Metsätontun kaavaehdotusta hiottiin vilkkaasti keskustellen lämpimässä kevätillassa

25.5.2023 8.51
Kuvassa kaavan vastuuvalmistelija Toni Saastamoinen
Kuvassa Metsätontun kaavahankkeen vastuuvalmistelija, arkkitehti Toni Saastamoinen. Kuva: Espoon kaupunki

Kaupunkisuunnittelukeskus järjesti Metsätontun kaavamuutoksesta asukastilaisuuden 11.5. 2023. Tilaisuudessa arkkitehdit Risto Huttunen ja Julia Falck Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:stä, Aino Aspiala Aino Landscaping Oy:stä yhdessä kaavan vastuuvalmistelija, arkkitehti Toni Saastamoisen kanssa kertoivat ehdotusvaiheen suunnitelmista. Lisäksi keskustelemassa ja vastaamassa osallistujien kysymyksiin tilaisuudessa olivat hankekehittäjä Kulmakivi Oy:stä Kim Bono ja useita kaupungin suunnittelijoita sekä asiantuntijoita. Kaupunkisuunnittelulautakunnan edustaja, tilaisuuden puheenjohtaja Hannu Järvinen toi lautakunnan näkökulmaa kaavaan.

Urheilupuiston metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Metsätontun kaava-alueella asuinkerrostalokorttelin tilalle suunnitellaan uutta asumista. Aloite asemakaavan muutokseen on tullut korttelin nykyisiltä asunto-osakeyhtiöiltä. Lähtökohtana on purkaa nykyiset 1970-luvun rakennukset ja rakentaa tilalle kaupunkimainen kerrostalokortteli.  

Tilaisuuteen osallistui noin 20 Metsätontun kaavoituksesta kiinnostunutta ihmistä. Tässä on Toni Saastamoisen lyhyt haastattelu tilaisuuden jälkeen. 

Mitkä asiat Metsätontun kaavamuutoksessa kiinnostivat eniten asukkaita? 

Keskustelua käytiin monista eri asioista. Tapahtumassa keskusteluttivat muun muassa liikenne, pysäköinti ja pysäköintirakennuksen katon järjestelyt. Myös maalämpö, kaupunkikuvallinen ilme ja pihat herättivät osallistujissa kiinnostusta. Selkeä vielä pohdittava asia on, että pitäisikö kaikilla olla pääsy pysäköintirakennuksen katolle vai olisiko se vain rajatun joukon käytössä. 

Millainen tunnelma tilaisuudessa oli? 

Tilaisuudessa oli positiivinen tunnelma. Osallistujat halusivat keskustella ja kysellä aluksi yhteiskeskustelussa pienryhmäkeskustelujen lisäksi. Kommenttien perusteella vaikuttaa, että olemme kehittäneet suunnitelmia hyvään suuntaan. 

Kuinka kaava-alue liittyy Suur-Tapiolan ja Niittykummun yleisempään kehitykseen? 

Espoon tavoitteena on tiivistää raideliikenteen asemien ympäristöjä tukien siten kestävää joukkoliikenteen käyttöä. Suunnittelualue sijaitsee aivan Urheilupuiston metroaseman vieressä ja on siten sijainniltaan hyvä alue tiiviimpään rakentamiseen. Samalla Tontunmäen ominaispiirteet pyritään säilyttämään, siksi suunnitelmassa rakennusten korkeus laskee kohti ympäröiviä matalampia rakennuksia. 

Tuliko jotain muita terveisiä kaupungille? 

Urheilupuiston metroaseman saattoliikenne ja lyhytaikainen pysäköinti eivät kommenttien mukaan toimi suunnitellusti. Monesti autoilijat jättävät auton lyhyeksi ajaksi esimerkiksi pyörätielle tai jalkakäytävällä, vaikka lähellä olisi sitä varten kadunvarsipaikkoja. Koivu-Mankkaan tiellä ja Jousenpuistonkadulla on joitakin kadunvarsipaikkoja, joita voi hyödyntää lyhytaikaiseen pysäköintiin. Niiden lisäksi jalankulku- ja pyörätietä sekä metroaseman ympärillä olevaa katuaukiota/toria on mahdollista hyödyntää lyhytaikaiseen kuorman purkamiseen tai lastaamiseen. Pidempää pysäköintiä varten alueella on yleinen maanalainen pysäköintilaitos. Tapiolan urheilupuiston lisäämä liikennemäärä ja tapahtumien aikainen virhepysäköinti puhuttivat myös. Ilmiö näkyy suunnittelualueella asti virhepysäköintinä sekä kaduilla että korttelialueilla. Urheilupuisto on suunniteltu, sillä ajatuksella, että tapahtumiin saavuttaisiin ensisijaisesti joukkoliikennettä käyttäen, sillä paikka on hyvin julkisella liikenteellä saavutettavissa. 

Tutustu Metsätontun materiaaleihin ja kaavan aineistoihin 

Metsätontun aloitus- ja valmisteluvaiheen materiaalit löytyvät verkkosivulta. Metsätontun kaavahankkeesta on pidetty aiemmin kaksi Teams-alustalla järjestettyä työpajaa ja yksi kaavakävely. Tilaisuuksien aineistot ovat luettavissa verkkosivuilla.  

 

Kaavaehdotus on nähtävillä 2.5.-1.6.2023 välisenä aikana, jolloin voi jättää muistutuksia kaavaehdotuksesta. Ohjeet muistutusten jättämiseen löytyvät verkkosivuilta. Seuraavaksi kaava siirtyy kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymiskäsittelyyn. 

 

Kaavatyön edistymisestä tiedotetaan kaavahankkeen verkkosivulta ja Espoon kaupungin kaavakuulutuksissa(ulkoinen linkki). Jos haluat sähköpostiisi tiedon, kun kaava etenee, voit tilata säännöllisesti ilmestyvän Vaikuta nyt -uutiskirjeemme 

  • Kaupunkikehitys
  • Osallistuminen
  • Kaavoitus
Tapiola