Rakennusten korkeus ja lähiluonnon säilyminen huolettavat asukkaita Ylä-Soukassa

3.10.2022 15.05Päivitetty: 4.10.2022 13.24
Teams-kokouksen kuvaruudulla näkyy havainnekuva Ylä-Soukan täydennysrakentamisesta ja puhujien kasvoja.
Etätilaisuudessa katsottiin Ylä-Soukan täydennysrakentamisen alustavia suunnitelmia.

Ylä-Soukka A:n kaavamuutoksen valmisteluaineistoja esiteltiin asukkaille etätilaisuudessa 29.9.2022. Osallistujat listasivat myös pienryhmissä asioita, joita valmistelijoiden tulisi huomioida kaavatyön edetessä. Paikalla etätilaisuudessa oli hieman alle 40 henkeä.

Ylä-Soukkaan uuden metroaseman läheisyyteen kaavaillaan uusia kerrostaloja sekä korotuksia neljään jo olemassa olevaan kerrostaloon. Kaavamuutos toisi toteutuessaan koteja 400–500 uudelle asukkaalle.

Puut ja puisto tärkeitä henkireikiä asukkaille

Moni osallistuja toivoi tilaisuudessa, että Kartanonkallion puiston laidalla sijaitseva kallioinen metsäalue säästettäisiin suunnitelmissa olevalta uudisrakentamiselta. Puisto on asukkaille tärkeä virkistys- ja ajanviettopaikka.

Osallistujia harmitti, että meneillään olevan katuremontin tieltä on Soukan keskustassa kaadettu paljon puita. Selkeä viesti kaupungille oli, että puita pitää säilyttää ja uusia istuttaa tilalle.

Kaupunkia pyydettiin myös välttämään uusien betoniaukeiden rakentamista. Etenkin kesällä kuumaa hohkaava asfalttipainotteinen kaupunkiympäristö on tuntunut asukkaista tukalalta. Soukan keskustaan toivottiin myös lisää helppohoitoista, kaupunkiympäristöä viilentävää kasvillisuutta, esimerkiksi varvikkoa. Myös viherkattoja ja -seiniä ehdotettiin.

Rakentamisen korkeus huolestuttaa

Moni osallistuja oli huolissaan siitä, miten uudet ja korotettavat rakennukset istuvat ympäristöönsä. Suunniteltuja rakennuksia pidettiin liian korkeina ja moni pelkäsi, että ne peittävät näköaloja jo olemassa olevista asunnoista.

Myös uusien rakennusten varjostusvaikutukset herättivät huolta yhtäältä viihtyisyyden ja toisaalta aurinkopaneelien käytön näkökulmasta. Kaupunkia muistutettiin huolellisen varjostusanalyysin tärkeydestä.

Toisaalta tiiviin rakentamisen tarve metron läheisyydessä ymmärrettiin, ja kommenteissa ehdotettiin jopa uuden metroaseman rakennusten korottamista.

Puutteita kaupunkiympäristön esteettömyydessä ja palveluissa

Asukastilaisuudessa puhuttiin Ylä-Soukka A:n kaavan lisäksi myös laajemmin Soukan keskustan kehittämistavoitteista. Etenkin nykyiset puutteet keskustan esteettömyydessä harmittivat asukkaita. Hissejä ja ramppeja puuttuu sekä keskustan alueelta että vanhemmista asunnoista, ja tarve niille on selkeä.

Kiitosta kaupunki sai Soukan ostoskeskuksen ympäristön yleisilmeen siistiytymisestä. Myös Soukan asukaspuiston toimintaa pidettiin tärkeänä, ja se haluttiin säilyttää. Omatoimikirjastoa ehdotettiin suljetun kirjaston tilalle. Muutenkin toivottiin, että Soukan keskustaan saataisiin lisää paikallisia yrityksiä ja palveluita asukkaille.

Pienryhmäkeskustelut täydensivät näkökulmia

Tilaisuuden loppupuolella pidetyissä pienryhmäkeskusteluissa asukkaat listasivat asioita, joita kaavan jatkotyössä olisi tarpeen huomioida. Osin esiin nousi samoja asioita kuin aiemmassa keskustelussa, mutta uusiakin näkökulmia tuli esiin.

Osa asukkaista oli huolissaan alueen sosiaalisesta eriarvoistumisesta. Yhtäältä toivottiin, ettei vuokra-asuntojen suhde omistusasuntoihin kasvaisi nykyistä suuremmaksi.

Toisaalta koettiin, että uudet vuokra-asunnot ovat liian kalliita ja pieniä. Niiden ei katsottu houkuttelevan alueelle lapsiperheitä tai pitkään viihtyviä, alueeseen sitoutuvia vuokralaisia.

Myös työpaikkoja ja liiketiloja toivottiin alueelle lisää. Yhteiskäyttöisiä työtiloja ehdotettiin rakennettavaksi esimerkiksi uusien rakennusten alimpiin kerroksiin. Liiketilojen kunnollisista hormeista ja viemäröinneistä tulisi pitää huolta.

Pienryhmäkeskusteluissa myös liikenne- ja pysäköintiasiat nousivat esiin. Soukankaaren liikenteen sujuvauus huolestutti, samoin pysäköintipaikkojen riittävyys alueella. Myös liikennemelun tarkastelua etenkin Yläkartanontiellä toivottiin.

Tilaisuuden chat-keskustelu sekä kaikki pienryhmäkeskustelujen tulokset on tallennettu kaavan valmistelijoiden käyttöön.

Etäasukastilaisuuden lisäksi alueen suunnittelijat ovat tavattavissa Soukan koulun aulassa 4.10. klo 17.30–19.00. Tervetuloa juttelemaan!

Kaava kommentoitavissa 18.10. asti

Ylä-Soukka A:n kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineisto on parhaillaan nähtävillä. Niistä voi jättää kirjallisen mielipiteen 18.10.2022 klo 15:45 mennessä. Aineistot ja ohje mielipiteen jättämisestä löytyvät kaavan verkkosivulta.

Mielipiteiden pohjalta valmistelijat työstävät kaavaehdotuksen, joka tulee myöhemmässä vaiheessa asukkaiden nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Kaavatyön edistymisestä tiedotetaan kaavan verkkosivulla ja Espoon kaupungin kaavakuulutuksissa

Uusi helppo tapa seurata kaavoituksen ajankohtaisia asioita on omaan sähköpostiin tilattava Vaikuta nyt -uutiskirje.

  • Kaavoitus
Espoonlahti