalkinto TASSUn

  • Päätöksenteko
Kaarina Salonen
23.8.2021 12.05Päivitetty: 17.9.2021 11.30
Eetu hoitaa tiskejä TET-harjoittelussa.
Eetu huolehti muun muassa tiskeistä TET-harjoittelussaan Shell HelmiSimpukka Vallikalliossa.

Postipuun koulun sekä Shell HelmiSimpukka Vallikallion ja K-Market Kilon TET-yhteistyö voitti tänä vuonna Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan myöntämän TASSU-palkinnon. Espoon kaupungin asukkaiden ehdottaman sarjan voittaneet Shell HelmiSimpukka Vallikallio ja K-Market Kilo ovat ottaneet Postipuun koulun vaativan erityisen tuen oppilaita TET-jaksoille eli työelämään tutustumisjaksoille. Erityisen tuen oppilailla voi olla esimerkiksi lievä kehitysvamma tai autismikirjon häiriö. Oppilaan tuen tarve on yksilöllinen.

Tavoitteena hyvä asiakaspalvelukokemus

Oppilaat tekevät TET-harjoittelussa helppoja tehtäviä, jotka ovat hyödyllisiä kokonaisuuden kannalta. TET-harjoittelijat esimerkiksi hyllyttävät tavaroita.

”Oppilaille opetetaan ensin, miten hyllytetään. Eli vanhin tavara laitetaan ensin, sitten uudet ja lopuksi tehdään hyllykuvat. Karkkipatukkahyllyn järjestäminen on tunnetusti huippupaikka!” kertoo Shell HelmiSimpukka Vallikallion ravintolapäällikkö Pia Parviainen.

TET-harjoittelussakin kaikki työskentely tähtää hyvään asiakaspalvelukokemukseen. Pöytien pyyhkiminen, siivous ja astianpesu ovat osa asiakaspalvelutyötä.

Työyhteisö valmistautuu ottamaan vastaan oppilaat

Oppilaat osallistuvat konkreettisesti työhön. Kun työntekijä tekee vaikkapa sämpylöitä, oppilas pussittaa sämpylän ja laittaa tarran sekä sulkee pussin. Työtä tehdään vieretysten. ”Työntekijä joutuu miettimään, miten neuvoo asioita. Tarkat ja täsmälliset sanavalinnat sekä neuvonta kädestä pitäen ovat avaintekijöitä onnistumisessa”, Pia toteaa.

”Haluamme ottaa erilaisia oppilaita harjoittelemaan työpaikallemme. Tiedämme, että ohjaaminen vaatii aikaa ja ymmärrystä siitä, ettei kaikki tapahdu nopeasti ja sukkelaan. Tämä edellyttää, että työntekijä tietää itse, mitä tehtäviä voi antaa, jotta ne olisivat oppilaille mielenkiintoisia ja vaihtelevia”, Pia jatkaa.

On tärkeää, että oppilaita ohjeistetaan, neuvotaan ja autetaan käytännönläheisesti. ”Välillä ohjeistaminen ja neuvominen katkaisee oman työn tekemisen. Tämän vuoksi pitää miettiä jo etukäteen, mitä oppilaiden kanssa tehdään. Olemme keskustelleet asiasta yhdessä työyhteisössämme, eikä kukaan kyseenalaistanut TET-harjoittelijoiden ottamista,” Pia kertoo.

Miten Postipuun oppilaiden TET-harjoittelupaikka löytyi?

Postipuun koulun ja Shell HelmiSimpukka Vallikallion TET-yhteistyö käynnistyi Tekijätori-hankkeen kautta syksyllä 2020. Kun Tekijätori-hanke päättyi keväällä 2021 aikana, TET-yhteistyö jatkui. TET-harjoittelijoita otetaan jälleen syksyllä 2021, kun aseman korjaus valmistuu.

”Tällä hetkellä Vallikallion Shell HelmiSimpukka on remontoitavana. Ovet avataan uudelleen loka-marraskuussa 2021 ja sitten otetaan taas harjoittelijoita”, kertoo Pia.

TET-harjoittelussa työelämä tulee tutuksi

TET-harjoitteluun osallistuvat oppilaat käyvät peruskoulun 8. ja 9. luokkaa ja työelämään tutustuminen on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Ravintolapäällikkö Pia Parviainen ja lehtori Jenni Roos korostavat, että talouselämän olisi hyvä oivaltaa tämä mahdollisuus ja tarjota harjoittelupaikkoja. Näin oppilaat pääsevät tutustumaan toimialaan ja saavat kokemuksia työelämästä. On myös tärkeä ymmärtää, että työtä, työtehtäviä ja työnmuotoja on moninaisia, mutta kokemuksina ne ovat nuorille yhtä tärkeitä ja mieleenpainuvia.

TET-jakson päätteeksi oppilaat saivat TET-todistuksen, jota oppilaat voivat hyödyntää jatkossa esimerkiksi yhteishaun liitteenä, kun hakevat jatko-opintoihin. TET-jaksot ovat osa opetussuunnitelmaa.

Lue lisää vuoden 2021 TASSU-palkinnosta.

Espoo kaikille.