Espoon Future Mentors -ohjelma Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailun finaaliin

14.12.2022 5.38

Espoo järjesti keväällä 2022 Future Mentors -ohjelman osana Espoossa pidettyä Eurocities-kaupunkiverkoston vuosikokousta. Ohjelma on nyt valittu 10 finalistin joukkoon Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailussa. Voittaja julkistetaan Euroopan nuorison teemavuoden päätösjuhlassa 19.1.2023.

Kilpailussa etsitään Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia ja sen kautta halutaan nostaa esiin suomalaista osaamista nuorten osallistamisessa.

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkiaan(ulkoinen linkki) ja eniten ääniä saanut ehdotus palkitaan ”Yleisön suosikki” -palkinnolla.

Ohjelman ytimessä dialogisuus

Future Mentors -ohjelman ytimessä oli dialogisuus ja aito kohtaaminen sekä pysähtyminen nuorille tärkeiden asioiden äärelle. Niillä päätöksillä, joita kaupungeissa nyt tehdään, on kauaskantoiset seuraukset pitkälle tulevaisuuteen. Nuoret ovat niitä, jotka tulevat elämään siinä tulevaisuudessa. Heillä tulisi olla ääni niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään.

”Dialogisuudelle ja yhteisen ymmärryksen rakentamiselle on kasvava tarve yhteiskunnissamme, ratkaistessamme nykyisiä ja tulevia, monimutkaisia haasteita. Niitä ei ratkaista yksin, vaan yhdessä ja siihen keskusteluun halusimme ottaa nuoret entistä vahvemmin mukaan”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Future Mentors -ohjelmaan osallistui 26 eurooppalaista kaupunkia. Ohjelma käynnistyi tammikuussa 2022 ja huipentui kesäkuussa Espoossa järjestettyyn Eurocities-vuosikokoukseen. Kyseessä oli käänteinen mentorointi, jossa nuoret mentoroivat kaupunkinsa päättäjää oman kaupunkinsa kestävään tulevaisuuteen liittyen. Espoossa mentoroitiin kaupunginjohtaja Mäkelää. Kustakin kaupungista yksi nuori osallistui Espoon vuosikokoukseen, jossa nuoret antoivat kuusi suositusta nuorten osallisuudesta. Niitä viedään eteenpäin Eurocities-verkostossa ja kansainvälisillä foorumeilla.​

Vuosi 2022 oli Euroopan nuorison teemavuosi, jolla tunnustettiin Euroopan nuorison merkitys paremman – vihreämmän, osallistavamman ja digitaalisemman – tulevaisuuden luomisessa. Espoon kaupunki järjesti Future Mentors -ohjelman osana teemavuoden kokonaisuutta.

Tulokset ja materiaali ohjelman järjestämiseen julkaistaan joulukuussa

7.12. Espoon kaupunki järjesti yhdessä Helsinki EU Officen ja Eurocities-kaupunkiverkoston kanssa nuorten teemavuoden yhteenvedon. Tilaisuudessa Espoon kaupunki julkaisi koosteen nuorten esille nostamista teemoista, Future Mentors -ohjelman tuloksista ja palautteesta sekä materiaalit, joiden avulla mikä tahansa kaupunki voi järjestää vastaavan ohjelman joko itse tai yhdessä muiden kaupunkien kanssa. Englanniksi julkaistu materiaalipaketti sisältää myös nuorten laatimat suositukset ja päättäjien kommentteja nuorten esille nostamiin teemoihin.

”Pääsimme esittelemään Future Mentorsia ja sen tuloksia joulukuussa myös Brysselissä pidetyssä Euroopan nuorisovuotta paketoivassa tilaisuudessa. Tilaisuudessa pohdittiin, kuinka voisimme rakentaa tulevaisuuskestäviä kaupunkeja, joissa myös nuoret viihtyvät, ja joihin nuoret tuntevat kuuluvansa. Tämä on myös Espoolle tärkeää”, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Milla Ovaska.

Lisätiedot

Marianne Julkunen, va. osallisuuden kehittämispäällikkö, Espoon kaupunki, puh. +358 40 5543606, marianne.julkunen@espoo.fi

Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö, puh. +358 43 8244911, milla.ovaska@espoo.fi

#FutureMentors2022

Eurocities2022: The Future Mentors programme(ulkoinen linkki)

Espoo.fi: Nuoret eri puolilla Eurooppaa mentoroivat kaupunkipäättäjiä kevään ajan

  • Kansainvälisyys