Palvelukartan kiertotalouden palvelut laajenevat Espooseen ja Vantaalle – näin lisäät palvelusi Palvelukartalle

4.10.2022 6.01Päivitetty: 26.1.2023 14.58

Pääkaupunkiseudun palvelukartalta löytyy uusi kokonaisuus nimeltä Kiertotalous. Palvelukokonaisuuteen on koottu lähes 300 alueella toimivaa kierto- ja jakamistalouden palvelua. Pääosa palveluista on korjaus- ja huoltopalveluja sekä käytetyn tavaran ja uusiotuotteiden myymälöitä. Palvelukartan Kiertotalouden palvelut kehittyvät jatkuvasti ja kartalle toivotaan lisää yrityksiä ja toimijoita. Tavoitteena on helpottaa palvelujen löytämistä ja edistää kiertotaloutta asukkaiden arjessa.

Pääkaupunkiseudun Palvelukartalta, osoitteesta palvelukartta.espoo.fi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) hakusanalla ”kiertotalous”, löytyy nyt muun muassa kirpputoreja, uusiomateriaaleista valmistettujen tuotteiden myymälöitä, kirjastojen välineiden ja laitteiden lainauspalveluja, hävikkiruoan myyntipisteitä, vuokraus- ja korjauspalveluja, yhteiskäyttötiloja sekä yhteiskäyttöisiä kulkuneuvoja. 

Kiertotalouden palveluissa on mukana sekä yritysten tarjoamia että kaupunkien omia palveluja. Kartalle merkityt toimijat ja yritykset toteuttavat toiminnassaan kierto- ja jakamistaloutta ja edistävät kestäviä elämäntapoja. 

Lisää yrityksiä ja toimijoita toivotaan mukaan 

Helsinki, Espoo ja Vantaa tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä keinona tämän tavoitteen saavuttamisessa on kiertotalouden edistäminen.  

Kiertotalouden palveluita on jo tarjolla ja asukkaat ovat kiinnostuneita kestävämmistä elämäntavoista. Palveluiden tulisi kuitenkin olla helpommin löydettävissä. Palvelukartan Kiertotalouden palvelut -kokonaisuus vastaa tähän tarpeeseen ja auttaa palveluita ja asukkaita löytämään toisensa. 

Palvelukartan Kiertotalouden palvelut kehittyvät jatkuvasti ja kartalle toivotaan lisää yrityksiä ja toimijoita. Kestäviä elämäntapoja edistävät kierto- ja jakamistalouden yritykset voivat ilmoittaa itsensä Palvelukartalle Helsingin kaupungin Kaupunki alustana(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) –sivuston ilmoittautumislomakkeen kautta. Samalla lomakkeella voi myös päivittää aiemmin ilmoitettuja tietoja. Kaikki tiedot tarkastetaan ennen julkaisua.  

Kierto- ja jakamistalous uudistavat tapaamme kuluttaa 

Kiertotalouden perusajatuksena on resurssien tehokas käyttö. Luonnonvaroja käytetään säästeliäästi, tuotteet ja materiaalit säilytetään kierrossa mahdollisimman pitkään ja tuotannosta ja kulutuksesta syntyvän hukan ja jätteen määrä pyritään minimoimaan. Jakamistaloudessa kuluttaminen ei perustu omistamiseen vaan jakamiseen. Jakamistalouden ydinajatuksena on tavaroiden, tilojen ja palvelujen tehokkaampi hyödyntäminen siirtymällä omistajuudesta käyttöoikeuksiin, vuokraamiseen, lainaamiseen ja yhteiskäyttöön.

Palvelukartan kiertotalouden palvelukokonaisuutta kehitetään Espoon kaupungilla osana Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO -hanketta. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, Valtion teknillinen tutkimuslaitos (VTT), Aalto-yliopisto ja Omnia ja se rahoitetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Laura Kontiala

Erityisasiantuntija+358 40 6369616
  • Kestävä kehitys