Helteisiin varautuminen

11.5.2023 9.24

Helteet voivat aiheuttaa vakavia terveydellisiä haittoja, jos kuumuuden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi. Riskiryhmään kuuluvat erityisesti pienet lapset, vanhukset sekä pitkäaikaissairaat.

Viime vuosina myös Suomessa on esiintynyt pitkiä hellekausia ja ilmastonmuutoksen myötä helteiden todennäköisyys edelleen kasvaa. Tästä syystä helteisiin on hyvä varautua ennakolta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuille(ulkoinen linkki) on koottuna tietoa helteen terveysvaikutuksista sekä helteisiin varautumisesta.

Ohjeita sisätilojen viilentämiseen

  • Sulje ikkunat päivällä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää.
  • Varjosta auringonpuoleiset ikkunat vaaleilla sälekaihtimilla tai verhoilla, jotta aurinko ei paista sisään. Helposti lämpenevien huoneiden ikkunat voi suojata myös ikkunaan kiinnitettävällä aurinkosuojakalvolla tai ikkunan ulkopuolelle asennettavalla markiisilla tai varjostavilla kasveilla.
  • Avaa ikkunat yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuuleta sisätilat läpivedon avulla tai tehosta koneellista ilmanvaihtoa.
  • Käytä tarvittaessa jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Muista samalla pitää ovet ja ikkunat suljettuina.
  • Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet, sillä ne lämmittävät asuntoa.
  • Tuuletin helpottaa oloa, jos sisäilma on alle 35 astetta. Koska tuuletin ei viilennä ilmaa, niin tätä lämpimämmässä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liian lämpimässä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa. Tuuletin myös haihduttaa iholta nestettä, joten muista juoda riittävästi.
  • Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle(ulkoinen linkki) - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

- Espoon seudun ympäristöterveys

Koko Espoo