Yksityinen varhaiskasvatus on hyvä vaihtoehto kunnalliselle varhaiskasvatukselle

8.9.2023 12.37Päivitetty: 11.9.2023 5.53
Lapset leikkivät jumppasalissa ja opettaja auttaa.
Kuva: Vessi Hämäläinen

Yksityiseen varhaiskasvatukseen voi saada kaupungin myöntämän palvelusetelin tai sitä varten voi hakea yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Tiesithän, että voit halutessasi valita lapsellesi myös yksityisen varhaiskasvatuspaikan? Yksityinen varhaiskasvatus voi toteutua päiväkodissa, ryhmäperhepäiväkodissa tai vaikka perhepäivähoitajan luona. Yhtenä mahdollisuutena on hoitajan palkkaaminen perheen kotiin.

Yksityiseen varhaiskasvatukseen on mahdollista saada kaupungin palveluseteli tai hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea.

Palveluseteli yksityiseen päiväkotiin

Voit hakea lapsellesi paikkaa yksityisestä päiväkodista, jonka kaupunki on hyväksynyt palvelusetelipäiväkodiksi. Kaupunki myöntää tällöin lapselle palvelusetelin, joka kattaa pääosan palvelun hinnasta.

Palvelusetelipäiväkodeissa asiakasmaksut ovat samansuuruiset tai korkeintaan 50 euroa/kk/lapsi korkeammat kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

Paikkaa palvelusetelipäiväkodista haetaan osoitteessa www.espoonvarhaiskasvatus.fi(ulkoinen linkki). Palvelusetelivarhaiskasvatuksen haku- ja käsittelyajat ovat samat kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Hakemus tulee jättää pääsääntöisesti 4 kuukautta ennen varhaiskasvatustarpeen alkamista, lue tarkemmin hakuajoista täältä.

Lue lisää varhaiskasvatuksen palvelusetelistä täältä. Listaus kaupungin hyväksymistä palvelusetelipäiväkodeista löytyy täältä.

Yksityisen hoidon tuki varhaiskasvatukseen

Espoossa toimii yksityisiä päiväkoteja, ryhmäperhepäiväkoteja ja perhepäivähoitajia, joiden tarjoamaan varhaiskasvatukseen on mahdollista saada yksityisen hoidon tukea.

Yksityisen hoidon tukeen kuuluu hoitoraha, tulosidonnainen hoitolisä sekä Espoo-lisä. Yksityisen hoidon tuki kattaa osan palvelun hinnasta. Hinta vaihtelee eri toimijoilla. Asiakkaalle jää yksityisestä varhaiskasvatuksesta maksettavaksi palvelun hinnan ja yksityisen hoidon tuen välinen erotus. Voit tarkistaa yksityisen hoidon tuen summat täältä.

Hae yksityistä varhaiskasvatuspaikkaa ottamalla suoraan yhteyttä yksityiseen päiväkotiin, ryhmäperhepäiväkotiin tai perhepäivähoitajaan. Haku- ja käsittelyajat voivat vaihdella. Kun olet tehnyt sopimuksen yksityisen toimijan kanssa, voit hakea yksityisen hoidon tukea Kelalta.

Espoossa toimivat päiväkodit ja ryhmäperhepäiväkodit, joihin on mahdollista saada yksityisen hoidon tukea, on listattu verkkosivuillamme. Lisätietoa yksityisistä toimijoista löydät niiden omilta verkkosivuilta.

Yksityiset perhepäivähoitajat puolestaan ilmoittelevat vapaana olevista paikoista esimerkiksi verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Voit niin halutessasi toimia myös työnantajana ja palkata lapsellesi hoitajan kotiin. Järjestelyyn on mahdollista hakea yksityisen hoidon tukea. Lue lisää hoitajan palkkaamisesta kotiin täältä.

Kysyttävää? Ota yhteyttä palveluohjaukseemme!

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus opastaa ja neuvoo mielellään yksityiseen varhaiskasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Annamme neuvontaa koskien esimerkiksi palveluseteliä ja yksityisen hoidon tukea. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat tietää lisää!

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen palveluohjaus

+358 9 81631000Postiosoite PL 3125 02070 Espoon kaupunki

Puhelinneuvonta

Maanantai klo 9-13
Tiistai klo 9-13
Keskiviikko klo 9-13
Torstai klo 13-16
Perjantai klo 9-13

Palveluohjaus neuvoo ja ohjaa perheitä varhaiskasvatukseen hakemisessa sekä lasten hoidon tukiin liittyvissä asioissa.

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen palvelunohjaus

+358 9 81627600

Puhelinneuvonta

Maanantai klo 9–11 ja 12–14
Tiistai klo 13–16
Keskiviikko klo 9–11 ja 12–14
Perjantai klo  9–12

Ruotsinkielinen palveluohjaus neuvoo ja ohjaa perheitä ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen hakemisessa sekä lasten hoidon tukiin liittyvissä asioissa.

  • Varhaiskasvatus