Kiertotaloutta ja robotteja Kerassa

19.4.2023 10.35Päivitetty: 28.4.2023 7.49
Sinapinkeltainen, virtapiireillä koristeltu kuva tapahtuman tiedoilla.

Tule torstaina 4.5. klo 16-19 Keran halleille kuulemaan, näkemään ja kokemaan, mitä kaikkea kiertotalous nykyään on. Kiertotalouden uusia ja vanhoja tuulia esittelevä tapahtuma tarjoaa monenlaisia elämyksiä ja sopii kaikenikäisille.

Mitä palvelurobotit tekevät ja mitä uusia kiertotalouden ja älykaupungin haasteita robotit voisivat ratkaista? Miten tekstiilien kiertotalous on kehittymässä lähitulevaisuudessa ja miten muovijäte muuttuu uudeksi tuotteeksi? Pakkaa käyttämättä jääneet vaatteet ja rikki menneet muoviesineet mukaan ja valmistaudu vastaanottamaan monipuolinen ja käytännöllinen kattaus erilaisista tavoista, joilla meistä jokainen voi edistää siirtymää kiertotalouteen joko tapahtuman aikana tai sen jälkeen. Tervetuloa!

Ohjelma

Voit tulla tapahtumaan vain katsomaan ja kuulemaan, mutta myös kokeilemaan ja osallistumaan. Lue alta ohjelmakohtaiset ohjeet, jos haluat tuoda jotain tuunattavaa tai kierrätettävää mukanasi. Kaikki pisteet ovat auki klo 16-19.

Kaupunkirobotteja ja tekstiilintunnistusteknologiaa:

Dimalog-robotti puhdistaa jälkiä seinistä, Contai-robotti auttaa jäteautoja järjestelemällä jäteastiat helpommin saavutettavaan paikkaan ja Ulla-robottialusta kuskaa muita robotteja. LAB-ammattikorkeakoulu esittelee tekstiilientunnistuslaitteistoa.

Ota muovi omiin käsiisi -muoviverstas:

Espoon kaupungin ja Muoviamon järjestämässä muoviverstaassa voit ottaa muovin ja muutoksen omiin käsiisi: verstaalla työstetään kierrätysmuovia roskasta raaka-aineeksi ja raaka-aineesta valmiiksi tuotteiksi, kuten taide- ja käyttöesineiksi tai koruiksi. Muovia rouhitaan, sulatetaan, puristetaan muotteihin, silitetään ja punotaan. Voit myös keksiä ja kokeilla omia uusia tapoja työstää muovia!

Verstaalle voi tuoda omaa puhdasta polypropeenia työstettäväksi, mutta sinne voi myös saapua tyhjin käsin. Tunnistat polypropeenin PP 05 -kolmioleimasta, joka löytyy yleensä tuotteen pohjasta.

Muoviverstas jatkaa samalla paikalla toimintaansa 7.7. asti. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu kesän työpajoihin tästä(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

#Korjaushaaste: 

FINIX – kestävät tekstiilisysteemit -tutkimushankkeen #korjaushaasteessa kannustetaan kaikkia – enemmän tai vähemmän käsitöistä innostuneita – pidentämään vaatteidensa käyttöikää ja vähentämään tekstiilien ympäristökuormaa jakamalla parhaat korjausvinkit somessa.

Tapahtumassa on asiantuntijoita ja selfie-piste, josta löytyy kehyksiä ja korjausvälineitä. Ota siis mukaan korjaamasi tai vaikka vähän rikkonainenkin vaate ja jaa lopputuloksesta kuva somessa hashtagilla #korjaushaaste. Kiinnostavimpia korjaus- ja tuunaustöitä palkitaan hankkeen yhteistyökumppanien tuotteilla ja niistä kootaan korjausaiheinen näyttely. Materiaalia voidaan käyttää Aalto-yliopiston tutkimuksessa.

Joutsen Finland:

Joutsen Finland Oy on suomalainen perheyritys, joka on perustettu jo vuonna 1936. Joutsen-untuvatuotteet kestävät käyttöä, katseita ja aikaa. Haluamme opastaa asiakkaita ja tarjota hoitotuotteita oikeaan hoitoon. Vastuulliseen toimitustapaamme kuuluu Joutsen-tuotteista huolehtiminen koko niiden elinkaaren ajan.

Tapahtumassa annamme vinkkejä untuvatuotteiden huoltamiseen ja kerromme mielellämme vastuullisesti valmistetuista untuvatuotteista ja tarjoamistamme huoltopalveluista. Tapahtumapisteellemme voi tuoda itselleen tarpeettomaksi käyneen tai tiensä päähän tulleen Joutsen-untuvatuotteen kierrätettäväksi, jolloin annamme tuojalle 25 prosentin alennukseen oikeuttavan kierrätyssetelin mahdollisen uuden normaalihintaisen tuotteen hankintaan. Tapahtumasta voi myös ostaa itselleen uudelleenmyyntiin kunnostetun Joutsen Second Life -takin edulliseen hintaan sekä hoitotuotteita ja Joutsen Vaatelaastari® -paikkoja.

Korjausompelimo Espoo Mendingin työpaja:

Espoo Mending on ekologinen korjausompelimo Kauklahdessa. Ompelimo on erikoistunut vaatteiden korjaamiseen, muokkaamiseen ja modernisointiin ympäristöä kunnioittavasti. Maailma on täynnä vaatteita - käytetään niitä!

Työpajassa opit korjaamaan vaatteita ja pidentämään niiden käyttöikää.

Näin se toimii:

  • Tuo mukanasi kulunut vaate ja korjaa se paikan päällä.
  • Työpajassa on tarjolla materiaalia ja tarvikkeita yleisimpiin korjauksiin.
  • Voit myös tuoda muokkauksen tarpeessa olevan vaatteen näytille ja kuulla, miten sitä on mahdollista muokata.

Vaatteidenvaihtopiste:

Tapahtumaan voi tuoda hyväkuntoisia aikuisten ja lasten vaatteita. Vaatteiden tulisi olla siinä kunnossa, että voisit antaa ne lahjaksi vaikka ystävällesi. Paikalle EI saa tuoda likaisia tai rikkinäisiä vaatteita, eikä myöskään jalkineita. Lajittele vaatteet pöydille kokojen mukaan.

Vaatteidenvaihtotapahtuman aikataulu klo 16-19:

  • klo 16-18 vaatteita saa tuoda ja ottaa
  • klo 18-19 vaatteita saa ainoastaan ottaa, ei tuoda

HSY:n poistotekstiilin kierrätysneuvontaa:

Suomi valmistautuu vuonna 2025 voimaantulevaan EU-tekstiilinkeräyslakiin velvoittamalla tekstiilin erilliskeräykseen ensimmäisenä EU-maana jo vuonna 2023. Pääkaupunkiseudulla poistotekstiilejä kerää HSY, ja tapahtumassa voi kysyä HSY:n ympäristöneuvojalta kysymyksiä tekstiilinkierrätyksestä. 

Katso poistotekstiilin keräyspisteet ja lajitteluohjeet täältä(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Kierrätyskeskuksen lahjoituspiste Pikku-Boksi: 

Pikku-Boksiin voi lahjoittaa kodin ylimääräiset, hyväkuntoiset käyttötavarat.

  • Vaatteet, kengät, laukut, asusteet
  • Kirjat
  • Käsityö-, ompelu- ja askartelumateriaalit ja -tarvikkeet

Pakkaa tavarat esim. kestokassiin, muovisäkkiin tai vastaavaan.

Lue lisää lahjoittamisesta.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Emmyn toimipiste: 

Emmy on Suomen suurin muodin second hand -verkkokauppa ja avaimet käteen -myyntipalvelu merkkivaatteillesi.

Myyminen Emmyssä on helppoa! Karsi vaatekaapista tarpeettomat, ajanmukaiset ja hyväkuntoiset merkkituotteet, luo myyntilähete ja toimita myytäväsi Emmyyn. Me hoidamme kaiken myyntityön puolestasi ja sinä tienaat mukavasti lisätuloja. Luo myyntilähete Emmyn verkkopalvelussa(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) ja valitse myyntieräsi toimitustavaksi 'Tuo Emmyn toimipisteelle'. Saat hetkessä siistimmän vaatekaapin ja paksumman lompakon. Ja mikä parasta, olet osaltasi edistämässä kiertotaloutta ja kestävää kulutusta!

Tapahtumaetu: Tuo Emmy-myyntieräsi mukanasi Keran kiertotaloustapahtumaan ja säästä kuljetuskulut 6,90 €.

Työpaja - kierrätysruukkuja ja kasveja hedelmien siemenistä:

Millaisia huonekasveja hedelmien siemenistä kasvaa? Otetaan selvää! Kera-kollektiivin kasvityöpajassa pääset istuttamaan sitruunoita ja tuunaamaan siemenelle oman taimiruukun kierrätysmateriaaleista kotiin vietäväksi. Paikan päältä saat myös opastusta taimen hoitoon ja erilaisten hedelmien siementen idättämiseen.

Työpaja - karkkirobotit:

Tule Kera-kollektiivin Karkkirobotti-pajaan rakentamaan oma robotti karkeista! Herkullisen robotin saa mukaan kotiin vietäväksi.

Espoon kaupungin kestävän kehityksen osaamiskeskus:

Kaupungin kestävän kehityksen osaamiskeskus kertoo tapahtumassa työstään ja hankkeistaan. Voit myös osallistua robottikyselyyn.

Hodaritarjoilu:

Tapahtumassa tarjotaan ilmaisia vegaanisia hot dogeja ensimmäiselle 300 kävijälle.

Dj Laiska Jaakko:

Luvassa rentoja rytmejä.

Saapuminen

Keran hallien osoite on Karamalmintie 2, 02630 Espoo.

Junalla: E- tai U-juna. Kävele Keran juna-asemalta itään seuraten Keran Hallien taiteella koristeltua verkkoaitaa. Keran Hallien pääportti löytyy hiekkaparkkipaikan vierestä. Tule portista läpi, kävele sisään hallien pinkistä pääovesta ja suoraan käytävän päätyyn aulan jälkeen. Käytävän päädyssä astu ovesta hallien sisäpihalle.
Bussilla: 532 ja 114, pysäkki Nihtimäki (E1306). Kävele puomiportista alueelle ja suuntaa hallien sisäpihalle.
Pyörällä: Keran Hallien pyöräparkki löytyy pääportin vierestä sekä sisäpihan alusta Taproomin terassin vierestä.
Autolla: Keran Hallien hiekkaparkkipaikka löytyy hallien pääportin ja junaraiteiden välistä. Aja parkkipaikalle Karamalmintieltä. Tämä parkkipaikka on ParkkiPaten valvonnan alla, joten muista käyttää parkkikiekkoa! Pysäköinti on maksutonta 4 tunnin ajan.

Lisää saapumisohjeita löydät Keran hallien sivuilta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) sekä Citynomadista(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Tapahtuma löytyy Keran hallien sisäpihan kupeesta.

Kiertotaloutta ja robotteja -tapahtuman järjestävät Espoon kaupungin kestävän kehityksen osaamiskeskuksen hankkeet AutoMod – Autonomiset modulaariratkaisut, case: kiertotalous ja KETO – Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku. Hankkeita rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

  • Kestävä kehitys