Sienityöpajoista vinkkejä sienten säilöntään ja sieniruokien kokeiluun

26.1.2023 14.15Päivitetty: 30.1.2023 10.00
erilaisia sieniä
Kuva: Chris Holtslag

Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskus toteuttaa erilaisia vihreän siirtymän demonstraatiota yritysten kanssa. Demonstraatiot ovat kokeiluja, jotka edistävät päästöttömiä ja luonnonvaroja säästäviä tai luonnon monimuotoisuutta edistäviä tuotteita ja palveluja. Helsieni Oy:n asukkaille suunnatuissa työpajoissa tutustutaan sienten säilömiseen.

Helsieni Oy on Kerassa toimiva kiertotalouteen perustuva yritys, joka kasvattaa sieniä omalla viljelmällään, myy kasvatuspaketteja sienten kotikasvatukseen sekä järjestää sieniaiheisia työpajoja. Helsienen tavoitteena on edistää sienten käyttöä ja lisätä sienestämisen ja sienten arvostusta ravintona.

Helsienen perustaja Chris Holtslag esittelee yrityksen sieniviljelmällä Kerassa kasvavia osterivinokkaita.Kuva: Olli Urpela

Tässä kokeilussa on tavoitteena lisätä osaamista sienten säilömismenetelmistä, innostaa ihmisiä sienestämään ja kasvattamaan sieniä sekä kokeilemaan uusia sieniruokia. Säilömismenetelmät itsessään ovat vanhoja, mutta ne ovat jääneet monilta unholaan pakastimien ja supermarkettien myötä. Säilömismenetelmiä ei enää opeteta nuorille, mikä vähentää sienten käyttöä. Säilömismenetelmien oppiminen mahdollistaa sienten ympärivuotisen käytön ja vähentää näin osaltaan energiaintensiivisten ruoka-aineiden kulutusta.

“Jos keräät tai kasvatat itse sieniä, on hyvin mahdollista, että sieniä jää yli oman kulutustarpeen, joten on kätevää opetella erilaisia tapoja säilöä sieniä myöhempää käyttöä varten”, Helsienen perustaja ja työpajojen järjestäjä Chris Holtslag sanoo.

Kokeilussa järjestettävissä työpajoissa opetetaan erilaisia sienten säilömismenetelmiä, joiden ohjeet julkaistaan myös Helsienen verkkosivuilla. Työpajoissa kokeiltavia sienten säilömis- ja käyttötapoja ovat kuivaus, jauheen valmistus, sienijerky, öljyjen lisääminen, pikkelöinti, fermentointi ja levitteiden valmistus. Jokainen kurssin osallistuja saa sienireseptien lisäksi mukaansa itse tehdyn purkin pikkelöityjä osterivinokkaita kotiin vietäväksi.

Työpajat ovat kaikille avoimia ja erityistä huomiota kiinnitetään nuorten saamiseen mukaan. Kaikille avoimien työpajojen lisäksi sienityöpajoja järjestetäänkin kouluissa nuorille kotitalousopetuksen yhteydessä.

Kokeilussa järjestettävät työpajat ja ilmoittautumisohjeet:

Kaikki Vihreän siirtymän demonstraatiot toteutetaan loppuvuoden 2022 ja kevään 2023 aikana. Demonstraatioiden etenemistä voi seurata Espoon kaupungin kanavissa.

Vihreän siirtymän demonstraatio on osa Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO -hanketta. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, Valtion teknillinen tutkimuslaitos (VTT), Aalto-yliopisto ja Omnia ja se rahoitetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
  • Kestävä kehitys
  • Innovaatiotyö