Tunnetko kävelyn ja pyöräilyn väistämissäännöt?

25.8.2022 12.01Päivitetty: 5.9.2022 5.39
Kaksi pyöräilijää pyörätiellä.
Uusi tieliikennelaki koskee kaikkia tiellä liikkujia.Kuva: Heidi-Hanna Karhu

Tieliikennelain muutokset tulivat voimaan 1.6.2020. Pyörätien jatkeen ajoratamerkintöjen korjauksen siirtymäaika umpeutui tämän vuoden kesäkuun alussa. Joidenkin muiden muutosten siirtymäajat ovat edelleen meneillään.

Useat yksityiskohdat voivat edelleen olla epäselviä itse kullekin. Tämä koskee erityisesti jalankulkua ja pyöräilyä koskevia säännöksiä, joita Liikenneturvan opas(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) valottaa selkeiden tekstien ja kuvien avulla.

Tutustu oppaaseen kokonaisuudessaan. Tässä muutama tärkeä kohta erikseen mainittuina:

  • Pyörätien jatke merkitään vain, jos ajorataa ajaville on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä (väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa, kärkikolmio tai stop-merkki).
Väistämisvelvollisuutta osoittavat liikennemerkit.
  • Ajoradan saa ylittää suojatietä pitkin ajaen.
  • Kärkikolmion tai stop-merkin takaa tulevan on väistettävä pyörätien jatkeella kulkevia.
  • Jos pyöräilijän väistämisvelvollisuutta ei ole osoitettu liikennemerkillä, väistäminen pyörätien ja ajoradan risteyksessä määräytyy liikennesäännön mukaan.
    • Kääntyvän ajoneuvon tulee väistää risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa. Huomaa, että erityisesti oikealle käännyttäessä, oikealta tuleva pyöräilijä voi jäädä havaitsematta!
    • Muissa tapauksissa pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa ajoradan liikennettä.
  • Liikenneympyrään tulevan ja sieltä poistuvan autoilijan tulee väistää tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita.
  • Pihaan ja pihasta ulos ajavien on väistettävä pyöräilijää.
  • Ajoradalla pyöräiltäessä vasemmalle kääntyminen tulee tapahtua joko näyttämällä suuntamerkkiä ja ryhmittymällä kuten muutkin ajoneuvot tai kaksivaiheisesti ajamalla ensin ajoradan oikeaan laitaan ja ylittämällä ajorata vasta, kun muuta liikennettä ei tule.

Sähköpotkulaudoilla, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, kuljetaan pyöräilijän liikennesääntöjen mukaan. Tällaisia potkulautoja ovat esimerkiksi Espoossa viime vuosina yleistyneet vuokrattavat potkulaudat.

Muita hyödyllisiä lukuvinkkejä:

Pyöräilijän liikennesäännöt(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) (Pyöräliitto ry)
Sähköpotkulautailun säännöt tunnetaan huonosti(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) (Liikenneturva)

Turvallista matkaa millä pelillä liikutkin - maltti on valttia liikenteessä!

Koko Espoo