Painavaa asiaa kevyesti kuunneltavissa – Tukevaa puhetta -podcast-sarja paneutuu opetuksen tukeen espoolaisissa kouluissa

21.11.2022 11.55Päivitetty: 23.11.2022 6.43
Kuva luokkahuoneesta ja teksti "Tukevaa puhetta".

Mitä inkluusio tarkoittaa ja miten sitä toteutetaan kouluilla? Miten tukea tarvitsevat oppilaat huomioidaan? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia espoolaisten opettajien Tukevaa puhetta -podcast-sarjassa, jossa keskustellaan koulumaailmaa puhututtavista aiheista. Opettajille suunnatut jaksot ovat mielenkiintoista kuunneltavaa myös muille aiheesta kiinnostuneille ja tarjoavat esimerkiksi huoltajille erilaisen näkökulman koulumaailmaan.

Opettajat Johannes Ruoho, Taina Ek ja Mirka Tuulisaari toimivat opetuksen tuen kehittäjäopettajina Espoossa. Kehittäjäopettajina he järjestävät koulutuksia, antavat vertaistukea ja ylläpitävät aiheesta kiinnostuneiden opettajien viestintäverkostoa, jossa jaetaan vinkkejä sekä keskustellaan ja kysytään mieltä askarruttavista asioista.

Opettajan työ on jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä, ja sen tueksi on tarjolla paljon erilaisia koulutuksia, webinaareja ja työpajoja. Tilaisuuksiin osallistutaan yleensä päivän päätteeksi oppituntien jälkeen. Kehittäjäopettajat kaipasivat raskaampien koulutusten rinnalle myös kevyempää vaihtoehtoa, jolloin syntyi idea podcastin tekemisestä.

– Podcast-jakson voi kuunnella vaikka aamulla työmatkan aikana tai koiran kanssa lenkkeillessä. Jos koulutuksia vertaa lounaisiin, podcastit ovat kevyitä välipaloja, Ruoho kuvailee. Hän toimii Soukan koulussa kieli- ja kulttuuriryhmien opettajana. Sarjan tekijöistä Ek työskentelee laaja-alaisena erityisopettajana Ymmerstan koulussa ja Tuulisaari luokanopettajana Lintulaakson koulussa.

Podcast-jaksoissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja käytännön kokemuksia kouluilta

Kolmikon idea sai heti kannatusta muiden kehittäjäopettajien keskuudessa. Podcast-sarjan käytännön toteutus vaati uuden opettelua myös kehittäjäopettajilta.

– Toteutukseen liittyi yllättävän monta vaihetta aina suunnittelusta ja käsikirjoituksesta itse nauhoittamiseen ja jaksojen editoimiseen. Kaikki tämä on ollut meille uutta. Käytännön toteutukseen saimme tukea kaupungin viestinnästä, Ruoho kertoo.

Syksyn aikana julkaistaan neljä jaksoa. Jaksojen aiheiksi on valittu ajankohtaisia teemoja, jotka ovat herättäneet keskustelua niin opettajien keskuudessa kuin myös mediassa.

Jaksoissa vierailee Espoossa työskenteleviä alan asiantuntijoita. Sarjan aloittaa inkluusioon ja opettajien väliseen yhteistyöhön liittyvä jakso, jossa Lintuvaaran koulun rehtori Birgit Paju kertoo koulun hyviksi todetuista toimintatavoista. Inkluusioon palataan neljännessä jaksossa, jossa luokanopettaja Pirjo Peltola ja erityisluokanopettaja Mirva Hunsa-Äijälä avaavat yhteisopettajuuden merkitystä onnistuneessa inkluusion toteutuksessa Lintulaakson koulussa.

Sarjassa päästään myös tutustumaan luokanopettaja Liisa Holopaisen kehittämiin vertaissovittelumalliin pohjautuviin käytänteisiin luokassa. Nepsy-piirteiden eli neuropsykiatristen haasteiden huomioimiseen opetuksessa johdattaa erityisopettaja ja neuropsykiatrinen valmentaja Anni Koivu ja koulutoimintaterapeutti Anne Laitinen.

Tukevaa puhetta -sarjan neljännessä jaksossa Johannes Ruoho ja Mirka Tuulisaari keskustelevat luokanopettaja Pirjo Peltolan ja erityisluokanopettaja Mirva Hunsa-Äijälän kanssa yhteisopettajuudesta ja inkluusion toteutuksesta Lintulaakson koulussa.

Sisältöä alan ammattilaisille ja koulun arjesta kiinnostuneille

Podcast-sarja on suunnattu opettajille, mutta sen toivotaan tavoittavan myös muita aiheesta kiinnostuneita.

– Toivottavasti jaksot antavat ajattelulle uusia uria! Niiden pohjalta voi miettiä, miten teemat näkyvät oman koulun arjessa tai miten toimintaa ja yhteistyötä voisi kehittää, Ruoho esittää.

Myös huoltajat voivat löytää podcast-sarjan avulla erilaisen näkökulman koulumaailmaan.

Podcast-sarjalle on suunnitteilla jatkoa, mutta uusien jaksojen nauhoittamista ei ole vielä aloitettu.

– Espoossa on niin paljon loistavia ammattilaisia, että edes osa heistä olisi hienoa saada vielä podcastiin mukaan, Ruoho toteaa lopuksi.

Tukevaa puhetta -podcast-sarjan ensimmäinen jakso on kuunneltavissa Espoon kaupungin Spotify(ulkoinen linkki)- ja SoundCloud-tileillä(ulkoinen linkki). Loput jaksoista julkaistaan marras-joulukuun aikana.

  • Kasvatus ja opetus
  • Perusopetus