Vuoden 2022 espoolainen taiteilija tuo teatterin yleisön luo

25.7.2022 12.26Päivitetty: 28.7.2022 7.02
Timo Torikka esittämässä kohtausta Lehman brothers -näytelmästä.
Kuva: Alisa Javitz

Vuoden 2022 työskentelyapurahan saaja, näyttelijä Timo Torikka on apurahavuonnaan keskittynyt erityisesti teatteritalojen ulkopuolella toteutettaviin esityksiin, joita yhdistää yleisön osallistuminen.

Timo Torikka teki työryhmän kanssa koululaisversion Lehman Brothers -näytelmästä. Versiota esitettiin sekä Omnian että ammattiopisto Liven opiskelijoille keväällä. Näytelmää lyhennettiin 3,5 tunnin esityksestä yhteen tuntiin, ja yleisö pääsi itse osallistumaan. 

”Meillä oli kohtaus, jossa Lehman Brothersin hallintoneuvosto kokoontuu, ja kokosimme koko luokkaryhmän hallintoneuvoston muotoon. Kukin opiskelija oli hallintoryhmän jäsen, ja he joutuivat yhdessä tekemään päätöksiä Lehman Brothersin kohtalosta. Syntyi hienoja hetkiä, kun he miettivät, mikä olisi talouden, yrityksen ja ihmisen kannalta järkevin ratkaisu”, Torikka kuvaa toteutusta. 

Esityksen jälkeen opiskelijoiden kanssa käytiin keskustelua nähdystä ja kuullusta. Torikka sanoo ylittäneensä ammatillisen kynnyksen astuessaan teatteriympäristön ulkopuolelle. 

”Oli jännittävä kokemus mennä oppilaitokseen. Olen esiintynyt näyttämöllä teattereissa, ja kontakti yleisöön on aivan erilainen, kun ei ole turvallisessa teatteriympäristössä. Pelottavan kynnyksen ylittäminen, saatu vastaanotto ja kontakti niihin ihmisiin oli erityinen”, Torikka kertoo.

Torikka on työstänyt kesän aikana kirjailija Didier Eribonin teoksen Paluu Reimsiin käännöstä. Torikka tunnistaa teoksen yhdistyvän espoolaisiin.

”Teos käsittelee kahtia jakautunutta habitusta. Habituksella tarkoitetaan kaikkia asenteita, jotka opitaan lapsuudenkodissa. Espoossa suurin osa ihmisistä on muualta tulleita, ja suurimmalla osalla espoolaisista on jakaantunut habitus siihen nähden, mistä on kotoisin ja missä asuu nyt”, Torikka sanoo.

Kun käännöstyö valmistuu, on se tarkoitus tuoda näyttämölle Espoossa.

Torikan on tarkoitus toteuttaa tänä vuonna myös ”elävä äänikirja”. Kyseessä on monologi, joka käsittelee näyttelemistä rooleissa, joita elämässä otetaan. Äänikirjaa suunnitellaan esitettävän Espoon kirjastoissa loppuvuodesta. Esityksen tuominen kirjastoon madaltaa Torikan mukaan osallistumiskynnystä.

”Espoossa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole erilaisten kulttuurikeskusten tai teatterien, konserttisalien äärellä. Ideana viedä esitys lähelle ihmisiä kirjastoon. Esityksessä ei ole valo- tai äänirekvisiittaa, vaan se toimii esiintyjän ja katsojan välisenä kokemuksena”, Torikka kertoo.

Torikan mukaan apuraha on tarjonnut mahdollisuuden uusille kokeiluille, esimerkiksi yleisöjä osallistaville toteutuksille, sekä aikaa miettiä omaa ammattikuvaansa laajemmin.

Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta, ja se myönnetään yhdelle taiteilijalle vuodeksi kerrallaan. Ammattitaiteilijan työskentelyapurahan haku vuodelle 2023 päättyy 30.9.2022.