Ota muovi omiin käsiisi: anna tarpeettomalle muoviesineelle uusi alku tuomalla se kirjaston keräyspisteeseen tai osallistumalla muoviverstaaseen

22.2.2023 13.37Päivitetty: 23.5.2023 11.25
Sinisävyisiä pullonkorkkeja vierekkäin.

Muovi on meille samaan aikaan sekä hyvin tuttu että melko vieras materiaali. Näemme sitä kaikkialla, mutta harvoin törmäämme sen muihin olomuotoihin, kuin valmiisiin tuotteisiin. Tehdäksemme muovia tutummaksi ja arvostetummaksi järjestämme kesällä muoviverstaan, jonne kuka tahansa voi tulla valmistamaan uusia muoviesineitä kierrätysmateriaalista. Keräämme verstaan materiaaleja kirjastojen keräyspisteisiin jo nyt.

Muoviesineen elämä ja kuolema

Kun muoviesine tulee käyttöikänsä päähän, eikä sitä voi enää korjata toimimaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, voi siitä valmistaa materiaalia seuraavan muoviesineen raaka-aineeksi. Vanhan muoviesineen uudelleensyntyminen etenee yleensä suurin piirtein näin: esine viedään sille muovimateriaalille osoitettuun keräyspisteeseen, ja sieltä edelleen sopivalle käsittelylaitokselle. Laitoksella muoviesineet yleensä murskataan tai silputaan, ja samalla muut aineet, kuin muovi, erotellaan pois. Lopuksi puhdas muovimurska työstetään uuden tuotteen valmistajia palvelevaan muotoon, eli usein pieniksi pelleteiksi, ja sitten pelletit muovataan uuden tuotteen muotoon.

Tässä silputtu muovi valuu pesusta kuivuriin.

Kesällä järjestettävässä muoviverstaassa asukkaat pääsevät tutustumaan tähän prosessiin omin silmin ja käsin, vaikka isolla laitoksella käsittely on tietysti hiukan erilaista, kuin pienessä käsityöverstaassa. Verstaaseen voi kuka tahansa tulla valmistamaan silputusta jätemuovista ammattilaisten ohjaamana uusia muoviesineitä. Verstas järjestetään yhteistyössä Muoviamo-työryhmän kanssa, joka toiminnassaan pyrkii hyödyntämään taiteen potentiaalin muovijätteen kierrättämisessä ja jalostamisessa uusiokäyttöön. Muovimateriaalien kierto on ehdottoman tärkeää planeettamme hyvinvoinnille, kestävälle talouskasvulle ja järkevälle kulutuskulttuurille. Mutta se voi samaan aikaan olla myös hauskaa, luovaa, kaunista ja mukaansatempaavaa, niin kuin tämän verstaan toivomme olevan.

Kierrätys voi olla kaunista - Muoviamo valmistaa kierrätysmuovista taide-esineitä. Kuva: Muoviamo

Keräyspisteelle vain PP5-muovia

Muovi on yleisnimi kymmenille erilaisille materiaaleille. Ämpäri, tuorekelmu ja vaahtomuovi näyttävät ja tuntuvat niin erilaisilta juuri sen takia, että ne ovatkin varsin erilaisia materiaaleja. Eri muovit käyttäytyvät eri tavoin, soveltuvat eri tarkoituksiin ja vaativat erilaista jatkokäsittelyä.

Keräämme kirjastojen keräyslaatikkoon vain PP5-muovia. PP5, eli polypropeeni on yksi yleisimmistä muovilaaduista, sillä se on kevyttä ja kestävää. Sitä käytetään muun muassa elintarvikepakkauksissa, kuten jugurtti- ja siirappipurkeissa sekä erilaisissa muoviesineissä, kuten ämpäreissä, leluissa tai puutarhakalusteissa. Haluamme kerätä tähän tarkoitukseen juuri tätä muovia, sillä se sulaa helposti ja tasaisesti muoviverstaan koneissa.

PP-05-kolmiomerkinnän löytää yleensä muoviesineen pohjasta.

Polypropeenin tunnistaa kolmiomerkinnästä PP-05, joka on yleensä pakkauksen pohjassa. Tieto muovilaadusta on voitu myös kirjoittaa pakkauksen etikettiin. Erilaiset muovit eivät toimi samoissa käyttökohteissa, eikä niitä voi vapaasti sekoittaa keskenään. Joukkoon kuulumattomien muovien pois poimiminen on ylimääräistä, aikaa vievää työtä – siksi on tärkeää, että niin tähän keräyspisteeseen kuin kodinkin lajitteluastiaan laitetaan vain sellaista muovia, jota juuri siihen astiaan on varauduttu vastaanottamaan.

Muovi ei kierrä ilman lajittelijoita

Verstas toteutetaan osana Espoon vetämään Kaikki muovi kiertää - aluekokeiluilla käytäntöön -hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa uusiomuovin markkinoita, siis parantaa kierrätysmuovin kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Hanke koostuu useasta työpaketista, joista kukin keskittyy etsimään parhaita kiertotapoja hiukan erilaisille muovivirroille.

Tällä verstaalla emme varsinaisesti hae uutta kierrätysprosessia PP5-muoville – emme suinkaan aio laittaa kaiken espoolaisen PP5-muovin käsittelyä vapaaehtoisten verstaaseen osallistuvien asukkaiden harteille. Verstaan tehtävänä on ennemminkin lisätä ymmärrystä muovimateriaalin arvosta, sillä asukkaiden rooli muovijätteen lajittelijana on korvaamaton. Ilman lajiteltua muovia ei ole mitään, mitä hiotuinkaan kierrätysjärjestelmä pystyisi käsittelemään. Ilman korkeaa lajitteluastetta ei kierrätetyn materiaalin aste koskaan nouse kovin korkealle. Ja ilman onnistunutta pakkausmuovinkeräysjärjestelmää ei muiden jakeiden keräykseen löydy investoijia. Näistä syistä haluamme tarjota mahdollisuuden tehdä lähempää tuttavuutta tämän monipuolisen materiaalin kanssa, ja toivomme, että keräyspisteet täyttyvät oikein lajitellusta PP5-muovista ja verstas uteliaista kaupunkilaisista.

Tuo vanha PP5-muovinen esineesi Sellon kirjastoon 25.3.12.4. tai Tapiolan kirjastoon 13.30.4.!

Verstas on auki 4.5.-7.7. Lue lisätiedot ja ilmoittaudu maksuttomaan työpajaan Muoviamon sivuilla(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)!

  • Kestävä kehitys
LeppävaaraTapiola