Rakkauskirjeitä luonnolle -taideteos ottaa kantaa luontokatoon

16.8.2023 10.29Päivitetty: 17.8.2023 5.55
SISU-kollektiivin kaksi jäsentä istuvat kierrätysmateriaalien päällä.
SISU-kollektiivi inspiroituu uusiokäytön mahdollisuuksista. Kuva: Antti Annanpalo

Espoonlahteen sijoittuva ympäristötaideteos Rakkauskirjeitä luonnolle on Taidekollektiivi SISUn toteuttama viiden ympäristötaideteoksen kokonaisuus. Se on osa Espoon kulttuuritalojen ja -palveluiden laajempaa Tulevaisuustarinoita-konseptia ja nähtävillä 26.8.–3.9.

Rakkauskirjeitä luonnolle -teos on syntynyt kaupunkilaisten luonnolle osoittamien rakkauskirjeiden pohjalta. Kesän aikana kerättyjä kirjeitä kertyi toistasataa, ja niistä noin neljäsosa valikoituu mukaan Espoonlahden teokseen ääneen puhuttuina. Osa kirjeistä on myös julkaistu espoo.fi-sivulla

Kirjeissä pohdittu omaa luontosuhdetta

– Olimme todella vaikuttuneita kirjeistä ja valitsimme monipuolisesti erilaisia vastauksia. Haluamme, että teoksessa kirjoittajien sanoma tulee kuuluviin ja toivomme, että kävijät saavat kokea saman liikutuksen tunteen kuin me kirjeitä lukiessamme, kollektiivin jäsenet Sini Parikka ja Suvi Saastamoinen kertovat.   

Joukossa on tarinallisia, runollisia, paikallisia ja maailmaa syleileviä vastauksia. Luonnonmukaisen lähiympäristön arvostus ja kaipuu näkyy teksteissä. Kirjeistä välittyi myös huoli ihmisten jättämästä jäljestä.

Taidekollektiivi SISU käyttää työssään pääasiallisesti Kierrätyskeskuksen jätteeksi luokiteltua materiaalia eli teosten elinkaari on tarkkaan harkittu.

Teokset löytyvät Espoon Rantaraitin varrelta

Teossarja sijoittuu Rantaraitille Kivenlahden uimarannan ja Soukanlahdenpuiston väliselle osuudelle.

Yksittäisen teoksen voi löytää sattumalta Espoon Rantaraitin varrelta tai kaikki viisi teosta voi hakeutua katsomaan haluamassaan järjestyksessä.

Teospaikat on pyritty valitsemaan mahdollisimman esteettömästi, mutta paikan luonteesta johtuen osaan kulku on osittain esteellinen. Tarkemmat tiedot teosten sijainneista päivittyvät Tulevaisuustarinoiden verkkosivulle espoo.fi/tulevaisuustarinoita

Tulevaisuustarinoita vastaa ilmastoahdistukseen

Taidekollektiivi SISU valikoitui pääteoksen toteuttajaksi noin kolmenkymmenen hakemuksen joukosta keväällä pidetyn taitelijahaun perusteella.

SISU on Suvi Saastamoisen (maisema-arkkitehti, taiteen maisteri) ja Sini Parikan (maisema-arkkitehti, kulttuurituottaja, miljöösuunnittelija) muodostama taidekollektiivi. Kollektiivia voi seurata Instagramissa tilillä @sisu.kollektiivi.

Taiteilijat ovat tavattavissa la 26.8 klo 15 Kivenlahden uimarannalla

Tulevaisuustarinoita-konsepti on Espoon kulttuuritalojen ja -palveluiden toteuttama tapahtumakokonaisuus, jonka tarkoituksena on vastata ilmastoahdistukseen taiteen keinoin.

Espoonlahti