Tanssia, laulua ja yhteistä riemua – kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlassa tärkeintä oli yhdessä oleminen

2.12.2022 14.35
Oppilaat tanssivat kikapota.
Kuva: Marika Tuominen

Espoon kaupungin kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlaa vietettiin torstaina 1. joulukuuta Opinmäessä. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kanssa yhteistyössä järjestetyssä juhlassa kuultiin juhlapuheita- ja tervehdyksiä sekä tanssittiin, laulettiin ja nostettiin malja 105-vuotiaalle Suomelle sekä Espoo 50 vuotta kaupunkina -juhlavuoden kunniaksi. 

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlaa vietettiin jälleen perinteiseen tapaan yhdessä kahden vuoden virtuaalijuhlinnan jälkeen. Päivän aikana järjestettiin kolme juhlaa, joihin osallistui yhteensä noin 4 000 oppilasta opettajineen.  

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla on järjestetty vuodesta 2017 alkaen yhteistyössä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kanssa.  

Storängens skolan oppilaat olivat valmistautuneet juhlaan harjoittelemalla tansseja. Kuva: Marika Tuominen

Juhlan ohjelmassa korostui yhteisöllisyys 

Jännitys ja pitkään kestänyt odotus oli aistittavissa Opinmäen aulassa, kun kuudesluokkalaiset saapuivat juhlatamineissaan nostamaan alkumaljan juhlan aluksi. Kikapon ja valssin tanssiaskeleita on harjoiteltu kouluissa jo pitkin syksyä ja itsenäisyyspäiväjuhlaa varten oli keskusteltu myös juhlaetiketistä ja harjoiteltu kaupungin edustajien tervehtimistä.  

”Olemme harjoitelleet lauluja ja kikapon ja valssin tanssimista liikuntatunneilla. Ensimmäisellä kerralla valssi oli hieman vaikeaa, mutta se helpottui pikkuhiljaa”, Storängens skolan oppilaat kertovat.  

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sekä kasvun ja oppimisen toimialan edustajat tervehtivät oppilaita heidän saapuessaan juhlasaliin. Ohjelma alkoi kaupunginjohtajan juhlapuheella ja opetusministeri Li Anderssonin videotervehdyksellä. Molemmissa puheissa korostettiin yhteisöllisyyden merkitystä poikkeuksellisten aikojen jälkeen.  

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä piti juhlapuheen sekä kiitti Onni Lonkaa Espoon juhlavuoden kunniaksi sävelletystä kappaleesta.Kuva: Marika Tuominen

Juhlatanssien ja Maamme-laulun jälkeen juhlijat yhtyivät yhteislauluun kaupungin juhlavuoden kunniaksi sävelletyn kappaleen “Yhdessä ollaan enemmän” aikana.  

“Täällä on ollut tosi kivaa ohjelmaa. Juhlapuheissa kerrottiin Suomesta ja Espoosta, ja juhlassa soitettiin ja laulettiin. Täällä oli tosi hienoa ja paljon enemmän ihmisiä kuin etukäteen ajattelimme”, Päivänkehrän koulun oppilaat Komeetan toimipisteestä kuvailevat juhlan jälkeen. 

Juhlan päätteeksi niin oppilaat kuin opettajatkin innostuivat tanssiin Varusmiessoittokunnan bändin tahdittamana. Riemusta ja juhlahumusta päätellen yhdessä vietetty juhla oli kaivattu pitkän etäajan jälkeen.  

Päivänkehrän koulun oppilaat kehuivat juhlan ohjelmaa.Kuva: Marika Tuominen

Itsenäisyyden lisäksi juhlittiin Espoon kaupunkia 

Itsenäisen Suomen lisäksi Opinmäessä juhlittiin Espoo 50 vuotta kaupunkina -juhlavuotta. Juhlasalista poistuessa oppilaat katselivat toistensa tekemiä “Minun Espooni” -aiheisia oppilastöitä. 

"Toivoisin, että 50 vuoden päästä Espoo olisi vielä saavutettavampi kaikille ihmisille. Toisaalta olemme tyytyväisiä Espooseen myös tällaisenaan”, oppilaat Espoo International Schoolista toteavat.

Oppilaat Espoo International Schoolista juhlivat tutussa ympäristössä omalla koulullaan.Kuva: Marika Tuominen
  • Kasvatus ja opetus
  • Perusopetus