Auton pesussa omalla pihalla on oltava tarkkana siitä, mihin vedet valuvat

8.5.2023 11.16Päivitetty: 2.6.2023 7.48

Pääkaupunkiseudulla autot kannattaa pestä aina virallisilla autonpesupaikoilla. Niissä pesuvedet ohjataan hiekanerottimen ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin. Omalla pihalla autoja pesu kuormittaa lähipuroja, kun vedet valuvat usein joko pihakaivon tai kadun kautta lähipuroon. Puroluonto ei kestä näitä autonpesuvesiä. Espoossa suojellaan puroja ja niitä ympäröivää luontoa arvokkaina viheralueina.

Auto kannattaa pestä aina virallisilla autonpesupaikoilla. Niissä pesuvedet käsitellään asiallisesti ja ohjataan hiekanerottimen ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin.

Omalla pihalla voit pestä auton ympäristöystävällisellä pesuaineella, jos pesuvedet imeytyvät omalle pihalle maaperään. Tällöin voidaan olettaa, että maaperän mikrobit hajottavat pesuaineet. Auton pesuja ei saa tehdä joka päivä, jotta maaperä ehtii ottaa vastaan pesuvedet ja käsitellä pesuaineet.

Omalla pihalla autojen pesu voi olla lähiympäristölle haitallista, koska pesuvedet valuvat lähes aina joko pihakaivon tai kadun kautta lähipuroon. Puroluonto ei kestä näitä autonpesuvesiä. Espoossa suojellaan puroja ja niitä ympäröivää luontoa arvokkaina viheralueina.

Espoossa tulkitaan ympäristönsuojelumääräystä näin, muissa kunnissa voi olla erilaiset määräykset. Katso myös haastattelu: Espoon ympäristötarkastajaa haastateltiin autojen pesusta MTV3:ssa huhtikuussa 2023.(ulkoinen linkki)

  • Luonto
Koko Espoo