Mökkeilykausi alkamassa – tarkista kaivosi kunto

19.4.2023 5.40Päivitetty: 11.5.2023 12.51
Portin takana keltainen mökki, jota ympäröivät puut ja pensaat, joissa on vihreitä kehtiä.
Kaivon kunto on hyvä tarkistaa joka kevät.Kuva: Marko Oikarinen

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Mökkikausi alkaa vähitellen käynnistyä lämpimien kevätsäiden myötä, ja mökillä riittääkin erilaisia askareita. Yksi niistä on kaivon kunnon tarkastus, joka on syytä tehdä joka kevät.

Kaivon tarkastukseen liittyy useita tärkeitä seikkoja. Kaivon kannen tulee olla tiivis ja ehjä, jottei kaivoon pääse esimerkiksi pieneläimiä tai pinta- tai sulamisvesiä. Kaivon kannessa olisi hyvä olla lukko ilkivallan riskin vähentämiseksi. Kaivon ulko- ja sisäpuolisten rakenteiden tulisi olla silmämääräisesti tarkasteltuna kunnossa, saumojen tiiviitä sekä routasuojauksen paikoillaan.

Kaivon lähiympäristön havainnoinnissa oleellista on kiinnittää huomiota maan painaumiin, jotka voivat vahingoittaa kaivon rakenteita tai edesauttaa sade- tai sulamisvesien lammikoiden syntymistä. Jo rakennusvaiheessa maa kaivon ympärillä tulisikin muotoilla kaivosta poispäin viettäväksi, jotta sade- ja sulamisvedet kulkeutuvat poispäin kaivosta.

Kaivon sisäpuolen tulisi olla puhdas ja kaivon seinissä ei tulisi olla sade-, pinta- tai sulamisvesien valumajälkiä. Itse kaivoveden tulisi olla kirkasta ja roskatonta. 

Kaivoveden säännöllinen tutkiminen on tärkeää, varsinkin keväisin, jolloin kaivot voivat altistua sulamis- ja pintavesille. Kaivoveden laadun voi varmistaa ainoastaan laboratoriossa tutkituttamalla. Kaivoveden tutkituttaminen on kaivon omistajan vastuulla.

Espoon seudun ympäristöterveys muistuttaa, että kaivon vedenlaatu tulisi tutkituttaa vähintään kolmen vuoden välein. Myös silloin, kun kaivoveden väri, maku tai haju on muuttunut oleellisesti tai kaivoveden epäillään aiheuttavan terveyshaittaa, vesi tulee tutkituttaa. Kaivoveden laatu on järkevää tutkituttaa myös silloin, jos kaivovettä ei ole pitkään aikaan käytetty. Epäilyttävää kaivovettä ei kannata juoda ennen laboratorioanalyysien valmistumista.

Lisätietoja:

https://www.espoo.fi/fi/palvelut/talousvesi-juomavesi

https://www.vesi.fi/vesitieto/kaivon-huolto/(ulkoinen linkki)

THL:n blogi: Mökkikausi lähestyy – onhan kaivosi kunnossa(ulkoinen linkki)

Koko Espoo