Löydä alueesi kierto- ja jakamistalouden palvelut pääkaupunkiseudun Palvelukartalta

13.2.2023 8.29Päivitetty: 15.2.2023 15.21
Palvelukartan kiertotalouden palvelut kokoavat Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kiertotalousalan yritykset ja palvelut.
Kuva: Vapa Media Oy

Pääkaupunkiseudun Palvelukartalla on uusi kokonaisuus nimeltä Kiertotalous, mistä löydät muun muassa vuokraus- ja korjauspalvelut, yhteiskäyttötilat ja second hand -myymälät alueellasi. Palvelukokonaisuuteen on koottu yli 370 pääkaupunkiseudulla toimivaa kierto- ja jakamistalouden palvelua.

Pääkaupunkiseudun Palvelukartalta, osoitteessa palvelukartta.espoo.fi(ulkoinen linkki), löydät julkiset palvelut, valtion palvelut ja myös yksityisiä palveluja. Kartalle on uutena ominaisuutena koottu oma kokonaisuus kierto- ja jakamistalouden palveluille. Palvelukartan kiertotalouden palveluista löytyy kirpputoreja, uusiomateriaaleista valmistettujen tuotteiden myymälöitä, kirjastojen välineiden ja laitteiden lainauspalveluja, hävikkiruoan myyntipisteitä, vuokraus- ja korjauspalveluja, yhteiskäyttötiloja sekä yhteiskäyttöisiä kulkuneuvoja. 

Palvelukartan uuden toiminnon tavoitteena on helpottaa palvelujen löytämistä ja edistää kiertotaloutta asukkaiden arjessa. Kiertotalouden palveluissa on mukana sekä yritysten tarjoamia että kaupunkien omia palveluja. Kartalle merkityt toimijat ja yritykset toteuttavat palvelussaan kierto- ja jakamistaloutta ja edistävät kestäviä elämäntapoja. Asukkaille tarjottavien kierto- ja jakamistalouden palvelujen edistäminen on yksi Kestävä Espoo-ohjelman tavoitteista, jolla pyritään vähentämään kulutusperusteisia päästöjä. 

Kierto- ja jakamistalous uudistavat tapaamme kuluttaa  

Kiertotalouden perusajatuksena on resurssien tehokas käyttö. Luonnonvaroja käytetään säästeliäästi, tuotteet ja materiaalit säilytetään kierrossa mahdollisimman pitkään ja tuotannosta ja kulutuksesta syntyvän hukan ja jätteen määrä pyritään minimoimaan. Jakamistaloudessa kuluttaminen ei perustu omistamiseen vaan jakamiseen. Jakamistalouden ydinajatuksena on tavaroiden, tilojen ja palvelujen tehokkaampi hyödyntäminen siirtymällä omistajuudesta käyttöoikeuksiin, vuokraamiseen, lainaamiseen ja yhteiskäyttöön.  

Näin löydät pääkaupunkiseudun kierto- ja jakamistalouden palvelut Palvelukartalla 

Nähdäksesi kierto- ja jakamistalouden palvelut Palvelukartalla, voit joko kirjoittaa Palvelukartan aloitussivun hakukenttään hakusanan ”kiertotalous”, tai vaihtoehtoisesti selata etsimääsi palvelua palveluluettelon avulla.

Pääset kiertotalouden palveluluetteloon valitsemalla etusivulta ”Tutustu palveluihin palveluluettelon avulta”. Avaa palveluluetteloista Asuminen ja kaupunkiympäristö, ja valitse avautuvista vaihtoehdoista Kiertotalous. Kiertotalouden palveluluetteloa voi tarkastella palveluittain avaamalla luettelon. Tällöin voit valita näytettäväksi yhden tai useamman seuraavista kiertotalouden palveluista: hävikkituotteet, kierrättäminen, kirjastojen esineet ja laitteet, korjaus- ja huoltopalvelut, käytetyt tavarat ja uusiotuotteet, lainaus- ja vuokrauspalvelut, muut kiertotalouden palvelut, yhteiskäyttöiset kulkuneuvot, sekä yhteiskäyttötilat. 

Palvelukartta(ulkoinen linkki)

Palvelukartan kiertotalouden palvelukokonaisuutta kehitetään Espoon kaupungilla osana Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hanketta. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella ja rahoitus on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

  • Kestävä kehitys
  • Yrittäjyys