Djur
Stadsmiljösektorn i Esbo ger instruktioner och råd bland annat i frågor som gäller djurskydd, hittedjur, bekämpning av råttor och andra skadedjur samt utfodring av olika vilda djur (bland annat fåglar och hjortdjur). Esboregionens miljö- och hälsoskydd har hand om grundläggande veterinärtjänster under tjänstetid i Esbo samt i Kyrkslätt och Grankulla. Utanför arbetstid sköts veterinärjouren av Helsingfors universitets djursjukhus.
Hundar
Enligt lagen måste en hund hållas uppkopplad i ett allmänt område och också på en annans mark utan tillstånd från markägaren. Hundrastgårdar har byggts för hundrastning och fri motion för hundar, och nya rastgårdar planeras vid behov. På hundrastgården måste förhållningsreglerna följas.
Hunden är en viktig familjemedlem för sin ägare. Hundavföring orsakar skada för många kommuninvånare som rör sig på vandrings- och friluftsleder. Det är hundägarens ansvar att städa bort efterlämningarna. Ytterligare separata sopkärl kommer inte att läggas i stadens område, men du kan lägga soporna i ett vanligt sopkärl.
Katter
Enligt lagstaganden får en katt inte tillåtas att gå fritt i en tätort utan tillsyn. Förutom direkt tillsyn ska katten vara uppkopplad på motionsslingor och liknande löpbanor. Kattens ägare eller handhavare ska se till att djuret inte har tillgång till områden som särskilt nämns i ordningslagen, såsom allmänna badstränder, områden reserverade som lekplats för barn, torg under torgtid, skidspår som iståndsatts för allmänt bruk eller idrottsplaner.
Även om ordningslagen inte direkt kräver att en katt ska vara kopplad i en tätort, är det förmodligen det enklaste och mest praktiska sättet att följa alla bestämmelser och garantera säkerheten för sällskapsdjuret.
Vildkaniner
Antalet vildkaniner har ökat kraftigt i början av 2000-talet. På vissa platser finns det så många vildkaniner att de är skadliga för växtligheten. Betydande förstörelse sker under vintern, när de gnager barken av buskar och träd och äter knoppar, barr, rötter och ändar av skott och grenar. Vildkaninen räknas till vilt, och dess jakt kräver jakträtt i det område där den jagas. Om jakträtten beslutar markägaren. Arrendatorn har inte rätt att besluta om jakt i det uthyrda området. Därför kan ett bostadsaktiebolag som är beläget på stadens arrendetomt inte utan stadens tillstånd ordna jakt på vildkanin på tomten. Ett annat villkor för jakt är ett jaktkort.
Esboregionens miljö- och hälsoskydd svarar för den veterinärvård som Esbo, Grankulla och Kyrkslätt ordnar. Förutom grundläggande veterinärtjänster omfattar arbetsbeskrivningen för stadsveterinärer tjänsteuppgifter enligt veterinärvårdslagen, såsom övervakning av djursjukdomar och djurskydd samt import- och exportbesiktningar av djur.
På grund av det stora arbetsfältet för stadsveterinärer kan vi bara erbjuda ett begränsat antal mottagningstider och rådgivning.
Stadsveterinärer:
Veterinär Taija Kuronen
Veterinär Raisa Lohman
Den gemensamma veterinärmottagningen är belägen i Olars i Esbo, på Gårdsbrinken 1 A.
Bokning helst på +358 9 81684458 mån.–fre. 9–10.
Vi hoppas att den person som följer med djuret till stadsveterinärens mottagning använder ansiktsmask vid behandlingen av husdjuret, eftersom det ofta är omöjligt att hålla ett säkerhetsavstånd. Det är inte nödvändigt att använda mask i väntrummet om ett säkerhetsavstånd kan hållas. Instruktioner för veterinärmottagningen (extern länk)(extern länk)
Prislista (extern länk) (pdf, 10 kB)
Du kan också boka tid på internet:
Onlinebokning (extern länk)(extern länk)
Utanför tjänstetid (vardagar kl. 16–8 samt dygnet runt under veckoslut) ansvarar Universitetets djursjukhus (extern länk)(extern länk) för veterinärjour.
Det finns också ett antal privata veterinärer och veterinärstationer i staden.
Syftet med djurskyddslagen och -förordningen är att på bästa möjliga sätt skydda djur mot lidande, smärta och plåga samt att främja djurens välbefinnande och god behandling av djur.
Djuren i Esboregionen behandlas i regel väl. Dock rapporteras tiotals misstänkta fall av djurskyddsförseelser och våld mot djur till veterinärer och hälsoinspektörer varje år. Alla rapporterade fall ska inspekteras, men inte alla besök kommer att ge anledning till åtgärder. Djurets ägare ska instrueras och guidas i att sköta djuret på rätt sätt, och vid behov ska bestämmelser ges för att korrigera missförhållanden.
Anvisning om hur en djurskyddsanmälan ska göras
Djurskyddsanmälan görs via e-post till elainlaakari@espoo.fi.
Anmälan bör kortfattat förklara varför du anser att en djurskyddsinspektion bör genomföras. Till exempel, bara att en hund skäller ger inte anledning till en djurskyddsinspektion; det är en ordningsstörning, som kontrolleras av andra instanser.
Anmälan måste innehålla ägares/skötares namn och fullständiga adress (inklusive lägenhetsnummer och helst också eventuella dörrkod till trappan).
Anmälarens uppgifter är önskvärda för att kunna begära ytterligare uppgifter från anmälaren. Anmälarens uppgifter kommer aldrig att avslöjas till ägaren/skötaren.
Hittedjur från Esbo och Grankulla skötas på hittedjurshuset i Vik, Försöksgårdsvägen 13, Helsingfors (tfn +358 40 1980778, viikki@hesy.fi). Närmare information om verksamheten finns på webbplatsen för hittedjurshuset i Vik (extern länk)(extern länk).
Hittehundar från Kyrkslätt kommuns område: anmälningar och förfrågningar på +358 40 7726552. Hittedjurshuset i Vik tar däremot hand om den tillfälliga skötseln av katter och andra små sällskaps- och hobbydjur som omhändertas i Kyrkslätts område.
Enligt djurskyddslagen ska det omhändertagna djuret förvaras i 15 dagar, varefter kommunen har rätt att sälja djuret, överlåta det på annat sätt eller avliva det om ägaren till djuret inte är känd. Esbo stad har ingått avtal med Helsingfors djurskyddsförening om transport av lösa sällskapsdjur. Du kan fråga om det försvunna sällskapsdjuret från hittedjurshuset, Helsingfors djurskyddsförening eller polisen.
Hjälp med transport av hittedjur:
Helsingfors djurskyddsförening,
tfn +358 9 54200100, mån.–fre. kl. 10– 17
På andra stället på internet
Hittedjurshuset i Vik (extern länk)(extern länk)
Djurskydd och vilda djur (Livsmedelsverket) (extern länk(extern länk)
Djurskyddslag (extern länk)(extern länk)
Djurskyddsförordning (extern länk)(extern länk)
Helsingfors djurskyddsförening (extern länk)(extern länk)
SEY Djurskyddet Finland (extern länk)(extern länk)
Karkurit (extern länk)(extern länk)
Smådjur
På gårdar och i naturen kan man ibland hitta smådjur som är i dåligt skick eller döda. Det kan till exempel vara frågan om vildkaniner som trivs i bostadsområden. Döda smådjur kan begravas, läggas i sopinsamlingen eller lämnas att förmultna. Om djuret befinner sig nära ett bebyggt område kan det flyttas till skogen för att förmultna. Det är nödvändigt att begrava djuret om det misstänks ha dött av en virusinfektion eller om det luktar illa eller orsakar annan olägenhet. Alla döda smådjur behöver inte anmälas till staden eller stadsveterinären.
Du kan göra anmälan till staden i följande fall:
- Det döda djuret finns på ett bebyggt område, varvid stadens anställda kan flytta djuret till en närliggande skog för att förmultna.
Du kan göra anmälan till stadsveterinären i följande fall:
- Om du har påträffat massdöd bland djur (flera djur har dött inom en kort tidsperiod på samma plats).
- Om du misstänker att djuret har dött till följd av en möjlig virusinfektion. Du kan också kontakta Livsmedelsverket: Lämna en anmälan om döda och sjuka frilevande djur(extern länk)
- Vid fall av fågelinfluensa, läs mer: Meddelande om aviär influensa 26.7.2023:Att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus är förbjudet i Nyland | Esbo stad
Om du på gården upptäcker smådjur som är i mycket dåligt skick och som tydligt lider, ska de med stöd av djurskyddslagen (247/1996, 14 §) avlivas eller föras till avlivning. Smådjur kan under tjänstetid föras till avlivning på stadsveterinärens mottagning och utanför tjänstetid till Helsingfors universitets djursjukhus. Avlivade djur kan lämnas i blandavfallet eller föras ut i skogen för att förmultna.
Kom alltid ihåg god handhygien när du hanterar döda djur och djur i dåligt skick. Använd alltid skyddshandskar och var noga med att tvätta händerna.
Vilda djur
I Esbo bor många olika sorters hjortdjur. Älgar, vitsvanshjortar, dovhjortar och rådjur trivs huvudsakligen i skogen, men ett hungrigt hjortdjur kan även röra sig på bebyggda områden. Om ett hjortdjur har dött på privat mark är djuret på markägarens ansvar. På stadens marker strävar staden efter att begrava djur på den plats där de påträffas, om djuret inte finns i ett bebyggt område. I sådana fall kan staden i mån av möjlighet flytta djuret till en närliggande skog för att förmultna. Anmälan om döda vilda djur ska alltså göras till staden, om djuret finns på ett bebyggt område, varvid staden kan flytta bort kroppen.
Döda hjortdjur ska också anmälas till polisen, eftersom det kan vara fråga om jaktbrott. Ring alltså 112 om du ser ett dött hjortdjur.
Jaktvårdsföreningen ansvarar för avlivning av lidande hjortdjur. Staden ansvarar inte för avlivning av vilda djur. Om du upptäcker ett lidande hjortdjur, ring 112 och följ anvisningarna. Polisen ber jaktvårdsföreningen att avliva det lidande djuret.
Stadsmiljösektorns kundtjänst
Stadsmiljösektorns telefontjänst mån–fre kl. 10-15.30, tfn +358 9 81625100
Esbo stads veterinär
Under tjänstetid tfn 09 8168 4458 eller elainlaakari@espoo.fi
Livsmedelsverket
Lämna en anmälan om döda och sjuka frilevande djur(extern länk)
- Du kan göra anmälan om alla döda djur som du påträffar. Särskilt fall av massdöd eller dödsfall hos djur som betett sig konstigt är viktiga med tanke på undersökningar av djursjukdomar.
Djurskyddslagen
Djurskyddslagen 247/1996 - Uppdaterad lagstiftning - FINLEX ®(extern länk)