Liikuntapelit motivoivat lapsia ja kehittävät motorisia taitoja: ”Toimivat kivana palkintona”

2.5.2023 7.00Päivitetty: 5.5.2023 8.03
Valokuva. Neljä lasta on iWall-liikuntapeliseinän edessä. Peliseinässä näkyy kaksi ruutua, joissa on jalkapallomaalivahti. Kaksi lasta pelaa ja kaksi odottaa heidän takanaan vuoroaan.
Kuva: Ronja Määttä

Ruusutorpan koululla on hyviä kokemuksia liikuntapeliseinästä. Pelit innostavat lapsia liikkumaan monipuolisesti ja esteettömyyden takia ne soveltuvat kaikille. Samalla lapset oppivat odottamaan vuoroaan ja kouluun syntyy hyvä yhteishenki, kun lapset kerääntyvät pelin ääreen kannustamaan toisiaan.

Liikuntapeliseinä iWall sijaitsee Ruusutorpan koulun aulassa. Seinään kiinnitetyssä pelissä on kaksi näyttöä, joiden edessä lattialla on ympyrät niissä kohdissa, joissa pelaajien kuuluu olla.

Kolmasluokkalaiset Samuel ja Elias aloittavat jalkapallopelin. Jaakko ja Lenny odottavat vuoroaan. Näytöllä näkyy, kuinka pallo lähestyy maalia. Lapset hyppäävät torjuakseen maalin ja potkaisevat sitten pallon takaisin kentälle. Pojat tuulettavat villisti, kun näytölle ilmestyy pelikierroksen pisteet.

Peleissä voi joko kilpailla toista pelaajaa vastaan tai kerätä pisteitä yhdessä toisen pelaajan kanssa.

”Mä tykkään eniten kisapeleistä, kuten parkourista tai hiihdosta, joissa yritetään mennä mahdollisimman kovaa maaliin”, kertoo Jaakko.

Kisapelien lisäksi hän tykkää pelata myös sellaisia pelejä, joissa yritetään yhdessä tehdä mahdollisimman hyvä tulos.

Liikuntapelit auttavat kehittämään lasten motorisia taitoja monipuolisesti

Myös erityisluokkaa käyvät lapset antavat liikuntapeleille peukut ylös. Heidän suosikkejaan ovat tanssipeli, kajakkipeli sekä mäkihyppy.

Liikuntapelit ovat esteettömiä ja soveltuvat siksi erityisen hyvin myös erityisryhmille. Ruusutorpan koulun erityisluokkien opettajat käyttävät iWall-seinää oppilaidensa kanssa viikoittain. 

Liikuntapelit toimivat kivana palkintona niin, että ensin työskennellään luokassa ja sitten pääsee pelaamaan iWall-peliseinälle.

Kuva: Ronja Määttä

Pelit innostavat oppilaita liikkumaan eri tavoilla kuin liikuntatunneilla. Esimerkiksi tanssipelissä tavoitteena on kopioida ruudulla näkyvän ihmishahmon asento oikeassa ajassa ja kerätä näin pisteitä. Lasten motoriset taidot kehittyvät samalla, kun he pitävät hauskaa ja pelaavat.

Liikuntapelit kehittävät motoristen taitojen lisäksi myös monia muita sosiaalisia taitoja ja luovat yhteisöllisyyttä.

Kun yksi luokka on pelaamassa, muut usein kerääntyvät ympärille kannustamaan. Pelihetket ovat otollisia tilanteita harjoitella oman vuoron odottamista ja muiden huomioimista. Pelejä pelaa aina kaksi lasta kerrallaan, joten ne opettavat myös yhdessä toimimista.

45 000 pelikertaa ja 1000 tuntia pelattuja pelejä vuoden aikana

iWall-liikuntapeliseinä on ollut Ruusutorpan koulussa vuoden. Siinä ajassa pelikertoja on kertynyt 45 000 ja pelitunteja yhteensä 1000. 

”On hienoa, että peliä on vuoden aikana käytetty Ruusutorpan koulussa näin paljon. Pelit ovat todella saaneet lapset liikkumaan”, Espoon kaupungin digitaalisen liikunnan ja urheilun projektipäällikkö Kimmo Leinonen sanoo.

Pelimäärät ovat suuria, kun huomioi liikuntapeliseinän käyttöasteen. Ruusutorpan koulun oppilaat saavat pelata oppitunneilla ja muina sellaisina hetkinä, kun aikuiset pystyvät valvomaan pelaamista.

Seuraavaksi iWall-peliseinä siirretään Otaniemen lukioon, jossa se on ainakin vuoden loppuun.