Kaupungin pienimpien asukkaiden viljelykset

8.6.2023 6.19Päivitetty: 17.8.2023 7.06
Lapset syömässä itse kasvatettua salaattia.
Lapset syömässä itse kasvatettua salaattia. Kuva: Elena Savina

Urbaanissa kasvuympäristössä lapsilla saattaa olla käsitys, että ruoka ilmestyy kaupan hyllylle itsestään. Lapsille voi myös olla hämärän peitossa, että mikä kasvaa maassa ja mikä puussa, jos sitä ei ole nähnyt omilla silmillään. Siksi Espoossa päiväkodit, koulut ja oppilaitokset voivat tilata viljelylaatikoita pihalleen.

Uutinen julkaistu ensimmäisen kerran 22.10.2022.

Viljelylaatikoiden käyttöä varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa testattiin muutama vuosi sitten ja myönteisten kokemusten ansiosta niitä tilataan vuosittain lisää. Näin lapset ja nuoret saavat tutustua koko opinpolkunsa ajan kasvien kasvatuksen eri muotoihin.  

Uudistus vai hyvin unohdettu vanha?

Miltä päiväkodit ovat näyttäneet vuosikymmeniä sitten, esimerkiksi 1980-luvulla?

”On ollut oma viljelyalue pihalla, marjapensaita ja pientä yrttimaata. On hienoa, että näitä tuodaan taas takaisin”, toteaa esiopettaja ja viljelyvastaava Maarit Hagelberg Matinkylän päiväkodista.

Matinkylän päiväkoti sai viisi vuotta sitten viljelylaatikot. Lapset ovat olleet kasveista innoissaan ja tarkistavat kasvun lähes päivittäin.

Viljelylaatikot ovat mainio tapa edistää lasten luontokasvatusta. Lapset näkevät omin silmin, mitä maassa tapahtuu ja mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen. Samalla he saavat ymmärryksen siitä mitä työtä viljely vaatii ja että kasvit kasvat aika hitaasti.  

Viljelylaatikko päiväkodin pihalla. Kuva: Elena Savina

Kaikki omin käsin  

Lapset ovat toimeliaasti mukana viljelyssä. He kokeilevat kaikkea itse opettajan ohjauksessa: laittavat multaa laatikkoon, katsovat videoilta, miten kasvit kasvavat pienestä siemenestä kukaksi tai salaatiksi. Kaikki osallistuvat istuttamisprosessiin ja laittavat oman siemenen maahan vuorotellen.

”Teemme kaiken lasten kanssa. Lapset pitävät myös kasvien kastelemisesta”, Hagelberg kertoo.

Viljelylaatikot auttavat myös lapsia tutustumaan uusiin makuihin, sillä usein sellaisetkin lapset, jotka eivät maista muuten päiväkodissa tarjottua tuntematonta ruokaa, tuskin malttavat odottaa mahdollisuutta maistaa itse kasvatettuja vihanneksia ja yrttejä.

Kylvöpenkit ovat ryhmäkohtaisia, mutta kaikki saavat kastella ja hoitaa kaikkia penkkejä.

”Yhteinen piha, yhteiset jutut. Kasvatamme lapsia samalla yhteisöllisyyteen ja ymmärtämään, että kasvit ovat yhteinen vastuu”, kertoo päiväkodin opettaja Hanne Tikka.

Vuonna 2021 laatikoissa on viljelty punajuurta, porkkanaa, pinaattia, persiljaa, tilliä, herneitä ja kukkia. Erityisesti herneet kiinnostivat alkukesästä lapsia ja he halusivat maistella niitä.

Heinäkuun 2022 aikana päiväkoti oli kiinni eikä ollut ketään kastelemassa kasveja. Sen vuoksi tänä vuonna viljelylaatikoissa oli vain kukkia ja salaattia, jotka kasvoivat ennen heinäkuuta. Kukkia kasvattamalla voidaan tutkia pölyttämistä.

Viljelylaatikot ovat lasten suosikkeja muissakin päiväkodeissa, joihin niitä on hankittu. Myöhemmin lapset ja nuoret voivat kasvattaa kasveja koulussa ja lukioissa esimerkiksi osana biologian opetusta.

  • Kestävä kehitys
  • Varhaiskasvatus