Raide-Jokerin koeajot alkavat Espoossa – pikaraitiotie linkittyy sekä metroon että junarataan

30.1.2023 7.30Päivitetty: 8.2.2023 8.53
Raide-Jokerin raiteet Leppävaarassa. Taustalla taloja.
Espoon puolelle tulee 12 Raide-Jokerin pysäkkiä. Ensimmäinen Espoon puolelle ulottuva koeajoalue on Pitäjänmäeltä Leppävaaraan. Kuva: Taneli Lahtinen

Raide-Jokerin koeajot etenevät Espoon puolelle 1.2. Pikaraitiotie on Espoolle merkittävä uusi kulkumuoto, joka tukee kaupungin hiilineutraaliustavoitteita.

Espoon Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen kulkeva Raide-Jokeri parantaa raideliikenteen yhteyksiä ja lisää poikittaisen joukkoliikenteen täsmällisyyttä, kapasiteettia ja matkustusmukavuutta. Uusi ratayhteys kytkee toisiinsa Espoon merkittävimmät teknologia-alan työpaikka-alueet Keilaniemen, Otaniemen ja Leppävaaran.

Leppävaarassa Raide-Jokeri linkittyy kaupunkirataan ja sen tulevaan jatkeeseen sekä kaukoliikenteen junaverkkoon. Leppävaara on kaupallisesti vetovoimainen alue ja sen palvelut ovat uuden raideyhteyden ansiosta entistä paremmin saavutettavissa. Otaniemessä ja Keilaniemessä Raide-Jokeri linkittyy metroon.

Raide-Jokerin varteen on jo toteutunut sekä suunnitteilla uutta asunto- ja työpaikkarakentamista. Raide-Jokeri on vauhdittanut esimerkiksi Vermonniityn rakentamista Perkkaalla. Myös Keilaniemen kehittymiseen ja rakentamiseen Raide-Jokeri on vaikuttanut. Toimistoalueena tunnetusta Keilaniemestä, jossa sijaitsee useiden suurten pörssiyritysten pääkonttoreita, kehittyy ainutlaatuinen merellinen asuin- ja toimistoalue hotelleineen. Aalto-yliopistolla on merkittävä rooli siinä, että Raide-Jokeri kulkee Otaniemen kautta.

“Raide-Jokeri tukee Espoon verkostomaista kaupunkirakennetta ja edistää kaupungin kestävää kehitystä ja kasvua, kun asuminen, työpaikat ja palvelut sijoittuvat hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo.

Raideliikenne tukee Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Raide-Jokerin koeajot etenevät Espoon puolelle 1.2. Kuva: Raide-Jokeri

Koeajot saadaan päätökseen kevään aikana

Raide-Jokerin koeajot Espoon puolella alkavat keskiviikkona 1.2. Tuolloin pikaratikka ajaa Helsingistä Pitäjänmäeltä Leppävaaraan Alberganesplanadille. Koeajot osuudella kestävät helmikuun ajan. Maaliskuussa koeajoalue ulottuu Alberganesplanadilta Keilaniemen päätepysäkille saakka. Espoon jälkeen koeajot palaavat Helsingin puolelle

Jokaisella koeajoalueella testataan ensin hidasajossa, kuinka vaunu liikkuu radalla. Tämän jälkeen tehdään liikennevalo- ja vaihteenohjaustestaukset sekä hämärä- tai pimeäajot. Koeajojen loppupuolella ajetaan liikennöintinopeudella.

Raide-Jokerin rakennustyöt alkoivat kesällä 2019. Rakentaminen on edennyt aikataulusta edellä.  

Raide-Jokerin koeajot saadaan päätökseen kevään aikana ja vasta sen jälkeen tiedetään, voidaanko aikataulussa olevat riskivaraukset purkaa. Raide-Jokerin liikenne käynnistyy viimeistään vuoden 2024 alussa, mutta sen käynnistymiseen syksyn 2023 aikana varaudutaan rakennusprojektissa, kalustotoimituksissa sekä kuljettajien koulutuksessa. Päätös liikenteen käynnistymisajankohdasta tehdään näillä näkymin kesän aikana.

Raide-Jokerin reitin pituus on noin 25 kilometriä, joista 16 kilometriä sijoittuu Helsinkiin ja yhdeksän Espooseen. Raide-Jokeri, tuleva pikaratikka 550, korvaa nykyisen bussilinjan 550, jonka kuljetuskapasiteetti ei pysty vastaamaan kasvavaan matkustajamäärään.

  • Kaupunkikehitys
LeppävaaraTapiola