Taidetyöskentely toi iloa vammaispalveluiden toimintakeskuksiin

28.11.2022 8.03

Taiteilija Elina Laitinen työskenteli vammaisten parissa toimintakeskuksissa syksyllä 2022. Hän ohjasi itsenäisesti aamuin erilisiä pienryhmiä ja toteutti taidepajoja osana normaalia iltapäivätoimintaa. Toimintakeskuksissa kaikki saivat osallistua taiteen tekoon omista lähtökohdistaan.

Taiteilija Elina Laitinen työskenteli vuoroviikoin Kuninkaantien ja Riilahden toimintakeskuksissa 15.8.-11.11.2022. Taiteen saavutettavuus on Laitiselle tärkeää ja hän työskentelee mielellään erilaisten yhteisöjen kanssa. Taiteilija aluksi tutustui kumpaankin toimintakeskukseen ja laati tämä perusteella toimintakeskuksen asukkaille sopivan taidetyöskentelyn aikataulun ja rakenteen.

Aamupäivisin toistuivat pienten osallistujamäärien taideryhmät, johon osallistui yhteensä 21 asiakasta. Taideryhmiin pyrittiin valitsemaan henkilöt, jotka eivät välttämättä muuten pääse niin helposti kuvataiteen pariin ja joiden kanssa taiteilija pystyi toimimaan ilman henkilökunnan apua. Taideryhmissä kokeiltiin monia tekniikoita. Ensimmäisten kokeilujen jälkeen osallistujat saivat itse päättää mitä tekniikkaa halusivat käyttää lisää. Maalaaminen oli suosittua ja sitä tehtiin paljon.

“Pienissä taideryhmissä jokainen sai syventyä rauhassa omaan tekemiseen. Minulta sai ohjausta aina tarpeen tullen. Välillä rauhallinen ja tekevä tunnelma sai minutkin maalaamaan ja piirtämään. Maalaaminen onnistuu melkein kaikilta ja tarjoaa suoran väylän omaehtoiseen ilmaisuun”, Laitinen kertoo.  

Iltapäivisin ryhmissä tapahtuvaan toimintaan asiakkaat saivat tulla mukaan oman kiinnostuksensa mukaan. Ryhmissä iltapäivisin tapahtuvat taidepajat olivat nopeita, mutta antoisia pyrähdyksiä kuvallisen ilmaisun maailmaan. Asiakkaiden vaihtelevat kyvyt osallistua pyrittiin huomioimaan toiminnan suunnittelussa. Henkilökunnan aktiivinen osallistuminen mahdollisti onnistuneen tekemisen suurempien ryhmien kanssa.

Kun osallistujilta kysyttiin, mikä taideryhmissä oli kivaa, useampi mainitsee tupsujen tekemisen olleen parasta. “Parasta oli, kun taideryhmässä saa olla ja piirtää vaan. Saa olla hiljaa”, eräs osallistuja kiteytti.

Elina Laitinen

Taiteilija ja vaatesuunnittelija Elina Laitinen on palkittu vaatesuunnittelija ja taiteilija, jonka teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Taidetyöskentelyn Kuninkaantien ja Riilahden toimintakeskuksissa mahdollisti Espoon kulttuuritoimen projektiapuraha. Laitisen työskentelyä keskuksissa oli suunniteltu keväästä 2020 asti ja projekti päästiin toteuttamaan syksyllä 2022. Hän on aikaisemmin toiminut taiteilijana muun muassa päiväkodissa Helsingissä ja vammaispalveluiden päiväaikaisessa toiminnassa Lahdessa.

Kuva: Taiteilija ja vaatesuunnittelija Elina Laitinen
Kuva: Taiteilija ja vaatesuunnittelija Elina Laitinen
Kuva: Taiteilija ja vaatesuunnittelija Elina Laitinen