Etelä-Tapiolan lukion opiskelijat yrittäjinä: jääteeyrittäjät Suomen mestaruusfinaaliin

Etelä-Tapiolan lukion opiskelijat ovat perustaneet jääteeyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Yritys kisailee Suomen mestaruudesta Uskalla yrittää -finaalissa 24.-25.4.2024. Seitsemän lukiolaista on tosissaan innostunut yrittäjyydestä.
Etelä-Tapiolan lukion Vuosi yrittäjänä -ohjelman yritys Halla Tea NYT pääsi Suomen finaaliin. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa on mahdollista oppia yrittäjyyttä ja perustaa oma yritys lukuvuodeksi. Yritykset kilpailevat aluekarsinnoissa pääsystä SM-finaaliin. Finaali eli Uskalla yrittää -finaali on Helsingissä Mall of Triplassa 24.-25.4.2024. Suuri yleisö pääsee tutustumaan yrityksiin messutapahtumassa Triplan tapahtuma-aukiolla 4. kerroksessa keskiviikkona 24.4.2024 klo 14.30-17.00.
Renar Viidik, Martin Repka, Henri Rehtijärvi, Emma Komu, Sofianna Kläusler, Nia Kellas ja Jenniina Eronen aloittivat Vuosi yrittäjänä -ohjelman viime syksynä toisella periodilla. Emmalla ja Jenniinalla oli yrittäjyydestä pientä kokemusta alakoulun Pikku yrittäjät -ohjelmasta. Nia puolestaan oli pyörittänyt kaverinsa kanssa ikkunanpesubisnestä kesälomalla.
- Halusin kokeilla yrittäjyyttä ilman riskiä ja samalla oppia mm. asiakaspalvelutaitoja, Henri sanoo. - Innostuin aiheesta jo, kun kuulin ysillä Etiksen yhteiskuntapainotuksesta. Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa saa tehdä jotain omaa, Sofianna sanoo. Muut ryhmäläiset mainitsevat vielä mm. työelämä- ja ryhmätyötaidot opintojakson antina.
Opettajana ja mentorina toiminut historian ja yhteiskuntaopin lehtori Timo Holmström ehdotti, että ohjelmassa perustettaisiin kaksi yritystä. Ryhmä oli kuitenkin eri mieltä. - Isommalla porukalla tulee laadukkaampaa tulosta, Henri toteaa. Lukiolla on aiempia perinteitä yritysten pyörittämisestä isolla ryhmällä - menestystäkin on tullut Eurooppaa myöten.
- Aloitin Etelä-Tapiolan lukiossa opettajana muutama vuosi sitten ja tämä on ensimmäinen luotsaamani Vuosi yrittäjänä -ryhmä. On ollut upeaa seurata, millaisella tarmolla nuoret ovat lähteneet mukaan projektiin. Yrittämisessä oikea asenne on kaikki kaikessa, Timo Holmström sanoo.
Jääteetä lasipulloon
Halla Tea NYT tekee pullotettua jääteetä; makuina olivat semifinaalivaiheessa mustikka ja puolukka. Yritykselle tärkeää on kotimaisuus, luonnonläheisyys, pohjoismaisuus ja artisaanimaisuus. Tuotteet tehdäänkin käsityönä.
Renar kertoo, että jäätee ei suinkaan ollut ensimmäinen idea, kaikkinensa arvioitiin yksitoista ideaa. - Me mietimme vakavasti työkaluvuokrausta, Jenniina kertoo. Ideat olivat erilaisia palveluita, jäätee oli ainoa tuoteidea. - Jäätee on nuorille trendaava, Nia muistuttaa.
Sofianna toteaa, että Halla halusi tuoda myös muita makuja jääteehen kuin Suomessa perinteisesti myydyt sitruuna ja persikka. - Ei kopioida muita, Henri toteaa. - Me löydettiin markkinarako ja täytettiin se, Martin sanoo.
Vaikka Halla Teassa on porukkaa paljon, isoilta kiistoilta on vältytty. Yrityksessä toimii hyvä demokratia, kaikesta äänestetään. - Aluksi kaikki olivat kilttejä, nyt väitellään enemmän, Nia lisää.
Yrityksessä jokaisella on löytynyt oma rooli omien taitojen mukaan. Kaikki ovat osallistuneet tuotteiden tekemiseen. Henri on hallituksen puheenjohtaja ja vastannut graafisesta ilmeestä. Jenniina on kehittänyt tuotetta, Nia on puolestaan toimitusjohtaja sekä hoitanut markkinointia ja ollut somevastaava. Martin on apulaisviestintävastaava sekä huolehtinut myyntipuheesta. Emma on osallistunut tuotantoon ja logistiikkaan (koska ajokortti löytyy) sekä ollut mukana designissa. Sofianna on huolehtinut raha-asioista ja kirjanpidosta. Renarin vastuulla on ollut pullotilaukset: - Se ei ollutkaan kovin helppoa, vaan piti etsiä pitkään.
Hauskaa tekemistä yhdessä
Opiskelijoista huokuu keskinäinen kunnioitus ja hyvä ryhmähenki. Yrityksen pyörittäminen on selvästi ollut kivaa. Moni mainitseekin, että heillä on hauskaa yhdessä. - Yrityksen ansioista olen vihdoin oppinut kalenterin käytön, Martin toteaa ja saa ryhmän naurahtamaan. Martin kertoo, että myyntitaidot ovat kehittyneet. Nia sanoo, että avoimuus on kehittynyt. Henrin mielestä hänen tiimityötaitonsa ovat parantuneet. Emman mielestä parasta on ollut uudet ihmiset ja uudet asiat.
Kaikkien mielestä parasta on ollut tuotteiden tekeminen yhdessä. Siihen liittyykin monta hauskaa tarinaa pitkäksi aikaa muisteltavaksi. Jääteetä on tehty Saunalahden koulun keittiössä (Nian entinen koulu), joka ihanasti annettiin Hallan käyttöön. Siellä on vietetty aikaa yötä myöten. Kehitystyössäkin meni aikansa. Ensimmäinen erä ei todellakaan ollut hyvää. Mutta sitten oikea resepti löytyi. Erityisenä haasteena oli löytää oikea makeus puolukkajääteehen.
Kaikilla opiskelijoilla on jo aiemmin hankittu hygieniapassi, joten tuotetta on valvottu todella tarkasti. Tuote on pastöroitu ja sen säilytyksestä pidetään hyvä huoli.
Nimen ja logon suunnittelu vei sekin aikaa. Logossa on metsää ja hallahan tarkoittaa, että maa on jäässä -> kotimainen jäätee. Halla Tea NYT haki potentiaalisten asiakkaiden mielipiteitä logovaihtoehdoista Isossa Omenassa ennen suurta päätöstä. Logon on suunnitellut Henri.
Näyttävästi finaaliin
Semifinaali Vantaan Myyrmannissa oli luonnollisesti jännittävä tapahtuma. Aluksi ei tullut kauppaa. Ihmiset, joita kohdattiin, sanoivat tulevansa takaisin eikä se tuntunut uskottavalta. Mutta sitten tulikin hyvin asiakkaita ja kauppa kävi. Pieni epäilys puolukan menekkiin happana marjana oli ja sitä tehtiin semifinaaliin vain ”limited edition”. Se myi kuitenkin yllättävän hyvin. Ja se muuten on hyvää.
Seminaalissa ständillä tuotiin tuotetta kunnioittaen luonto sisälle. Finaaliin Halla Tea NYT aikoo tehdä näyttävämmän ständin. Näillä näkymin finaaliin jääteetä tehdään 400 pullon erä. Menekin arviointi on kuitenkin hankalaa. Menekkiä ja uutta ständiä hallalaiset pääsevät testaamaan popup-pisteellä Ainoassa 20.4.2024.
Monia Hallan opiskelijoista kiinnostaa jatkaa yrittäjyyttä Vuosi yrittäjänä -ohjelman jälkeen. Jatkaminen vaatisi esim. kumppanin ja jälleenmyyjän löytämistä. Ohjelma on antanut jo esimakua siitä, mitä yrityksen pyörittäminen todellisuudessa on. - Yrityksen perustaminen ei ole mystistä, Jenniina toteaa.
- Odotan innolla loppukilpailua. Olisi myös hienoa, jos nuoret jatkaisivat jääteen valmistamista kilpailun jälkeen. Tuote on niin hyvä, että sille varmasti löytyy markkinoita, kunhan muut osatekijät kuten tuotanto saadaan hiottua kuntoon, Timo Holmström sanoo.
Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla toisen asteen (eli lukion ja ammatillisen oppilaitoksen) ohella myös yläkouluille ja korkeakouluille.