Ystävysten yhteinen kesäyritys toi omat ja muiden vahvuudet näkyviin

7.9.2022 11.41Päivitetty: 7.9.2022 12.17
Nuoret kesäyrittäjät sohvalla kanat sylissä.
Lemmikinhoitopalvelua tarjoavilla Teresalla, Linnealla ja Sisillä on kokemusta muun muassa kanojen hoidosta. Kuvassa mukana kanat Lumizki, Vilperiina, Rautarouva ja Goljat. Kuva: Jetro Pernu

Lukiolaiset Sisi, Linnea ja Teresa lähtivät Kesäyrittäjä-ohjelmaan kehittämään yhteistä yritysideaa. Tavoitteena oli luoda itse kiva kesätyö. Kokemus opetti paljon itsestä ja tiiminä toimimisesta sekä vaikutti myönteisesti aikomukseen toimia yrittäjänä tulevaisuudessa.

- Tuntuu kuin perheyritykseltä, vastaavat lukiolaiset Sisi Lin, Linnea Pernu ja Teresa Tulander nauraen kysymykseen millaista on perustaa yhteinen yritys parhaiden kaverusten kesken.

Eri puolilla Espoota asuva kolmikko tutustui Espoon kristillisessä koulussa. Tiet veivät eri lukioihin, mutta tiivis yhteys on säilynyt. Kuullessaan Espoon ja Talous nuoret TAT:in Kesäyrittäjä-ohjelmasta Linnea kertoi mahdollisuudesta heti kavereilleen. Yrittäjäperheestä tulevalle Linnealle ajatus yrittäjyydestä tuntui luontevalta, eikä muitakaan juuri tarvinnut houkutella mukaan. Päätös hakea ohjelmaan yhteisellä yritysidealla syntyi nopeasti ja spontaanisti.

- Ei siinä kovin pitkälle harkittu. Mietimme, mikä voisi olla hauskaa kesällä ja mille olisi kysyntää. Meillä kaikilla on eläimiä, joten ajatus lemmikkien hoidosta syntyi helposti yhdessä.

Lemmikkien lisäksi nuoret päätyivät tarjoamaan myös kasvien hoitoa. Yritys sain nimen Juuret ja hännät.

 

Tsemppejä ja vahvuuksien jakamista

Paikka kesäyrittäjäohjelmaan aukesi lopulta varasijalta.

- Olimme innoissamme, koska kukaan meistä ei ollut saanut tänä vuonna muita kesätöitä.

Sitten alkoi varsinaisen liiketoiminnan suunnittelu. Ohjelmaan sisältyvällä yrityskurssilla yrittäjyyden teemoja käsiteltiin laajasti ja monipuolisesti. Nuoret kaipasivat kuitenkin käytännön apua juuri omaan yrittäjyyteensä. Tukea löytyi oman kesäyrittäjämentorin lisäksi Yritys Espoosta.

- Siellä selitettiin selkeästi, mitä juuri meidän kannattaa tehdä ja selkeni esimerkiksi, millainen yritysmuoto meille sopii.  

Alkuinnostuksen jälkeen yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen osoittautui odotettua työläämmäksi ja se piti sovittaa kesän muihin menoihin.

- Piti opetella aikatauluttamaan ja saamaan asioita aikaiseksi, ilman ulkoisia tavoitteita ja deadlineja. Kun joku väsyi tai ärsyyntyi, tsemppasimme toisiamme. Yksin olisi ollut paljon vaikeampaa ja rankempaa.

Nuoret tunnistavatkin paljon hyvää yhdessä tekemisestä:

- Yksin ei voisi hyödyntää muiden vahvuuksia. Kolmistaan tulee monipuolisempia näkökulmia ja pystymme jatkamaan toinen toistemme ideoita. Meidän ei ole tarvinnut vääntää keskenämme, vaan olemme melkein kuin itsestään ohjautuneet koko ajan samaan suuntaan.

Roolit kolmikon kesken jakautuivat luonnostaan. Luovuudesta ja visuaalisuudesta kiinnostunut Linnea suunnitteli logon ja mainoksia. Teresasta tuli ryhmän yhteishenkilö mentorin ja muiden tahojen suuntaan. Sisi huomasi tuovansa selkeyttä ja vetävänsä yhteen muiden rönsyileviä ideoita.

- Olen yleensä ollut kuuntelija, nyt opin enemmän tuomaan esiin omaa mielipidettä tiimin kesken ja kertomaan meidän yritysideasta esimerkiksi muille kesäyrittäjille.

 

Pienten tavoitteiden saavuttaminen palkitsi

Entä sitten yhdessä yrittämisen huonot puolet?

- Kavereiden kesken yritystoiminnan pyörittäminen ei aina erotu muusta yhdessä olosta. Paine asioiden etenemiseen puuttuu.

Nuoret kiittelevät mentoriaan Mia Kilpistä, joka auttoi asettamaan pieniä realistisia tavoitteita, kuten sometilien ja sähköpostin perustaminen ja laskutuksen suunnittelu.

- Mia antoi hyvää palautetta pienistäkin askeleista, sai ne tuntumaan arvokkailta. Hän uskoi yritysideamme ja auttoi myös meitä uskomaan siihen.

Kolmikon mukaan tärkeintä olikin tuki ja matala kynnys aloittaa yrittäjyys. Varsinaista liiketoimintaa Juurilla ja hännillä ei vielä tänä kesänä ollut. Yritys jää kuitenkin elämään ja aikomus on valmistautua ensi kesään hyvissä ajoin, kun ihmisen alkavat keväällä varailla lomamatkojaan ja suunnittelemaan hoitoa lemmikeilleen.

- Meillä on nyt pohja ja raamit yrittämiselle: tietoa, vähän kokemusta ja halua oppia lisää esimerkiksi asiakkaiden hankinnasta ja -palvelusta, Teresa summaa.

Kesän jälkeen käsitys yrittäjyydestä on realistisempi ja sekä vaatimukset että mahdollisuudet tunnistettu.

- Yrittäjyys sopii ihmiselle, joka haluaa johtaa itseään. Pitää olla kyky luoda omat tavoitteet ja suunnitelma ja toteuttaa niitä. Kokoaikainen yksinyrittäjyys tuntuu ajatuksena haastavalta, mutta yrittäjyys sivutoimisena mahdollistaisi monien juttujen tekemisen samaan aikaan, Linnea pohtii. - Tulevaisuudessa voisin yrityksen kautta tehdä juuri sellaisia juttuja kuin haluan ja mitä työelämä ei ehkä muuten mahdollistaisi, esimerkiksi toteuttaa omaa luovuutta.

 

Kesällä 2022 Espoon ja Talous ja nuoret TAT:in Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistui 34 iältään 17–29-vuotiasta nuorta. Ohjelma tarjoaa yrittäjyyskurssin, kannustavat yhteisön ja mentorin sekä 300 euron tuen oman yrityksen perustamiseen.

#OsaaminenNäkyviin -viikolla 5.9.-11.9.2022 innostetaan huomaamaan ja tehdään näkyväksi eri ympäristöissä syntyvää osaamista. Olemme mukana!