Espoo eteni Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailun semifinaaliin

9.9.2022 8.18Päivitetty: 12.9.2022 9.03

Espoon kaupunki on yltänyt kuuden semifinalistin joukkoon Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailussa (iCapital).  

Espoon ainutlaatuinen innovaatioyhteisö tuottaa kuudenneksi eniten patenttihakemuksia Euroopassa, Fortumin datakeskuksen hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpönä, koronan aikana varhaiskasvatuksen ammattilaiset ottivat ketterästi käyttöön etäyhteydet kotien kanssa - muun muassa nämä esimerkit kertovat siitä, että Espoossa koko yhteisö luo innovatiivisuudellaan kestävää kaupunkia. 

Espoon vuoden 2022 kilpailuhakemuksen ytimessä on neljä periaatetta, joista yhteisön ainutlaatuinen innovaatiotyö rakentuu: 

1) Radikaali poikkitieteellinen yhteistyö.  

Yli 400 tutkimus- ja kehitysyksikköä, huipputason liiketoimintaa, muotoilu- ja teknologiayliopisto sekä joukko johtavia yrityksiä pienellä alueella. 

Kaupunki yhdessä Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa muodostaa ytimen, joka kokoaa yhteen kaikki toimijat – start-upit, opiskelijat, huippuyritykset, tutkijat ja tavalliset kansalaiset – luomaan innovaatioita parempaa elämää varten. 

2) Palvelemme ihmisiä ja planeettaa.  

Kestävä kehitys on Espoon innovaatioiden kantava voima. Yli 140 eurooppalaisen kaupungin tutkimuksessa Espoo oli kestävin kaupunki. 

3) Yhteistyömme ytimessä on läheisyys ja luottamus.  

Espoossa päättäjät, ajattelijat ja eri alojen osaajat ovat vain pyörämatkan päässä toisistaan. 

4) Keskitymme ihmisten hyvinvointiin ja osallisuuteen.  

Espoo on luokiteltu onnellisimmaksi kaupungiksi maassa, joka on jatkuvasti maailman onnellisin. Se osoittaa, että Espoossa on sellaisia ​​innovaatioita, joita maailma juuri nyt tarvitsee: sellaisia, jotka takaavat ihmisten onnellisuuden, sellaisia, jotka rakentavat kestävää elämää tulevaisuutta varten. 

”Innovaatioiden ja teknologian merkitys korostuu, kun etsimme ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Ratkaisuja löytyy, ja se luo meille toivoa. Näitä haasteita ei kuitenkaan ratkaista yksin, vaan yhdessä erilaisten osaajien rohkealla yhteistyöllä”, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

”Aalto-yliopiston, Espoon kaupungin,  VTT:n ja yritysten läheinen yhteistyö on globaalistikin ainutlaatuista ja houkuttelee alueelle kansainvälisiä osaajia ja investointeja”, jatkaa Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

”Kaupunki ei luo innovaatioita, niitä luovat ihmiset. Kaupunkina voimme kuitenkin auttaa innovaatioita kasvamaan tarjoamalla tukea kokeiluille ja tuomalla pelaajat yhteen yli organisaatiorajojen. Yhteisönä rakennamme turvallista, terveellistä ja kestävää kaupunkia, jossa arki toimii”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.  

Espoo on menestynyt kilpailussa myös vuosina 2019 ja 2020, sijoittuen kuuden parhaan joukkoon. Tällä kertaa kuuden joukossa ovat myös Aix-Marseille (Ranska), Basaksehir (Turkki), Madrid (Espanja), Valencia (Espanja) ja Varsova (Puola). 

Seuraavaksi jokainen semifinalisti esittäytyy kilpailun tuomaristolle, joka valitsee kolme parasta hakijaa finaaliin. Voittaja julkistetaan Euroopan Innovaationeuvoston huippukokouksessa joulukuussa. 

Lisätietoja 

Espoon kaupunki

Teknologian tutkimuskeskus VTT

Aalto-yliopisto

EU-komission tiedote(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) (englanniksi) 

  • Innovaatiotyö