Kaupunkipyöräkausi alkaa 1.4. vaihtelevasta säästä huolimatta – viisi vinkkiä käyttöön

31.3.2023 5.38
Kaupunkipyöriä.
Kaupunkipyörät odottavat käyttäjiään.Kuva: Olli Häkämies

Espoon ja Helsingin kaupunkipyörillä päästään taas 1.4. alkaen. Tänä keväänä vaihteleva säätilanne vaikuttaa kaupunkipyörien käyttöön. Lumisesta keväästä johtuen pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta liikenteessä.

Viisi vinkkiä kaupunkipyörien käyttöön vaihtelevan sään vallitessa:

  1. Kaupunkipyörissä ei ole talvirenkaita, joten pyörillä ei voi ajaa liukkaalla tai lumisella maaperällä. Taluta pyörää tarpeen mukaan liukkaan tien yllättäessä.
  2. Käytä pyöräilykypärää kaupunkipyörällä ajaessa.
  3. Sääolosuhteet ovat hyvin vaihtelevat, joten noudata olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Kaupunkipyöräilijänä olet itse vastuussa siitä, että otat sääolosuhteet huomioon ja ajat varovasti.
  4. Tarkista Reittioppaasta onko kaupunkipyöräasema käytössä. Runsaslumisen talven vuoksi kaikki asemat eivät ole vielä 1.4. käytössä, mutta pystytämme ne heti lumitilanteen salliessa. Reittioppaasta näet reaaliaikaisesti käytössä olevat asemat, pyörien määrän ja reitit asemille.
  5. Jos lumi estää asematelineen käyttöä, voi pyörän palauttaa aseman viereen. Täydelle asemalle palautus onnistuu, kun pyörän näytöltä on valittavissa "Palautus”. Vedä ohjaustangosta tuleva lukitusvaijeri viereisen kaupunkipyörän ympäri ja kiinnitä se palauttamasi pyörän ohjaustangon varressa olevaan lukkoon.

Rekisteröityminen ja käyttöönotto

Kaupunkipyöräverkostoon kuuluu Helsingissä ja Espoossa lähes 4 600 pyörää. Pyöräasemia on Helsingissä 347 ja Espoossa 110.

Helsingin ja Espoon kaupunkipyörät toimivat samaan tapaan kuin edellisinä vuosina. Rekisteröitymiseen tarvitset HSL-tunnuksen(ulkoinen linkki). Rekisteröinnin voit tehdä hsl.fi/kaupunkipyörät(ulkoinen linkki)-sivustolla. Rekisteröinnin yhteydessä sinun tulee syöttää järjestelmään maksukorttitiedot, ja valita nelinumeroinen PIN-koodi. Järjestelmä antaa sinulle henkilökohtaisen pyöräilijätunnuksen. Pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodin tarvitset aina, kun otat pyörän käyttöön asemalta. Matkakorttia voit käyttää pyöräilijätunnuksen sijaan, jos rekisteröit sen tunnistautumistavaksi.

Käyttöohjeet ja opetusvideot Helsingin ja Espoon kaupunkipyörille löydät täältä(ulkoinen linkki)

Helsingin ja Espoon asiakaspalvelun yhteystiedot

Pyörien asiakaspalvelun puhelinnumero on +358 9 42578810 ja sähköpostiosoite contact@citybikefinland.fi. Puhelinpalvelun aukioloajat ovat ma–pe klo 7–19 ja la–su klo 9–17.

Kaupunkipyöräpalvelusta vastaavat Kaupunkiliikenne Oy Helsingissä ja Espoon kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala Espoossa. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Digipalveluista, markkinoinnista sekä asiakassuhteista vastaa Helsingin seudun liikenne HSL. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista.

 

  • Kestävä kehitys
Koko Espoo