Espoon kaupunki hakee muotoilukilpailulla konsepteja rakennusosien uudelleenkäyttöön Kerassa

14.10.2022 9.19Päivitetty: 26.1.2023 6.05
Kaksi ihmistä seisoo katselemassa suunnitelmia tyhjillä Keran halleilla.
Muotoilukilpailussa voidaan konseptoida esimerkiksi Keran Hallien rakennusosien uudelleenkäyttöä.Kuva: Pintaliitodesign

Onko yritykselläsi näkemystä ja ajatuksia siitä, miten rakennusten materiaalien ja osien uudelleenkäyttöä voisi edistää? Espoon kaupunki käynnistää muotoilukilpailun, jolla etsitään innovatiivisia ja konkreettisia konsepteja Keran alueen rakennusosien uudelleenkäyttöön.

Maailman luonnonvaroista arviolta 50 % ja jalostamattomasta energiasta noin 40 % käytetään rakennuksissa ja rakentamisessa. Kiinteistö- ja rakennusalan siirtymä kiertotalouteen onkin ilmastonmuutoksen hillinnän ja luontokadon ehkäisyn ytimessä: esimerkiksi rakennusmateriaalien ja -osien uudelleenkäytöllä ja kierrätyksellä voidaan säästää luonnonvaroja sekä vähentää rakentamisen päästöjä ja jätettä. Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennuspurkumateriaalia, jota voisi hyödyntää uusiin käyttötarkoituksiin. 

Espoon kaupunki järjestää syksyllä 2022 muotoilukilpailun, jolla haetaan Keran rakennusten osien ja materiaalien uudelleenkäyttöön kekseliäitä ja ennakkoluulottomia konsepteja. Muotoilukilpailun avulla voidaan tutkia Keran rakennusten materiaalien ja -osien uudelleenkäytön potentiaalia ja toteutusvalmiutta esimerkiksi uudis- tai korjauskohteissa. Tavoitteena on luoda toimintatapoja, jolla purettavat kohteet saadaan näkymään potentiaalisina uudelleenkäytettävinä rakenteina, osina tai lopputuotteina. Samalla konsepti-ideoissa voidaan tarkastella materiaalien ja osien ominaisuuksia uudelleenkäytön ja tuotehyväksynnän näkökulmasta.  

Muotoilukilpailu järjestetään avoimen tarjouspyynnön ja kilpailutuksen kautta. Kilpailuun osallistuneiden konsepti-ideoiden joukosta valitaan 1–3 parasta konsepti-ideaa esittelyyn sekä jatkokehittelyyn. Parhaalle konsepti-idean laatijalle maksetaan konsepti-idean esittelystä ja esitysmateriaaleista 5 000 €, mahdolliselle toiseksi parhaalle 4 000 € ja mahdolliselle kolmanneksi parhaalle 3 500 € (+ alv). Parhaiden konseptien jatkokehittelystä maksetaan lisäksi enintään 12 500 € per konsepti.  

Muotoilukilpailu julkaistiin Kera Talks! Rakennusten purusta kiertotalouteen -webinaarissa 24.10. 

Muotoilukilpailun infotilaisuus ja Q&A järjestettiin 24.10. osana Kera Talks! Rakennusten purusta kiertotalouteen -miniwebinaaria. Miniwebinaarissa syvennyttiin mm. siihen, millaisia inspiroivia mahdollisuuksia rakennusalan kiertotalous ja rakennusosien uudelleenkäyttö tuovat tullessaan. 

Lisätietoja muotoilukilpailusta, kysymysten esittäminen ja konseptiehdotusten jättö tehdään Cloudia kilpailutus -järjestelmässä.(ulkoinen linkki) Konseptiehdotusten tarjousten jättöaika on perjantaina 9.12.2022 klo 23.59 mennessä. Muotoilukilpailun hankintakuvauksen voi ladata myös alta.

Muotoilukilpailu on osa Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku -hanketta, jossa Keran kaupunginosaa kehitetään kiertotalouden ja vihreän siirtymän kehitysympäristönä yhdessä kaupunkilaisten, yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen (VTT), Aalto-yliopiston ja Omnian kanssa. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
  • Kestävä kehitys
  • Kaupunkikehitys
  • Yrittäjyys
Leppävaara