Päihdetilannekysely 2022: Alaikäisten vapettaminen merkittävässä kasvussa

27.12.2022 9.15

Päihdetilannekysely toteutettiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 26.9–16.10.2022. Kyselyn avulla saatiin tietoa kaupunkilaisten näkemyksistä oman asuinalueen päihdetilanteesta. Kysymysten aiheena olivat eri päihteiden näkyminen julkisissa tiloissa ja asuinalueiden turvallisuus. Painopiste oli erityisesti alaikäisten päihteiden käytössä.

Tänä vuonna näkemyksistään kertoi 2 475 espoolaista. Vastaajamäärä nousi noin 450 vastaajalla vuodesta 2020. Nuoret, 13–17-vuotiaat, vastasivat molempina vuosina aktiivisimmin.

Alaikäisten vapettaminen merkittävässä kasvussa

Suurin muutos edelliseen kyselyyn oli alaikäisten sähkösavukkeiden (vape) käytön kasvu. Vuonna 2020 vapettamista alaikäisillä havaitsi 26 % vastaajista ja vuonna 2022 jo 57 %. Nousua oli 31 prosenttiyksikköä edelliseen kyselyyn verrattuna. Vuonna 2021 tehdyssä kouluterveyskyselyssä trendi ei ollut vielä nähtävissä.  

Alaikäisten vapen lisääntynyt käyttö on huomattu myös nuorisotyössä ja kouluissa ympäri pääkaupunkiseutua. Päihdetilannekyselyn tulokset vahvistavat näin aiempia huomioita. ”Haluamme kannustaa kouluja ja huoltajia keskustelemaan lasten kanssa vapettamisen haitoista ja niitä koskevista ikärajoista” sanoo Espoon ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija Tuija Tuormaa. ”Keväällä 2022 pääkaupunkiseudun yläkouluille ja huoltajille jaettiin tietopaketti vapettamisen terveyshaitoista ja niitä koskevasta lainsäädännöstä. Toivottavasti se on lisännyt myös huoltajien tietoisuutta sähkösavukkeista.”

Kokemus julkisten tilojen turvallisuudesta entisellä tasolla

Viime kyselyssä nostimme esille julkisten tilojen turvallisuuden. Niiden osalta kahdessa vuodessa ei suuria muutoksia ole tapahtunut. Huolestuttavaa on, että Espoon alueella ongelmallinen päihteidenkäyttö ei joukkoliikenteen, liikenteen solmukohtien sekä joidenkin kauppakeskuksien alueella ole vähentynyt. Seksuaalinen häirintä päihtyneiden aikuisten taholta yleisissä tiloissa näkyi edelleen vastauksissa. Yleensä häirinnän kohteena oli alaikäinen tyttö ja tekijänä aikuinen mies. Sama trendi näkyi myös viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä, jossa alaikäisten kokema seksuaalinen häirintä oli hälyttävän yleistä niin somessa kuin julkisissa tiloissa.

Saimme rakentavia ja konkreettisia ehdotuksia, kuinka päihdehaittoja voidaan lieventää ja julkisten tilojen yleistä turvallisuutta kohentaa Espoon alueella. Kyselyn tietoja hyödynnetään Espoon kaupungin ehkäisevässä päihdetyössä ja kaupungin muiden toimintojen suunnittelussa. Suuret kiitokset kaikille vastanneille.

Lisätietoa sähkösavukkeista, puheeksiotosta ja tuesta löytyy täältä.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Kuva 1: Alaikäisten päihteiden käytön havainnointi Espoon asuinalueilla vuosina 2020 ja 2022.