Suomi vahvistaa kaupallista osaamista ja läsnäoloa Washingtonissa – yhteistyö toimii ponnahduslautana myös espoolaisyrityksille

10.2.2023 5.44

Suomen F-35-hävittäjähankinta tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Suomelle syventää kaupallista ja teollista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johdolla Suomen johtavat talousalueet (Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa) ovat yhdessä Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa käynnistäneet Gateway to US Industrial Platforms -hankkeen, jonka vetäjänä aloittaa maaliskuussa Washingtonissa vahvan kansainvälisen yrityskokemuksen omaava Martti Wallin.   

Puolustusteollisuuden ohella amerikkalaiset ovat kiinnostuneet Suomen monipuolisesta osaamisesta ja kriittisestä teknologiasta älyinfrasta digitalisaatioon, kyberturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Siviiliteollisuuden osaaminen vahvistaa puolustusteollisuuden kilpailukykyä. 

Maaliskuussa Washingtonissa Industrial Counselor -tehtävissä aloittava Martti Wallin korostaa pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn sekä toimivien verkostojen merkitystä onnistumisessa Yhdysvaltojen markkinoilla.  

"Pitää tuntea oikea henkilö ja valita oikea tapa markkinoida suomalaista osaamista", muistuttaa pitkän uran puolustusteollisuuden kansainvälisillä markkinoilla muun muassa Patriassa ja Valmetissa tehnyt Wallin. 

Uusi yritysyhteistyö käynnistymässä USA:n kanssa 

"Lockheed Martin on korostanut siviiliteollisuuden teknologian ja innovaatioiden merkitystä modernille ja kilpailukykyisille puolustusteollisuudelle", toteaa yhtiön ylintä johto äskettäin tavannut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.  

F-35-hankintojen myötä Tanska ja Norja loivat Lockheed Martinin kanssa yritysyhteistyön, jossa säännöllisesti kartoitetaan mahdollisuuksia syventää yritysten kaupallista ja teknologiasta yhteistyötä. Tämän mallin mukaisesti myös Suomen on tarkoitus toimia. 

"Hävittäjähankinnat, tuleva Nato-jäsenyys ja selkeytynyt maakuva tarjoavat Suomelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa", korostaa Suomen Yhdysvalloissa toimiva suurlähettiläs Mikko Hautala.  

Hautalan mukaan nyt käynnistyvä hanke on ainutlaatuinen osoitus uudenlaisesta suomalaisesta public-private-yhteistyöstä. 

"Ilman EK:n ja johtavien kaupunkien panosta tämä ei olisi ollut mahdollista", kiittelee Hautala.    

"On arvokasta olla mukana yhteistyöhankkeessa edistämässä suomalaista teknologiavientiä ja päästä tekemään uusia avauksia Yhdysvaltojen suuntaan. Espoossa on vahvaa teknologista osaamista ja tutkimusta. Niiden ansiosta meillä syntyy vaikuttavia innovaatioita, joita maailma tarvitsee", sanoo Mervi Heinaro, Espoon elinvoimajohtaja.

"Suomen on oltava vahvemmin läsnä Yhdysvalloissa", muistuttaa myös Business Finlandin johtaja Risto Vuohelainen.  

Vuohelaisen mukaan lähivuosien aikana Suomen on hyödynnettävä kaupallisesti mahdollisimman hyvin kiinnostus Suomea ja sen teknologiasta osaamista kohtaan. 

Heräsikö kiinnostus olla mukana yritysyhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa?

Ota yhteyttä: 

Pekka Kupila
Senior Business Advisor, Enter Espoo
puh. +358 40 5860938
pekka.kupila@espoo.fi